Förvaring i köket – en smaksak

Den största delen av utrymmet i köket handlar om förvaring av olika slag. Det är mycket som ska få plats. Mat och husgeråd är bara några få ting utav en enorm mängd som alla behöver en plats att vara på.

Köksinredning med hyllor, skåp och förvaring

Med smart planering, och lite nytänkande, går det att få plats med allt och lite till, utan att tulla på bekvämlighet och gemytlighet. Här är några alternativ som kan användas för att bygga upp förvaringsmöjligheterna i ett kök.

Fast köksinredning

Det absolut vanligaste alternativet för att skaffa ordentligt med förvaring i köket är att montera en fast köksinredning med under och överskåp. Att köpa fast inredning är också det enklaste, rent designmässigt. Idag finns en mängd olika alternativ av fast inredning; dyrt som billigt.

Förr var köksskåpen rätt alldagliga till formen, med hyllor och sidohängda dörrar. Idag finns det en uppsjö andra alternativ på marknaden. Luckorna kan vara överhängda eller i form av skjutdörrar och underskåpen och högskåp kan förvandlas till praktiska utdragslådor.

Att ha lådor underlättar förvaringen då även det som står längst in blir lätt åtkomligt. Till hörnskåpen finns en mängd olika lösningar i form av karuseller och liknande för att inte det som står längst in ska bli oåtkomligt. Välj inredning med omsorg. Det lönar sig i längden.

Fristående kommoder

Ett alternativ till den fasta hyllinredningen är fristående skåp. De kan utgöra hela eller delar av köket. De riktigt rustika köken, och de som influerats av proffsköken är ofta byggda med fristående inventarier.

Den stora fördelen med de fristående skåpen är att de kan flyttas runt efter behov och önskemål. Det krävs inte heller lika stor arbetsinsats för att få inredningen på plats om skåpen inte ska bli fast förankrade i väggen.

Resultatet av att möblera med fristående inredning är att köket lättare kan inredas mer personligt. För att lyckas med inredningen krävs det dock lite mer av den som inreder rummet i form av omtanke och eftertanke.

Hyllor i kök

Några enkla hyllor på en frilagd vägg ger bra extraförvaring i köket.

Köksförvaring med hyllor

Öppna hyllor kan i många fall vara ett bra alternativ till överskåp. Här är några tillfällen då hyllor kan göra susen: – Om överskåp ger köket ett tungt intryck och försvåra städningen. Det gäller särskilt om skåpen inte går ända upp till tak.

– För den som har snygga köksinventarier att visa upp kan hyllor skapa en genuin och mysig atmosfär. – Till den som vill ha ett mer minimalistiskt uttryck i köket ger hyllorna mer rymd. Köket ser ofta större ut med hyllor istället för överskåp. – Hyllor ofta bra mycket billigare än skåp med inredning.

Hyllorna kan förses med en mängd olika finesser, såsom hängare till glas och annat smått och gott som gör köksporslinet och redskapen i köket extremt lättillgängliga.

Det hederliga skafferiet

En gammal favorit är det stora skafferiet. Här får allt som ska stå svalt, men inte kallt plats. Ett rejält skafferi byggs nästan som ett eget litet rum, med rejält med hyllor ända upp i tak. Skafferier får oftast platsbyggas och får gärna vara ventilerade för att hålla svalkan.

Planera det lika väl som resten av köket. Det går också att köpa särskilda skafferiskåp men de är ofta dyra tingestar.

Förvaring med köksö i kök

En köksö ger extra förvaring i köket.

Köksö

Köksön har blivit en självklarhet i många hem och är ofta en smart lösning för att nyttja den yta som finns i köket. Den kan fungera som avdelare, ge bra arbetsyta och är en utmärkt förvaringsmöjlighet. Med köksön kan en härlig social plats enkelt skapas i köket.

Den kan till och med bli så gemytlig att den ersätter den vardagliga matplatsen. Utforma den med eller utan hyllor, helt i samma nivå eller som en bar med en högre del och en lägre. Var bara försiktig med att förlägga spis eller ugn på eller i köksön, utan att ha en vattenho på plats också.

Att lyfta över varma kastruller och karotter från en köksö till en bänk på andra sidan är inte lämpligt för den som har barn som leker på golvet.

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se