Rostfri diskbänk – en modern klassiker i köket

Den rostfria diskbänken är en långkörare i köket. Trender har kommit och gått, men den rostfria diskbänken har bestått.

Rostfri diskbänk i L-kök

Kompositmaterial, porslin och andra spännande lösningar till trots, är det den rostfria traditionella rostfria bänken som säljer allra mest.

Det beror inte minst på att rostfritt är ett slittåligt, stilrent, hållbart, formbart och inte minst prisvärt alternativ. Att det går att designa en rostfri diskbänk helt utefter de egna behoven gör inte saken sämre.

Slittåligt med rostfri diskbänk

Rostfritt stål är ett oöverträffat material för kökshoar och diskbänkar. Det är mycket tåligt, är lätt att få riktigt rent och har en stuns i sig som gör att glas och andra ömtåligare material inte krossas om det råkar stöta emot.

Inte heller skadas den rostfria hon eller diskbänken i första taget. De flesta kemiska medel kan också användas för att rengöra diskhon.

Bänken och diskhon tål till och med en omgång med stålullen. Även gamla hoar blir som nya med lite puts. En rostfri diskbänk är en investering för många år framåt.

Evigt modernt

Det är också ett material som verkar vara helt tidlöst. De rostfria diskbänkarna började tillverkas under 1930 och sågs då som ett tecken på modernitetens tidsålder.

Lika modernt kändes diskbänkarna i rostfritt när de installerades i villorna på 1970-talets murrigt färgade kök, eller i 1980-talets stilrena och avskalade färgsättning och rena design.

Långt in på 2000-talet känns den rostfria diskbänken lika aktuell som någonsin, även om designen ändrats något.

Design på diskbänken

De kantiga formerna med inspiration från industrins storkök har gjort sitt intåg i hemmen. På gott och ont, då kanter inte är så praktiska ur renlighetsperspektiv.

Men även de mer stilistiska kurvorna har sin plats i ett modernt kök. Det finns många standardalternativ på marknaden, både vad gäller skinande blanka och matta modeller. Men egentligen finns det än fler valmöjligheter än så.

Det går utmärkt att få en rostfri diskbänk i exakt vilken design som helst. Flera företag erbjuder nämligen kunderna måttanpassade alternativ som de själva designar.

Utgå från dina egna behov och önskemål, och kökets förutsättningar och skapa den ultimata diskhon.

Rostfri diskho i vackert kök

Rostfri diskho i vackert modernt kök i vit kulör.

Hoar

De rostfria hoarna utan bänk tillverkas för undermontering eller infällning. Vilket som är bäst är en ren smaksak.

De undermonterade hoarna är oftare av enkelhomodell, även om det finns undermonterade dubbelhoar i rostfritt.

Nackdelen med undermonterade hoar är att de sällan passar för montering på laminatskivor eller träskivor då det generar fuktproblem.

Rostfri klassisk diskbänk

Klassisk rostfri diskbänk

Riktigt klassiskt blir det med en rejäl rostfri diskbänk som är stansad i ett enda stycke i fullbredd. Det är också den absolut mest hygieniska lösningen, eftersom det blir minimalt med skarvar mellan diskho och bänk i en sådan design.

Designen kan variera i det oändliga. Undersidan av en sådan diskho är ofta försedd med en spånskiva för bästa stadga.

Tjockleken på bänken kan variera, men också beställas efter behov. Ju tjockare diskbänk, desto stadigare och robustare blir den. Flera modeller är även handikappanpassade.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se