Välj rätt diskbänk till köket

Diskbänken är ännu en av de interiördetaljer som är viktiga i ett kök. De var en gång mer eller mindre fula måsten. Idag är diskbänken istället en del av skönheten i ett vackert och väl genomtänkt kök. Det är också en av de attiraljer som syns allra mest, var någonstans diskbänken än är placerad.

Rätt diskbänk av rostfritt stål som passar in i kök med vita skåpsluckor.

Diskbänk av rostfritt stål i kök.

Diskbänken behöver uppfylla höga krav för att fungera väl. Den ska vara lätt att göra ren, tåla tungt slitage och inte minst hålla tätt i alla lägen. Den ska också vara vacker och passa in i det kök den finns i. För att tillfredsställa alla dessa krav finns en mängd olika typer och varianter av diskbänkar för alla tänkbara kök.

Diskbänk och diskho i rostfritt stål

Diskbänk och diskho i rostfritt stål.

Material och storlek på diskbänk

Materialen på de olika diskbänkarna på marknaden varierar kraftigt. Än så länge är den ofta tillverkad i rostfritt stål, som då kan vara borstad eller blank. Det finns dock många andra alternativ. Granit, porslin, komposit och betong är bara några av dem.

Hoarna på marknaden idag kommer också i en mängd olika storlekar, utföranden och designer, allt för att täcka alla tänkbara behov bland oss konsumenter. En stor diskbänk är ofta lättare att arbeta vid, men storleken måste också avgöras av hur köket ser ut. Det finns också hörndiskbänkar som kan placeras i just hörn.

Diskbänk med en diskho

Diskbänk av komposit med en diskho i rostfritt stål.

Design

Det finns diskbänkar som egentligen bara utgör en eller två hoar och diskbänkar med bänken inkluderad. De kan vara kantiga eller helt runda, med stora och små hoar blandat och i alla möjliga former och varianter. Utbudet är enormt så det kan ta lite tid att hitta den perfekta diskhon för ett visst kök och en viss smak.

Diskbänk av trä med diskho av komposit

Diskbänk av trä med diskho av komposit.

Limning

Även själva infästningen i bänken som hon ligger i skiljer sig åt. Den kan vara planlimmad, underlimmad eller ovanpåliggande. Underlimmade inbegriper inte själva bänken, och ska inte gärna limmas under trä, som inte står emot vatten fullt lika bra som andra material.

Att välja rätt diskbänk i djungeln

Det kan till en början te sig omöjligt att välja rätt diskbänk till ett nytt kök. Ofta ger det sig slutligen mer eller mindre av sig själv, efter lite eftertanke. Storleken är en viktig parameter, kostnaden likaså. Sedan är valet till slut avgjort efter att ha tagit hänsyn till hur ofta och till vad diskbänken ska användas till och vilket material som är att föredra. En diskho är trots allt inte mer än en diskho.

 

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se