Välj rätt typ av kylskåp (olika typer)

Att välja rätt kylskåp kanske låter lätt men det är en hel del faktorer som spelar in vid val av kylskåp. Hur stort hushållet är, hur mycket som kyls samtidigt och inte minst den plats som finns till förfogande för vitvarorna avgör många gånger vilken typ av kylskåp som är det bästa i varje enskild situation.

Modernt kylskåp i borstad aluminium

Då behoven är många och varierande, betyder också det att det finns många olika typer av kylskåp att välja mellan. Allt från riktigt, riktigt stort, till riktigt riktigt litet.

Välja fristående kylskåp i borstad aluminium

Fristående kylskåpsmodeller

Ett fristående kylskåp har ofta en motsvarighet i en frys som ser nästan likadan ut. Dessa skåp placeras bredvid varandra för ett komplett kyl- och fryssystem för matvaror. Skåpen är manshöga, med mått mellan 160 cm och 200 cm, och tar stor plats i bredd, varmed de passar bäst i rymliga kök.

De riktigt höga modellerna kan vara försedda med en eller två dörrar. Två dörrar är praktiskt ur energiperspektiv. Standardbredden är om 60 cm, men det finns både smalare och bredare modeller att välja mellan.

De fristående modellerna drar en del energi, eftersom det är två enheter med varsin kompressor som ska hålla temperaturen. Däremot är det praktiskt om en enhet går sönder. Då behöver inte båda delarna bytas ut, utan enbart den del som gått sönder.

Välja kombinerad kyl och frys

Kombinationer kylskåp/frys

I det mindre köket är det vanligt att kylen och frysen består av en enda enhet. Dessa tar ganska liten plats och är också kostnadseffektiva då en enda kompressor fungerar för båda enheterna. Frysen respektive kylen har då varsin dörr. Ibland är frysen däremot enbart ett frysfack. Sådana kylar passar främst de som har en frysbox på annat håll, eller för landet där infrysning inte är så viktigt.

En populär variant är de fristående modellerna av amerikanskt femtio- och sextiotalssnitt. De är en form av kombinationskylar som är runda och bulliga och gör sig vackra i ett kök. Frysen är som ett separat fack ovanpå kylen, och den som har ett stort frysbehov behöver ofta kombinera denna modell med en frysbox eller liknande. Kylen däremot är ofta mycket rymlig, både vad gäller djup och bredd. De är också vanligtvis ganska dyra i inköp.

Inbyggnadskylskåp som byggts in i inredningen

Inbyggnadsmodeller

De fristående modellerna är ibland lämpade för inbyggnad. De är anpassade i bredd för att få plats i ett köksskåpsystem. I vissa fall kan de även vara anpassade för att inpassas i ett snickeriskåp. De kan bestå i såväl kombinationsskåp som enskilda kylar med eller utan frysfack.

Välja side by side kylskåp

Side-by-side kylskåp

En annan modell av kombinationsskåp med inspiration från den amerikanska marknaden är vitvaror där frys och kyl är placerade sida vid sida, med var sin dörr. Dessa modeller går att få med vatten- och ismaskin.

Det är värt att tänka på att dessa modeller kräver professionell installation för vatten för att fungera korrekt. När kyl och frys kombineras är det viktigt att tänka på att varje enskild enhet ska gå att stänga av separat. De har då separata termostater.

Kompakt kylskåp för sommarstuga och garage

Kompakta kylskåp

Kompakta kylskåp och minikylskåp, är avsedda för sommarstugan, garaget eller en annan plats där få varor ska kylas. För sommarstugor och andra platser med ett reellt behov av plats, men litet utrymme för kylen, kan ett semikompakt kylskåp med frysfack vara lösningen.

På senare tid har det blivit populärt med särskilda vinkylskåp. De har ofta en glasdörr och hyllor avsedda för liggande flaskor. Det finns också minikylskåp som enbart rymmer plats för ett antal burkar eller några frukter, som kanske mer fungerar som rolig kuriosa. Kort sagt, det finns kylskåp i alla storlekar, oavsett behov.

Gasolkylskåp

Gasolkylskåp och övriga modeller

Förutom de kylskåp som drivs med el och får sin kraftöverföring från det sedvanliga elnätet, finns också kylskåp som drivs med gasol och kylskåp som drivs genom en usb-port. De senare är ofta av kompakt modell, för bruk i bil eller husvagn.

Gasoldrivna kylskåp är ypperliga för huset som inte har el, eller för events och andra tillställningar där elförsörjningen inte är säkrad.

Välja kylskåp

Den modell av kylskåp som passar bäst för den enskilde konsumenten beror på vilket behov av kylning som finns och den plats som finns till förfogande för kylskåpet.

Kylen ska i normalfallet vara välfyllt för att ge mesta värde för den energi som kylskåpet kräver. Även ekonomiska resurser har betydelse i valet av kylskåp.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se