You dont have javascript enabled! Please enable it! Köpa kylskåp? Tips när du ska välja | dinbyggare.se

Köpa kylskåp – Tips inför valet

Köpa kylskåp? Med det enorma utbud av kylskåp som finns på marknaden är det idag svårt att överblicka alla modeller och varianter av kylskåp som finns.

Nyköpt kylskåp för kök

Alternativen är många, men till syvende och sist gäller det att hålla koll på det enskilda behovet när ett kylskåp ska inhandlas. En praktisk detalj är också måttet. Vilka mått behöver kylen hålla för att passa in? Här hittar du bra tips när du ska köpa kylskåp.

1. Titta på energiklassen på kylskåpet. Klass A är mest energieffektiv.

Energiåtgången blir alltmer viktig för den som väljer ett kylskåp, särskilt med tanke på att det blir några kilowatt som förbrukas per år för att hålla maten kall. Kylskåp kommer i olika energiklasser, och varje kylskåp som säljs är försedd med en energiklassbokstav.

En högre energiklass innebär att kylskåpet drar mindre energi. Skalan går från A (bäst) till G (sämst), men det finns också de kylskåp som har plus i kanten av sitt A. Vissa har upp till tre stycken plus. Dessa plus gäller nyare modeller som slår det krav som klass A har med vissa procent.

En vitvara som har en klass C drar i allmänhet nästan dubbelt så mycket som en A-klassad vara gör. Idag är A-klassade vitvaror norm, inte minst när det gäller kylskåp.

Men det är inte bara energiklassen som avgör hur mycket energi en kyl drar. Placeringen är viktig, liksom att kylen är hel och fräsch. En kyl som placeras vid en värmekälla drar mer energi, liksom en kyl vars lister glipar.

Baksidan behöver också dammsugas regelbundet för att kompressorn ska fungera som det är tänkt.

2. Kontrollera kylskåpets kompressor. Kyler den ner matvarorna snabbt?

Hur bra kylskåpet fungerar i praktiken, det vill säg för att kylhålla varor, beror på den kompressor som finns i kylskåpet. En bra kompressor som är kraftfull kan kyla ner även varma varor snabbt, vilket förlänger hållbarheten hos produkterna som förvaras i skåpet.

En svag kompressor drar förstås inte så mycket energi, men är inte heller effektiv nog för att skydda varorna genom att kyla dem tillräckligt snabbt. Det är ett pris som många får betala, i jakten på ett billigt och energisnålt kylskåp. Kika därför gärna lite extra på kompressorn och dess kapacitet inför ett köp.

3. Fundera på vilken storlek du får plats med och vilken design som passar i köket?

Det finns höga, låga, breda och dubbla kylskåp. Vissa, även om de blir allt färre, har en separat sval, medan andra har ett kylfack. Här är det verkligen behoven som ska styra valet. Hur stort kylutrymme behövs, och hur kallt ska det vara?

Designen på kylskåpen som finns i handeln varierar lika mycket den. De vanligaste kylarna är formade utifrån en enkel, sober och stilren vit design, men rostfritt har också blivit något av standard.

Ett alternativ är att välja en inbyggt kylskåp. Då döljs hela vitvaran av en för köket matchande lucka. Det är mycket snyggt, men i många fall krävs en något mindre kyl för att passa in i inbyggnadsutrymmet.

Ett populärt alternativ har också blivit de färgglada och härliga retroskåpen, med sin bulliga form. Dessa kylskåp kommer ofta med ett frysfack ovanför själva kyldelen. De har däremot ofta en bredd och en form som gör att de passar bäst för att stå helt enskilt, om inte köket ändå ska byggas om.

4. Gå igenom kylskåpets finesser inför köpet

Elektroniken blir alltmer avancerad på kylar och frysar. Digitala termometrar på utsidan har blivit vanliga finesser, liksom funktioner för snabb nedkylning av skåpet. Dynamiska kylar håller en jämn temperatur i hela skåpet, vilket är en stor fördel för den som fyller kylen ofta och gärna.

I vissa fall finns också en nollzon, en zon där temperaturen är riktigt låg. Där kan alla varma produkter ställas för effektiv kylning.

En alltmer populär finess på kylskåpen är också ismaskin och kylt vatten. Det kräver vattendragningar för att systemet ska fungera, vilket gör installationen dyrare. Det gör även de modeller som kommer med TV och/eller radio.

Självavfrostande kylskåp är idag vardag. Men se upp, vissa budgetalternativ kräver avfrostning vilket är ett ganska digert arbete.

Det finns olika avfrostningssystem. Vissa avfrostar automatiskt med jämna mellanrum, andra när det finns behov för det. Och om någon stör sig på att inte kunna öppna dörren efter att den nyligen just varit öppen, finns det kylar med tryckutjämningssystem. De är lättare att öppna och stänga, än sedvanliga kylar.

5. Tänk på ljudnivån. Hur många decibel avger kylskåpet.

Även om vi tänker på det så ofta, är ett tyst kylskåp bra mycket behagligare i ett hus än ett som låter och väsnas. Ofta anges det antal decibel som kylskåpet avger på märkningen av skåpet.

Det finns också en mängd andra finesser på vissa skåp, såsom grönsakslådor som håller extra hög luftfuktighet, LED-belysning, fronter som är extra lätta att rengöra och en mängd andra detaljer.

Dessa gör nog sitt till, men är kanske inte alltid det som fäller det avgörande utslaget. Istället är det ofta det egna behovet i kombination med priset som till slut avgör valet av kylskåp. De kommer i allsköns olika prisklasser.

Ju mer designade, desto dyrare blir de. Genom att välja kylskåp med en matchande frys går det ofta att få ett paketpris som ger mervärde.

6. Är kylskåpet lätt att installera och är golvytan plan där kylskåpet ska stå?

De flesta moderna kylskåp ansluts till elnätet via en stickkontakt. Det gör att det oftast inte behövs någon experthjälp för att installera maskinen. Det är dock extremt viktigt att maskinen står rakt och inte vickar, samt är fast förankrad i botten så att kylskåpet inte tippar på exempelvis ett barn.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se