Vilken spis ska jag välja till köket?

Numera är en spis inte bara en spis. Det finns ett stort utbud av kombinationsspisar, av hällar och separata ugnar. De kan värmas med el eller med gas och ha en hel hord med olika finesser. I samband med att ett nytt kök ska byggas är det klokt att redan på ett tidigt stadium fundera på vilken spistyp som ska gälla i det nya köket.

Val av spis i kök med induktionshäll

Kombinerad spis och ugn

Den kombinerade hällen och ugnen är i särklass det vanligaste alternativet i våra svenska hem. Den är praktisk av flera skäl. De flesta kombinationsspisar är prisvärda och har standardstorlek. Det gör dem i allmänhet lätta att byta ut vid behov. Installationen av kombinationsspisarna är också ofta en enkel sak. Det är inte ovanligt att de kommer med stickpropp.

Kombinerad spis och ugn

Nackdelen med de kombinerade spisarna och ugnarna är att det lätt samlas matrester och andra mindre trevliga ting i skarvarna mellan köksinredning och spis. Om plattorna går sönder behöver också hela kombinationen bytas ut, inte bara hällen.

Dessutom är ugnen på en låg höjd, vilket gör den till en särkerhetsrisk för barn och husdjur. Risken har dock minskats betydligt på senare år då kraven på vilken yttemperatur som får finnas på glaset till ugnen är strikta.

Spis med spishäll och separat ugn i kök

Spishäll och separat ugn

Den här varianten är den mest populära när köket renoveras och byggs om. En stor fördel med att ha separat häll och ugn är att ugnen kan placeras på arbetshöjd. Den kan byggas in i ett högskåp och därmed komma upp en bit från golvet. Det är inte bara en ergonomiskt smart lösning, utan också en säker lösning för alla som har barn eller djur i huset. Det finns en mängd olika varianter av spishällar och ugnar, och de kommer i all sköns storlekar.

Hällen kan vara försedd med gjutjärnsplattor eller vara en glaskeramikhäll. Spishällen behöver monteras in i en bänkskiva, och den separata ugnen byggs ofta in i ett skåp. Om du väljer en häll och en separat ugn av udda mått kan det vara lite knepigt att byta ut dem om de går sönder.

Induktionshäll som val i kök

Induktionshäll

En induktionshäll är nästan lika snabb vad gäller värmehanteringen som en gasspis. Den stora fördelen med hällen är att den bara värmer kastruller, och inte är varm om en hand läggs på den. Det är ett mycket barnvänligt alternativ med andra ord. För den som byter från en sedvanlig häll kan dock steget vara stort. Förutom att induktionshällen ofta är ganska dyr, behöver ofta åtminstone en del av kastrullsamlingen bytas ut. Hällen alstrar nämligen bara värme för vissa typer av kastruller och stekpannor.

Modern gasspis som val i kök

Gasspis

Matfantasternas favorit är gasspisen. Den anses suverän vad gäller värmehanteringen. För den som ofta får elavbrott i sitt hem är också gasspisen något att fundera över. Gasspisen kan köpas i form av enbart häll, men också med ugn. De kan vara enkla som en vanlig fristående spis med ugn, eller vara rena proffsspisar med en mängd olika funktioner. Nackdelen med gasspisar är den separata installationen med gastuber som behöver stå på en säker plats.

Emaljerade gjutjärnsspisar

De emaljerade gjutjärnsspisarna kan ses som kökets Rolls Royce. De tronar verkligen i köket och kräver sin plats. De kräver sin plånbok också, för de är dyra att inhandla. Men de håller en livstid och kan vara en del av värmesystemet i ett hus, så de är värda varje krona för den som kan betala dem.

Andra har också läst

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se