Välja spis? Tips om olika spisfunktioner inför valet

I den här artikeln om att välja spis får du tips om användbara funktioner som kan vara bra att känna till när du ska köpa och välja ny spis till ditt kök.

Att välja spis i kök

Spisens alla finesser inför valet

Spisar och ugnar kan idag ha lika många elektroniska program och styrningar, tillval och extrautrustning som en exklusiv bil. För att underlätta valet kan det vara bra att veta vilka möjligheter som finns, och hur utrustningen används. Det kan kännas lyxigt med en rad finesser, men tänk också på att det är onödigt att betala för något du sedan inte använder.

Tillbehör såsom plåtar, grillgaller och ugnspannor följer oftast med i köpet. Kika gärna om det är lätt att köpa till ytterligare exemplar, i fall att du skulle behöva. Innermåtten i ugnarna varierar ofta, vilket gör att det inte är alla galler och plåtar som fungerar i alla ugnar.

• Timer. En timer kan ha flera effekter än att enbart fungera som alarm. Vissa timers kan slå av strömmen automatiskt av efter inställd tid så att man aldrig glömmer ugnen på.

• Boostfunktion. Den här funktionen finns på glaskeramikhällar för att tillåta riktigt snabb uppvärmning av plattan.

• Variabla zoner. På lite exklusivare spishällar är det ofta möjligt att variera storleken på värmeområdet efter behov.

• Olika typer av ugn. Varmluftsugnar har blivit standard i hemmen, och erbjuder ofta en mängd olika värmealternativ. I många ugnar går det att välja mellan övervärme, undervärme, över- och undervärme, varmluft, grill och en kombination av alla dessa. Dessutom finns det ugnar som också fungerar som microvågsugnar.

• Ångugn. En lite annorlunda form av ugn är ångugnen. Den är ännu inte så vanlig, men fler och fler har fått upp ögonen för den här typen av skonsam matlagning. Det är en typ av ugn som är särskilt attraktiv hos de som bakar mycket. Men den fungerar även fint för att hålla kött saftigt. Ibland är ångugnen en finess av flera i ugnen, medan vissa ugnar är helt och hållet ångugnar.

• Särskilda tillagningsfunktioner. En hel del spisar erbjuder särskilda program för tillagning av särskilda rätter som grytstek, gratäng eller pizza. Pizzafunktion ger starkare undervärme än övervärme så att paj eller pizza blir genombakad utan att torka på ytan. Upptiningsfunktionen har också blivit populär hos många. En timer kan kopplas till programmen.

• Inbyggd stektermometer. En ugn med inbyggd stektermometer mäter temperaturen som en vanlig stektermometer, men kan också programmeras att stänga av vid en viss temperatur.

• Pyrolyse. Porylose är en process där ugnen värms upp till närmare 500 grader. Fett och smuts förbränns, till aska som enkelt borstas ur ugnen. Kostar några tusenlappar beroende på modell.

• Katalysator. En katalysator reducerar os och fett i köket och finns i två varianter: En variant som fungerar i samband med poryloserengöring för att det inte skall osa bränt i köket. Den andra fungerar under matlagning genom att leda luften genom en het burk som bränner bort det mesta av matfettet vilket ger bättre köksmiljö. Särskilt praktiskt för ugn i högskåp som kan vara långt från köksfläkten.

• Ugnsbelysning placerad i framkant gör det lättare att se det man lagar utan skuggor.

• Löstagbara plåthållare. Om plåthållarna kan tas loss är det lättare att göra rent i ugnen. För hushåll med stora krav på säkerhet:

• Kastrullskydd. Ett kastrullskydd placeras i spishällens framkant för att hindra barn från att komma åt varma kastruller. Kastrullskydd är standardutrustning på vissa spisar, inte på andra.

• Luckspärr. En luckspärr förhindrar att barn kan öppna ugnsluckan.

• Tippskydd. Tippskydd fäster spisen i väggen och hindrar att den faller framåt om ett barn öppnar ugnsluckan och kliver upp på den.

• Låsbara vred. Vissa spisar har vred som kan låsas, och sedan krävs ett tvåhandsgrepp för att slå på strömmen.

• Värmesäkra fronter på ugnen. Flera glas i luckan gör att yttertemperaturen blir lägre, och minskar risken för brännskador. Vissa ugnar har även en fläkt för att ytterligare sänka temperaturen på luckan.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se