Induktionshäll i köket – tips inför valet

En stark trend i de svenska köken är den moderna induktionshällen. Spisen må se ut som en vanlig spishäll, men under glasplattan döljer sig ett system som värmer magnetisk metall via magnetströmmar.

Induktionshäll i kök

Induktionshäll ger köket ett modernt och sobert intryck.

Induktionshällen dök upp i de svenska hemmen under 1990-talet och dess anhängare ökar stadigt i antal. En stor anledning till populariteten är att plattans värmereglage reagerar lika snabbt och effektivt som den av kockarna så älskade gasspisen, trots att den drivs på el. Induktionshällen är också populär för att dess plattor i sig inte blir heta.

Induktionshällens funktion

Så fungerar en induktionshäll

En induktionshälls plattor värms till skillnad från en vanlig spishäll inte upp för att i sin tur värma det som står på själva plattan. Själva plattan blir nämligen inte varm på en induktionshäll, utan det är enbart kastrullen eller stekpannan på plattan som värms upp. Det beror på att plattans uppvärmningssystem består av ett antal magnetströmmar som sätts igång när plattan sätts på. När strömmarna stöter på metall, såsom en kastrull eller panna, värms metallen upp. Magnetfältet skapas av en induktionspol inne i plattan.

Energisnålt med induktionshäll

Energisnålt med induktionshäll.

Energisnål spishäll

En induktionshäll är snabb och energisnål vid uppvärmning. Det går snabbt att värma mat och vatten på en induktionshäll. Det går lika snabbt att få vatten att koka som i en vattenkokare och reglagen till hällen reagerar lika snabb som en gasspis. En induktionshäll anpassar också effekten efter storleken på kastrullen. Det gör den energisnål vid uppvärmning av mat och vatten. Däremot blir skillnaden i effekt mindre ju längre något står och kokar. Vid riktiga långkok visar studier att det inte finns någon större skillnad i energiförbrukning mellan en induktionshäll och en vanlig häll.

Säkert och hygieniskt med induktionshäll

Induktionshällen är säker eftersom plattan inte blir varm och hygienisk eftersom det är lätt att rengöra ytan.

Säkert och hygieniskt

En annan stor fördel med en induktionshäll är att plattan inte blir brännhet. Glaskeramiken som skyddar själva plattan värms inte upp. Magnetströmmarna gör att endast kastrullen på plattan värms upp. Det gör att plattan förblir kall om ingenting står på den, och att den i värsta fall värms upp till del av den varma kastrullen. Det gör induktionshällen till en säkrare form av spis att ha i barnfamiljens hus. Det är också behändigt om något kokar över, då maten inte bränns fast i glaskeramiken utan lätt kan torkas av.

Kastruller för induktionshäll

Speciella kastruller för induktionshäll

För att magnetströmmarna ska kunna värma upp kastrullen och därmed innehållet i den behöver kastrullen vara av ett material som är ferromagnetiskt. Järn är ett sådant material, liksom alla andra material som är magnetiska. Glaskastruller, aluminiumkastruller och många former av rostfritt stål är uteslutna ur ett kök med induktionshäll. Det går enkelt att testa om de kastruller som finns i köket är ferromagnetiska. Lägg en magnet emot materialet. Fastnar magneten fungerar kastrullen på en induktionshäll. I butiken är alla ferromagnetiska kärl märkta med “induktion”.

Kostnaden

Induktionshällar är dyra i inköp. Kostnaden ligger i snitt på 3 000 kr mer än för en vanlig spishäll. Dessutom måste ofta en del eller i värsta fall hela kastrullagret hemma bytas ut i samband med ett byte till induktionshäll. Det gör att totalkostnaden för en induktionshäll kan bli ganska stor. Trots det är induktionshällen en succé på marknaden, och många som har köpt en är nöjda.

Andra har också läst

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se