Spisar – Tips om olika spishällar innan du väljer

spishall.jpg

Bra tips om olika spisar för dig som funderar på att köpa ny spis till köket.

Gjutjärnsplattor:

En spole värms upp under plattan som i sin tur värmer kärlet som är placerat ovanpå.

+ Lågt pris
– Drar mer el vilket kostar på sikt, och mycket energi försvinner som eftervärme.
– Gjutjärnsplattan håller värmen länge och kan vara lätt att bränna sig på
– Svår att rengöra
– reagerar långsamt på olika temperaturinställningar.

Highlighthällar/glaskeramik:

En spole värms upp under glashällen som i sin tur värmer kärlet som är placerat ovanpå.

+ Lågt pris
+ Lätt att rengöra,
+ Drar mindre energi än gjutjärnsplattan
– Känslig för slag och repor
– Kan fläckas, till exempel av kokande socker.

Induktionshällar:

En induktionshäll fungerar med ett magnetfält som värmer upp kastrullen som är placerat ovanpå en induktionhäll.

+ Energieffektivt och snabb att ställa om eftersom glaset emellan inte värms upp.
+ Sjunkande priser
– Kok- och stekkärlen måste ha en magnetisk botten.

Gasspis:

+ Restaurangkökskänsla, med snabb upphettning och steglös effektinställning
+ Snabbare än gjutjärnsplatta
– Kan vara svår att hålla ren
– Hällens yta går inte att använda för avlastning i köket
– Olika regler gäller för den som måste installera gastub
– Osäker tillgång på stadsgas i framtiden

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

Top

Tipsa en vän om denna artikel