Snyggast men dyrast med inbyggd mikrovågsugn

Mikrovågsugnen har liksom spisen och ugnen blivit standard i ett kök. Rätt använd är den ett miljösmart komplement till spis och ugn. Det finns i huvudsak två typer av mikrovågsugnar att välja mellan – inbyggda och fristående. Vilket alternativ som passar bäst, handlar till stora delar om hur stor kostnad för köpet av mikrovågsugnen får vara.

Inbyggd mikrovågsugn i kök

Inbyggd mikrovågsugn i köksinredning.

Inbyggd eller fristående mikrovågsugn

Det snyggaste alternativet är givetvis att ha en inbyggd mikrovågsugn. De är dock också garanterat de dyraste alternativet. För att kunna bygga in mikrovågsugnen behövs det också plats i kökshyllesystemet.

Om mikrovågsugnen måste bytas ut, måste också måtten på den nya ugnen stämma med de mått som den gamla hade. Då är det klart enklare och billigare att inhandla en fristående mikrovågsugn, även om den tar en del plats på köksbänken. Med en sådan ugn blir det ganska viktig med ugnens utseende, eftersom den har en tendens att synas ordentligt.

Det är inte lika viktigt att storleken är exakt rätt, men den som har ett litet kök bör se upp med att införskaffa en alltför stor mikrovågsugn, då den stjäl plats. Se dock gärna till att mikron är stor nog för att få plats med de byttor som ska användas för uppvärmningen.

Inbyggd mikrovågsugn

Inbyggd mikrovågsugn strategiskt placerad ovanför köksspisen

Rotation och effekt

Vissa mikrovågsugnar har en roterande platta som man ställer den mat eller vätska som ska värmas på. Andra har inte det. En roterande platta gör ofta att maten värms jämnare och att inte en del av maten blir kokhet och den andra kall.

De modeller som har två inmatningar av mikrovågor mot maten har också en tendens att värma maten mer jämnt, jämfört med de ugnar som enbart har en inmatning av mikrovågor. Det viktigaste är dock att mikron kan värma och tina maten med tillräckligt hög effekt.

Effekten mäts i watt och anges alltid på produkten vid försäljning. Ett högt wattal anger att mikrovågsugnen är effektiv.

Mikrovågsugnens kvalitet

En mikrovågsugn används främst för att tina frysta produkter och för att värma mat. Hur bra maskinerna är på att göra just detta, varierar stort. Det visar flera tester som gjorts. Effekten av uppvärmningen påverkar matlagningen, inte bara vad gäller smakupplevelse, utan även den bakteriehalt maten innehåller.

Olika ugnar tar också olika lång tid för att värma upp maten, en nog så viktig detalj när det kommer till energieffektivitet. Jämför gärna olika mikrovågsugnar på någon av de testsajter som finns för att se vilka som verkligen håller måttet.

Användarvänlighet

En annan viktig detalj på en mikrovågsugn är hur lättarbetad den är. Vissa modeller är ett äventyr att ställa in med en mängd olika digitala knappar som måste tryckas i rätt ordning. Andra modeller är mycket pedagogiskt utformade och gör uppvärmningsalternativen både enkla och säkra.

Prova gärna mikron i butiken för att få ett grepp om utifall programalternativen som ges är väl genomtänkta.

Finesser på en mikrovågsugnar

Vissa mikrovågsugnar har flera roliga effekter som kan nyttjas av en matglad ägare. Det kan handla om grillfunktion, och/eller inbyggd termometer som möjliggör matlagning i högre utsträckning.

Det finns också kombinerade grillugnar och mikrovågsugnar som gör avancerad matlagning möjlig. Dessa finesser kan vara praktiska, men att mikron verkligen värmer på ett sätt som gör att maten inte förstörs är trots allt det viktigaste.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se