Kylskåp – Bra tips när du ska välja

Bra information och praktiska tips för dig som ska köpa nytt kylskåp.

Modernt kylskåp i kök

Se upp för en läckande frys!

Idag finns många färger på kylskåp, förutom vitt, svart och rostfritt. Samtidigt blir det också allt vanligare att integrera kylar och frysar med samma snickerilucka som köket i övrigt.

Tänk på att en inbyggd kyl får mindre volym, eftersom skåpet tar upp plats runt om. Även volymen på frysar har haft en tendens att bli mindre då man i jakten på att få mindre energiåtgång isolerat bättre samtidigt som apparaturen för självavfrostningen tar en del plats.

Alla vitvaror måste enligt EU-regler vara energimärkta. Märkningen har en skala från A (bäst) till G (sämst). För kylar och frysar finns även energiklasserna A+ och A++, där dubbelpluset betyder energismartast.

Energiklassningen för kyl och frys visar hur mycket el som dras i förhållande till volymen. För att jämföra mellan olika volymer kan man titta på den årliga energiförbrukningen som anges på energimärkningsetiketten.

I dag är samtliga kylskåp försedda med miljövänliga köldmedier och även självavfrostande.

På samma märkning visas egenskaper som buller och volym.

Rätt val kan ge besparingar. En 15 år gammal kyl/frys drar el för 600 kronor per år, En ny kyl och frys i klass A++ drar en tredjedel så mycket.

Tänk på:

• Oavsett modell måste skåpet få den luftförsörjning som tillverkaren rekommenderar, annars förkortas livslängden betydligt.

• Även en liten läcka låter kompressorn får jobba hårdare med hög energiförbrukning och kort livslängd som följd.

• Lasta inte för tungt i dörren. Om dörren blir hängande kan man få för dålig tätning. Denna risk finns även om man monterar en snickerilucka på ett integrerat skåp fel.

• En öppningshjälp på handtaget gör att det inte blir så häftiga ryck när man skall öppna skåpet samtidigt som det är en komfort för användaren.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se