Funktioner på kylskåp och frys

Kylskåp och frysar är numera matförvaring med funktioner och finesser. Många av vitvarorna innehåller en mängd olika funktioner, alla till för att på bästa sätt hålla matvarorna fräscha så länge som möjligt. Vilka finesser skulle du ha glädje av?

Finesser på kylskåp och frys

1. Fläktar för jämn temperaturhållning

I vissa kylar finns ett system som garanterar att kylen är lika kall oavsett var i kylen varan befinner sig. Systemet kan kallas för en mängd olika saker, och olika system har olika effekt. Utan detta system blir det något varmare i övre delen av kylen, eftersom värme stiger.

2. Självavfrostning

Såväl kyl som frys kan vara självavfrostande. Då en väl avfrostad kyl och frys minskar energiförbrukningen kan det här vara en bra funktion att ha i vitvarorna.

Läs mer: Kylskåp – Bra tips när du ska välja (Öppnas i en ny webbläsarflik)

3. Fuktighetsreglerande grönsakslåda

Extra fuktighet i grönsakslådan gör att matvarorna inte torkar ut.

4. Olika temperaturer i lådor och fack

Genom att hålla extra låg temperatur i vissa lådor och fack kan matvaror som är extra känsliga hålla sig längre. I vissa fall kan både temperatur och fukt regleras i en och samma låda.

5. Flaskhyllor

Flaskhyllorna har blivit mer eller mindre standard i nya kylskåp. De underlättar förvaringen av flaskor av alla de slag.

6. Elektronisk temperaturstyrning

De flesta moderna kylar har en elektronisk temperaturstyrning.

7. Termometer på utsidan

En temperaturvisare på utsidan av kylskåpsdörren är praktiskt, då det är lätt att kontrollera att frysen och kylen håller den temperatur som krävs för säker matförvaring.

8. Larm

Det finns en mängd olika larm på vitvaror av idag. Det vanligaste är att larmet går om temperaturen blir för låg. Då kan det bero på att dörren inte är helt stängd.

snabbfrysningsfunktion

9. Snabbinfrysningsfunktion

För den som storhandlar och packar frysen full med färskvaror, är snabbinfrysningsfunktionen smart. Då går frysen på full effekt så att inte andra varor hinner tina.

10. Snabbkylsfunktion

Snabbkylsfunktionen är samma funktion som snabbfrysningen, fast för kylen. Temperaturen sänks då temporärt till enbart ett par grader för att inte varma matvaror som ställts inne i kylen ska förstöra annan mat.

11. Aktiva kolfilter

Kylskåp som försedda med aktiva kolfilter minskar risken för dålig lukt i kylskåpet. Kolfiltren renar luften och minskar på kuppen antalet bakterier som florerar i kylen.

12. Vatten- och ismaskin

Med ismaskin och vattenmaskin går det att få kalla drycker i ett huj. Ibland kan till och med kolsyrat vatten levereras. Dessa finesser kostar ofta en del och finns enbart på vissa modeller.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se