Välja rätt bänkskiva till köket – Tips inför valet

Att välja rätt bänkskiva till köket är ett stort beslut och ett val som behöver begrundas noggrant eftersom bänkskivan är en av de delar i ett kök som syns allra mest.

Valt rätt bänkskiva som passar in i kökets stil.

Bänkskiva i modernt kök.

Det är också den del av köket som används och slits mest. En bänkskiva behöver därför vara både snygg och tålig.

Idag finns det en rad olika typer material att välja mellan för bänkskivor i köket. Alla har de sina fördelar och nackdelar.

I den här artikeln om bänkskivor hittar du en kortfattad förklaring till några av dessa material.

Olika typer av bänkskivor för kök

Ett stilrent kök med modern design, som visar en mörkgrå skåpinredning under en tjock bänkskiva i massivt trä. I centrum finns en inbyggd, svart diskho med en matchande modern kran. Ovanför diskbänken finns trefönsternischer där ljuset strömmar in och belyser tre gröna krukväxter. Hela köket badar i ett mjukt, naturligt ljus som förstärker den varma färgen på träet och skapar en inbjudande atmosfär.

Bänkskiva av massivt trä ger vackra kontraster till svarta köksskåp.

Bänkskivor av massivt trä

De massiva träbänkarna är ofta tillverkade av stavar av ett visst trä. Träslagen varierar i det oändliga och alla har de olika struktur, färg och hållbarhet.

Fördelen med bänkskivor i trä är att de är hållbara och tidlösa med rätt underhåll. Det är enkelt att avpassa träskivorna efter den storlek som söks och kommer i flera tjocklekar. En annan fördel är att de kan slipas om flera gånger om ytan blir sliten.

Nackdelen med bänkskivor av trä är att de behöver underhållas genom att oljas med jämna mellanrum och kan få märken av varma kastruller, järngrytor och fuktiga glas som ställs på bänken under en längre tid.

Den oljade ytan är aldrig helt vattentät. Det går också att hårdlacka ytan för bättre beständighet, men då ser bänkskivan annorlunda ut.

En professionellt utformad köksinredning med dominans av rostfritt stål och mörkgrå skåp. Köket är utrustat med en slät induktionshäll och en bänkskiva i rostfritt stål som reflekterar de ordnat hängande köksredskapen ovanför. En praktisk knivhållare och öppna hyllor för kryddor och tillbehör är synliga, vilket tyder på en genomtänkt förvaringslösning. Den reflekterande ytan och det enhetliga färgschemat bidrar till en känsla av rymd och renhet i detta moderna och effektiva kök

Bänkskiva i rostfritt stål.

Bänkskivor i rostfritt stål

Förr var en del av arbetsytan gärna av rostfritt stål och den trenden har kommit tillbaka. Bänkskivor av rostfritt stål innehåller ofta snygga diskhoar och kan vara högblanka eller mattpolerade allt efter tycke och smak.

Det rostfria stålet har verkligen sina fördelar. Det är lätt att putsa upp och fräscha upp, hur hårt arbetstryck som än är i köket och det tål näst intill hur mycket värme och fukt som helst.

Det rostfria stålet har egentligen inga större nackdelar förutom att bänkskivorna måste måttanpassas korrekt från början.

Det är inte heller alla kök som blir vackra med rostfria diskbänkar hela vägen, men ofta kan en del av bänkskivorna vara i rostfritt, till exempel runt vasken.

Ett modernt kök med högblanka vita skåp och en köksö med en robust bänkskiva i granit. Den detaljrika granitbänkskivan har nyanser av grått och vitt som matchar den inbyggda svarta spishällen. Inbyggda ugnar är symmetriskt placerade för enkel användning. Över ön hänger moderna LED-lampor som ger riklig belysning

Vacker bänkskiva av granitsten.

Bänkskivor av sten

Bänkskivor av sten har blivit en riktigt het typ av bänkskiva under senare år. Den är ett levande och naturligt material med en mängd variationer. Det går att få stenskivor som är rosa, gröna, svarta, vita och mer eller mindre rena i färgen.

Det finns många olika typer av natursten som kan användas till bänkskivor som t.ex. granit, marmor, kalksten och kvartsit. Varje typ av natursten har sina egna unika egenskaper, inklusive färg, mönster och hårdhet.

Kostnaden för bänkskivor av sten är stora, men å andra sidan är de både lättrengjorda och tåliga. De går inte sönder i första taget och är underhållsfria. De tar heller inte upp någon lukt alls, däremot gärna värme. Det gör att de ofta är behagliga att arbeta på.

Det är viktigt att tänka på att stenbänkskivor är svåra att installera, så det är viktigt att se till att bänkskivorna är installerade av en professionell installatör. Nackdelen med bänkskivor av sten är att glas lätt kan spricka om det slås mot stenkanten, vilket är lätt hänt vid diskmaskin och diskbänk.

Bänkskiva av laminat med snyggt mönster

Bänkskiva av laminat med trämönster.

Bänkskivor av laminat

De laminatbänkskivor som säljs idag står pall bra mycket bättre än första generationens laminatskivor. De är högtryckslaminat av högsta rang.

Bänkskivor av laminat kommer i en mängd olika utföranden och här går det verkligen att välja och vraka.

Det gäller att hitta laminatskivor av hög kvalitet. Dålig kvalitet ger en kort hållbarhet, då vatten kan tränga in i skivan.

Jämför med andra bänkskivor av homogena material är en bänkskiva av laminat ett mindre kostsamt alternativ.

Bänkskiva av kvarts och komposit

Stilren och vacker bänkskiva av komposit.

Bänkskivor av komposit

Bänkskivor av komposit, eller konststen som det gärna kallas, efterliknar marmor men har bättre egenskaper.

Bänkskivor av komposit går att få i en mängd olika utföranden, men är ofta lite dyrare att införskaffa. Däremot håller bänkskivorna en mycket hög kvalitet och håller därför i många år. De är nästan helt underhållsfria.

Variera bänkskivorna

Ett kök behöver faktiskt inte ha samma sort av bänkskivor över hela arbetsytan. Det kan vara smart att variera efter behov.

En häftig variant är också betongen. Det är inte lika vanligt, men det går att specialbeställa betongskivor för den som önskar. Det ger ett ruffigt och rustikt intryck.

Kanske passar en stenskiva perfekt där våta och varma saker gärna ställs, medan en träbänk och en rostfri bänkskiva kanske passar bättre på andra ställen.

Tänk också på att en bänkskiva lätt kan bytas ut om den blir sliten och inte passar.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se