Bänkskiva av granit – en hållbar skönhet i köket

Bänkskivor av den massiva och mycket vackra stenarten granit är en sann klassiker i de svenska hemmen. Förr tillverkades den mesta graniten i Sverige, men idag sker en allt större import av bänkskivor av granit från Italien.

Bänkskiva av granit i kök.

Bänkskiva av granit i kök

Granit av hög klass håller i längden och är ett mycket stilfullt material för köksinteriörer.

Granitsten

Granit är ett klassiskt material vad gäller husbyggnationer och husinredning. Det är en bergart som stammar från forna vulkanutbrott där flera.

Graniten har en kornig struktur. Det beror på att den är sammansatt av flera olika mineraler, såsom fältspat och kvarts. Ibland finns en del glimmer i stenen.

Sammansättningen kan skilja sig en del, vilket påverkar såväl färgen som hur kompakt stenen är. Stenen är en fast bergart som och förekommer rikligt i många delar av världen.

Det, tillsammans med den vackra strukturen, gör graniten till en mycket omtyckt sten att ha i hus och hem. Trots att graniten är en form av sten, är materialet mycket levande.

Det går också ganska lätt att påverka stenens yta, så att den får de egenskaper som eftersträvas.

Bänkskiva av granit i modernt kök

Bänkskiva av granit i modernt kök.

Tidlöst med bänkskiva av granit

Som den fasta stenart graniten är, borgar byggnationer och inredningsdetaljer byggda i materialet för lång hållbarhet. Den bryts inte, såsom marmor och kalksten, ned av försurningar och luftföroreningar.

Den tål också höga temperaturer, utan att vare sig missfärgas eller spricka. Det gäller även de flesta syror och andra kemiska medel som används i ett kök. Det klarar en granitsten enkelt.

Däremot är den känslig för koffein, stearin och olja. Det gäller särskilt de stenar som har en mer kornig ytstruktur.

Nackdelen med den tåliga strukturen i stenen blir också uppenbar för den som tappar ett glas mot skivan eller stöter emot en tallrik mot dess yta eller kant.

Köksö med bänkskiva av granit

Köksö med högblankpolerad bänkskiva av granit.

Ytbehandling av granit

Det går att behandla ytan på graniten på en mängd olika sätt. När det kommer till bänkskivor av granit, är det ofta en polerad yta som efterfrågas.

När ytan poleras högblank blir graniten helt spegelblank och mycket motståndskraftig mot väta och smuts. Ytan blir också mycket lätt att rengöra.

Den som inte vill ha den blanka ytan, utan föredrar en matt yta kan istället välja en mattpolerad yta. Då får stenen ett utseende som mer påminner om skiffer.

Det går även att skaffa sig en bänkskiva i granit som blivit antikborstad. Det är en metod som framhäver kornen i stenen. Det gör däremot också stenens yta mer mottaglig för smuts, och stenen blir något svårare att hålla riktigt ren.

Underhåll av en bänkskiva i granit

En väl polerad granitskiva kräver knappast något underhåll alls. Det är lämpligt att impregnera stenen vart femte år, något beroende på stenens kvalitet.

Ju kompaktare stenen är, desto mer vatten- och smutsavvisande karaktär har granitstenen. Mer porösa ytbehandlingar, såsom mattpolerad eller borstad granit, har en känsligare yta, vilket ställer högra krav på granitens kvalitet.

Den kan också behöva skrubbas med jämna mellanrum för att bli riktigt ren. Välj alltid granit med största omsorg. Det lönar sig i längden.

Använd alltid milda rengöringsmedel på bänkskivan och var försiktig med sandkorn – de kan i värsta fall repa stenen.

Alternativ

En kompakt granitskiva är för många en dröm att ha i köket. Men den har, som vi beskrivit, sina nackdelar. Inte minst för att materialet är extremt hårt och har en del storleksbegränsningar som i vissa fall ger fula skarvar.

Ett något mjukare och mer formbart alternativ är komposit med granitkorn som grund. Utseendet blir då nästan detsamma, men formbarheten blir bra mycket större.

Dessutom ges en mjukare yta sin står emot värme och fläckar än bättre än den rena graniten. En sådan bänkskiva är däremot knappas billigare i inköp.

Budgetalternativet är en kompakt laminatskiva med granitimitation. Imitationen på en högkvalitativ laminatskiva är såpass bra att det knappas syns någon skillnad, även om den blir uppenbar vid beröring.

En sådan bänkskiva kostar ofta en bråkdel av vad en genuin bänkskiva av granit kostar, men håller å andra sidan inte lika länge.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se