Bänkskivor av trä ger ett levande kök

bankskiva-tra.jpg

Bänkskiva av trä i kök

Bänkskivorna i ett kök är den del av köket förutom skåpluckorna som syns allra mest. Valet av skiva skapar en stor del av den atmosfär som köket utstrålar.

Med en bänkskiva i trä, blir köket varmt och ombonat. Men den kräver också en del underhåll och pyssel.

Massiva bänkskivor eller stavar?

Det finns i huvudsak två typer av bänkskivor tillverkade i massivt trä. De något billigare skivorna är tillverkade av stavar som limmats ihop till en stor bänkskiva. De går vanligen under begreppet lamellskivor och är ofta de som är lättast att få tag på.

Klart mer exklusivt är bänkskivan i ett enda massivt stycke. Det är inte ovanligt att bänkskivor i massivt trä måste specialbeställas utifrån de mått som önskas. Träslagen varierar i det oändliga.

Vanligast är de svenska träslagen ek, ask, lönn och björk. De ger köket en klassisk och mycket svensk känsla.

Hårda och mörka exotiska träslag såsom teak och valnöt är också populära. De ger en mer sober och modern känsla i köket. Totalt finns över 25 olika träslag att välja mellan, alla med olika egenskaper och karaktär.

Ju hårdare träet är, desto mer resistent mot fläckar och värme är det. Bland de hårdaste på marknaden är Jatoba och Bubinga.

I många kök ses också laminatskivor klädda med en träyta. Dessa är ett billigare och mindre underhållskrävande alternativ för att få den härliga träkänslan i ett kök.

Hållbarhet

En högkvalitativ bänkskiva i trä håller i mer än 25 år och åldras mycket vackert. Med tiden får de också en vacker och sliten look, som är åtråvärd för många. Det kallas för patina, och ses just nu som högsta mode.

Men för att skivan ska åldras med behag och se vacker ut i det långa loppet krävs också att skivan vårdas och underhålls med jämna mellanrum.

Det gäller också att vara varsam med skivorna. De är känsliga för både värme och en mängd olika vätskor. Spill och varma karotter ger gärna fläckar och ringar på en bänkskiva i trä. Det beror på materialets levande och porösa struktur.

Ett hett tips är att fräsa in ett par stålstänger vid området för spisen, där heta kastruller och pannor kan ställas. Men mjukheten i materialet är inte enbart negativ.

Glas och porslin skadas inte lika lätt när det stöts emot träskivan, jämfört med om bänkskivan skulle vara av sten.

Ytbehandling

Hur känsliga bänkskivorna är för värme och vätska beror till stora delar också på vilken ytbehandling som skivan har.

Det vanligaste alternativet är oljade skivor. Den klassiska linoljan dominerar. Oljan kan vara helt färglös, eller pigmenterad i valfri nyans. De är lätta att underhålla, men är också mycket känsliga.

Med en modern hårdvaxolja blir ytan något mer robust. Oljan tränger ner i träet och ger en vattenavvisande yta samtidigt som vaxet lägger sig som en skyddande hinna.

Lackade bänkskivor i trä har både för- och nackdelar. Ytan som lacken skapar gör skivan mycket vattenresistent, men om lacken repas förstörs skyddet, och för att få en tät yta igen krävs en omlackering.

Ett tredje alternativ är träskivor som laserats. Dessa skivor är mycket vackra och låter träets struktur komma fram på ett naturligt sätt, även om ytan får en skyddande färg.

Underhåll av bänkskiva i trä

Alla bänkskivor som tillverkats i massivt trä kräver regelbunden omsorg. Oljade bänkskivor behöver oljas om med jämna mellanrum.

När bänkskivan mist sin glans och kanske fläckats ner av grytor, pannor och spill går det att slipa om ytan.

Det gäller både lackade och oljade skivor. Då kan också ett helt nytt ytskikt läggas på. Det finns flera olika oljor att välja mellan, med eller utan pigment.

Grundregeln är att alltid välja samma olja för förbättringsoljning. Det finns speciella oljor för just bänkskivor. De avger ingen lukt eller smak, vilket är att föredra när det handlar om skivor som används vid matlagning.

Om valet faller på en hårdvaxolja är det viktigt att använda sig av en hårdvaxolja som är avpassad för det träslag skivan är tillverkad av.

Den lack som används ska vara av hög kvalitet och hård nog att stå emot i alla fall mindre skär från en kniv. Fråga i fackhandeln efter lämplig lack.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top
Top