Bänkskiva av komposit gör exklusiv design enkel

Kompositmaterial i allmänhet har en förmåga att vara mycket beständiga och tåliga. Det är därför också ett mycket lämpligt material för bänkskivan i köket. Trots att inköpspriset är ganska högt, är det ett material att räkna med.

Bänkskiva av komposit i modern kök.

Bänkskiva av komposit.

Det har nämligen en rad fördelar jämfört med andra material på marknaden, inte minst vad gäller dess formbarhet.

Formbarheten möjliggör en design och utformning av bänkskivor och hoar som inte är möjlig med någon annan typ av material ämnade för bänkskivor.

Denna egenskap har gjort att bänkskivor av komposit blivit stor trend, särskilt bland inredningsintresserade.

Tåliga och prisvärda bänkskivor

Komposit är ett material som är sammansatt av flera komponenter på konstgjord väg. De olika komponenterna har olika egenskaper och tillsammans skapas ett helt nytt material, med många fördelar. Det som utmärker en bänkskiva tillverkad i komposit är den extrema hållbarheten.

Vare sig vassa föremål, smuts eller vätskor påverkar ytmaterialet på skivan. Det beror på att materialet är helt kompakt. Det finns inga porer som kan släppa in vare sig fukt eller smuts. Det är lätt att hålla en sådan bänkskiva ren och snygg.

Skulle olyckan vara framme och värme skadar kompositen, är det möjligt att återställa skivan igen. Om det blir fläckar eller om kompositen på annat sätt skadas går det ofta att slipa ytan försiktigt för att få tillbaka det ursprungliga utseendet.

Använd alltid ett fint sandpapper. Med tanke på den goda hållfastheten, och tåligheten hos materialet är bänkskivan prisvärd, trots det dyra inköpspriset.

Bänkskiva av kvartskomposit

Bänkskiva av komposit utan skarvar.

Inga skarvar

En mycket härlig egenskap med kompositen är att en bänkskiva, oavsett storlek, kan skapas helt utan skarvar. Det spelar egentligen inte någon roll hur stor skivan behöver vara. Den kan måttbeställas helt utifrån det enskilda behovet. Det gäller även L- och U-formade skivor.

De flesta andra material, såsom sten och trä är begränsade i sin storlek och i stora kök, vid hörn och liknande behöver en ny del skarvas på.

Kompositen kan till och med formas så att diskhon blir en integrerad del av själva skivan. På så sätt är komposit ett helt unikt material.

Det är bara betongen som kan mäta sig med den formbarhet kompostmaterialen erbjuder. Det har bidragit till ett lyft för många inredningsarkitekter och interiördesigners vad gäller att forma moderna bänkskivor med innovativa inslag.

Köksö med bänkskiva av komposit i ljus kulör

Köksö med bänkskiva av komposit i ljus kulör.

Färger och ytan

Det går att få en bänkskiva tillverkad av komposit i en mängd olika färger och varianter. Skivorna blir alltid genomfärgade.

Antalet möjliga färger varierar mellan olika fabrikat, men totalt finns det ett hundratal olika färgalternativ på marknaden. Genomfärgningen gör att repor och liknande inte syns då även materialet under ytan håller samma färg.

Ytan på kompositen är vanligen slipad eller polerad med olika blankhet, allt efter önskemål och behag. Då kompositen är mycket kompakt och inte innehåller några porer, blir ytskiktet mycket vatten- och smutsavvisande när det polerats.

Vad är komposit – Innehåll

Varje företag som producerar kompositmaterial har sin unika blandning för att skapa hållbara bänkskivor. De innehåller alla en kombination av naturliga mineraler och akryl, och går även under namnet akrylsten.

De vanligaste kompositmaterialet på marknaden för bänkskivor innehåller en tredjedel akryl och två tredjedelar mineraler.

Hur stora andelar som är vad påverkar hur slutresultatet blir ser ut och hur intrycket av materialet blir. Ofta eftersöks en stenliknande struktur. Skillnaden mellan stenen blir dock påtaglig när den vidrörs.

Även om materialet ser ut och framstår som stenliknande, är den inte alls lika kall. Istället är det ett mjukt och varmt material som känns behagligt att vidröra.

Många kompositskivor har en bas av stenmaterialet kvarts. Sådana skivor har en mycket stenliknande karaktär. Ett annat populärt alternativ är kompositskivor med granit som bas. Sådana kompositskivor ser till stora delar ut som ursprungsmaterialet granit.

Att välja bänkskiva av komposit

Då komposit egentligen är ett samlingsnamn för en hel mängd med olika material som på handgjord väg blandats ihop till en helhet, kan kvaliteten variera mellan olika varumärken.

Därför är det viktigt att välja bänkskiva med omsorg och inte enbart beställa en skiva i komposit, vilken som helst.

Andra har också läst

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se