Med bänkskivor av laminat finns inga begränsningar

Bänkskivor av laminat är ett budgetalternativ som passar i de flesta kök. Skivorna är relativt tåliga och ofta mycket prisvärda.

Bänkskiva av laminat i modernt kök med vita köksluckor och köksskåp av trä.

Bänkskiva av laminat i köksmiljö.

En väl vald laminatskiva kan också sätta piff på ett kök, eftersom det inte finns någon hejd på de färger och mönster som kan väljas.

Riktigt trendigt blir det förstås med kompaktlaminat, ett relativt nytt material som kommit att bli senaste trend. Det är ett laminat med förbättrade egenskaper och snyggt utseende, men inte alls något budgetalternativ i den meningen som klassiskt laminat är.

Bänkskiva av laminat på köksö

Bänkskiva av laminat på köksö.

Bänkskiva av laminat

Bänkskivor av laminat är tillverkade av ett flera olika skikt av träfibrer. På toppen och på sidan är skivan klädd med en skyddande hinna tillverkad av papper som genomgått en behandling med högt tryck och mycket hög värme.

Kärnan i en bänkskiva av laminat är en mdf-skiva alternativt spånskiva. Laminatet är en stabil skiva med relativt tåliga egenskaper till ett billigt pris.

Skivan kan utstå en del hetta, en del vatten och en del skrap utan att skadas, men klarar inte en överbelastning av någotdera. Skivorna behöver i allmänhet ingen särskilt behandling eller något underhåll, utan ska endast hållas rent.

Det är värt att komma ihåg att laminatskivor kommer i en mängd olika kvaliteter. De bänkskivor som är tillverkade av högre kvalitet är också mer beständiga än de billigaste skivorna.

Bänkskiva av laminat i vit kulör

Bänkskiva av laminat i vit kulör.

Bänkskivor av kompaktlaminat

Kompaktlaminat är en relativt ny form av laminat som består av ett och samma material rakt igenom skivan. Det är ofta tillverkat av hårdpressat papper, som ibland beläggs med en skyddande yta, även detta ofta i papper.

Detta material har en högre värme- och fukttålighet än det klassiska laminatet, men är också något dyrare. De tåliga egenskaperna kommer sig av att materialet utsatts för både högt tryck och hög värme.

Det är också ett material som är genomfärgad, vilket gör att repor inte missfärgar själva materialet. Kompaktlaminatet har på kort tid blivit mäkta populärt, och kan ses som senaste trend inom inredningsdesign i allmänhet och köksinredning i synnerhet.

Bänkskiva av laminat med ljust mönster

Bänkskiva av laminat med ljust mönster för att efterlikna marmor.

Roliga mönster i laminatbänkskivor

Laminatskivorna kommer i en mängd olika utföranden, både vad gäller färger – och faktiskt mönster. Det finns inga begränsningar för hur en bänkskiva av laminat ska se ut. Skivorna går att få i alla upptänkliga glada och roliga färger, som stenimitation eller träimitation.

Det går också att få olika färg på kantlister respektive skiva, för att ge en bryteffekt som ter sig vacker i köket. Det ger en valfrihet som till stora delar uppväger det faktum att laminatskivan är något mindre beständig än konkurrerande material.

För det går ju också, när kostnaden inte är fullt så hög, att byta laminatskiva vid behov för att få en ny look på köket.

Känslighet

Heta pannor, skarpa knivar och större mängder vatten bör undvikas för att få laminatskivan att hålla i längden. Använd alltid skärbrädor, då skarpa knivar skär igenom den skyddande ytan och gör att kärnan blir utan skydd.

Laminaten slits med tiden, särskilt i kanterna och blir då mer och mer känsligt för vatten. Kanterna spricker så småningom och det gör bänkarna rejält fula. Då sväller kanterna upp och bänkskivan är förstörd och behöver bytas ut.

Detta fenomen är vanligt framför allt vid diskbänkar och liknande. Det går dock att komma runt problemet genom att införskaffa en bänkskiva i kompaktlaminat istället. Då blir dock kostnaden en helt annan.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se