You dont have javascript enabled! Please enable it! Bänkskivor - Välj rätt bänkskiva för kök och badrum | dinbyggare.se

Bänkskivor för kök och badrum

Dags att byta bänkskiva? I den här artikeln får du bra information om olika typer av bänkskivor med värdefulla tips om vad du ska tänka på när du ska byta bänkskiva i ditt kök eller badrum.

Vit bänkskiva i modernt vitt kök.

Bänkskivor för kök, badrum och tvättstuga bör tåla vatten, värme och kyla. Bänkskivor i köket bör dessutom ha slagtåliga ytor.

Det vanligaste materialet till bänkskivor i dessa utrymmen är utan tvekan laminat. Men det finns många andra materialtyper att välja mellan förutom laminat. Idag finns ett rikt urval av bänkskivor.

Du kan välja mellan skivor av moderna kompositmaterial, bänkskivor av trä, granit eller andra naturstensmaterial, ja t.o.m betong. Du kan även göra bänkskivan själv med keramiska plattor.

Vad ska man då tänka på när man ska köpa en ny bänkskiva, förutom att bänkskivan ska vara av bra kvalitet och tåla ett relativt hårt slitage.

Bänkskivor av laminat

Bänkskivor av laminat finns i många färgsättningar, enfärgade eller mönstrade. Dessutom tillverkas bänkskivor av laminat med naturtrogna mönster av sten och trä.

Laminat är kort sagt ett mycket hårt pressat papper med ett ytskikt av melamin som är en slitstark plastsort. Du kan välja mellan helt slät yta på bänkskivan eller präglad struktur.

Ytan på en bänkskiva av laminat är lätt att hålla ren. Även om du spiller färgstarka eller frätande vätskor är det som regel bara att torka av med allrengöringsmedel, vatten och svamp.

Ytan tål också värme, men du bör inte ställa till exempel en het gryta direkt på laminatskivan. Om du har otur får du svarta märken på bänkskivans yta och laminatet kan till och med spricka.

Laminatskivor finns också med rundad kant – utan skarv mellan bänk och kant – vilket underlättar rengöring och bidrar till bättre hållbarhet.

Vissa fabrikat har en så kallad dropstop -list som också hindrar eventuellt spill att rinna av bänkskivan.

Det finns ett stort utbud av bänkskivor i laminat att välja bland.

När du väljer bänkskivor i laminat bör du också titta på hur kanten avslutas. Det finns rak och välvd kant. Skivan kan också kläs med en vackert formad trälist av ett träslag som kan följas upp i luckor, knoppar eller dylikt.

Bänkskivor av komposit

Ett annat lite “modernare” syntetmaterial för bänkskivor är komposit. Komposit är tillverkat av ca 1 /3 akryl och 2/3 naturliga mineraler. Bänkskivor av komposit är mycket stryktåliga.

Visserligen kan du få märken, men du slipar också som regel lätt bort dem med ett fint slippapper. En annan fördel med en bänkskiva av komposit är att bänkskivorna fogas ihop med en näst intill osynlig och helt tät skarv.

Det gör att bänkskivorna är lätta att hålla rena. Det finns också en formgjuten vask i komposit.

Bänkskivor av marmor

Naturmaterial som granit är som regel lite dyrare än bänkskivor av laminat och trä, men naturens egna produkter ger också ett annat “liv” åt miljön. Bänkskivor av marmor var förr mera vanligt förekommande.

Nackdelarna med bänkskivor av marmor är att det är lättare att slå av en flisa på ett hörn eller en kant.

Ytan tål inte heller vissa kemikalier och dessutom “suger” materialet åt sig kraftigt färgande frukt- och grönsakssafter. Men en rätt underhållen bänkskiva av marmor är vacker och kan hålla i många år.

Bänkskivor av granit

Ett annat bra stenmaterial är granit. Denna stensort kan du få i flera vackra färgskiftningar. Granitstenen är hård och mycket tålig.

Den tar ingen skada av varken värme, färgande safter eller kemikalier, vilket gör den väldigt lämplig för kök och badrum.

Väljer du en bänkskiva av granit bör du vara försiktig när du ställer ifrån dig glas och porslin. Med alltför häftiga rörelser är det lätt att servisen går i kras.

Risken för den typen av “olyckor” är betydligt mindre om bänkskivan består av trä. Men och andra sidan får du en bänkskiva som är mer eller mindre underhållsfri och väldigt enkel att göra ren.

Bänkskivor av trä

De vanligaste träslagen är massiv ek, bok eller teak. Bänkskivor av trä fordrar däremot ett regelbundet underhåll för att hålla sig fina.

Bänkskivor av trä bör rengöras och eventuellt slipas och därefter oljas in med till exempel lika delar linolja och terpentin.

Utan regelbundet underhåll blir ytan på en bänkskiva av trä fortare sjaskig och ful. En väl underhållen bänkskiva i massivt trä håller sig däremot fräsch länge och blir som regel bara finare med åren.

Kakelklädda bänkskivor ger ett exklusivt intryck – i synnerhet om man följer upp med att sätta upp kakel ovanför diskbänken.

Bänkytor av detta slag är helt värmetåliga, men fordrar ändå en viss aktsamhet. Det är svårare att håll en yta med fogar ren än en helt homogen bänkskiva.

Dessutom är det svårt att tvätta bort starkt färgande fläckar, till exempel av rödbetssaft. Det leder som regel till att man måste ta bort den gamla fogen och lägga dit en ny istället.

Djup och längd på bänkskivor

De flesta bänkskivor tillverkas i två standarddjup: 60 och 90 cm. Den smalare används vanligen som bänk ovanpå underskåpen medan den djupare bänkskivan mest är avsedd att användas till väggfasta bord och bredare avlastningsytor.

En del tillverkare har också ett litet sortiment bänkskivor som är 120 cm långa. De flesta bänkskivor går att få maximalt 270 cm långa.

Om du önskar en ännu längre sammanhängande bänk, finns det ett begränsat urval hos en del fabrikanter. Den maximala bänklängden är ca 400 cm (4 meter).

Stor bänkskiva av granit på köksö

1. Bänkskivor i granit är ganska kostsamma men vackert och slitstarkt material. Tillsammans med en väl vald köksinredning får köket ett stilrent och exklusivt intryck med granitskivor.

Bänkskiva av stavlimmat massivt trä

2. Bänkskivor av massivt trä är ofta stavlimmade. Väljer du en bänkskiva av trä får du räkna med ett regelbundet underhåll med olja, men i gengäld får du en bänkskiva som bara blir vackrare med åren.

Bänkskiva av laminat i vitt

3. Bänkskivor av laminat. Kantlisten spelar en stor roll i valet av bänk. Här ser du en laminatskiva med så kallad dropstopslist. Lägg märke till att laminatöverdraget har formats över kanten för bättre slittålighet.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se