Sätt kakel över diskbänken

Sätta kakel över diskbänken i köket? Kakel är ett enkelt sätt att förnya sitt kök. I den här artikeln hittar du utförlig beskrivning och gör det själv instruktioner om hur du kaklar över diskbänken.

Nytt kakel över diskbänk i kök

Kök kan moderniseras och förändras på en mängd olika sätt. Men att sätta kakel över diskbänken är ett enkelt sätt att förnya sitt kök för en relativt liten kostnad.

Att byta ut gammalt kakel mot nytt gör att du får ett modernare utseende på ditt kök. Extra stor skillnad blir det förstås om du inte har haft kakel över diskbänken tidigare i köket.

Kakel är oftast klassiskt i sitt utseende men även kakel går i trender när det gäller färger och mönster. Det gör att smaken ändras över tid. Därför är det klokt att välja kakel med en tidlös kulör.

Det är inte svårt att själv sätta kakel, det svåra är att ta mod och våga börja med att knacka bort den gamla kakelbeläggningen ifrån väggen. Du kommer antagligen märka att det tog längre tid att välja ut kaklet, än den tid det tog att byta kaklet.

Hur lång tid det tar att byta ut kaklet beror på vilken typ av vägg du har. Består väggen av gips blir kakelarbetet betydligt enklare än om du har en ojämn lättbetongvägg.

Oavsett väggunderlaget bör du klara av projektet utan större svårigheter. Och du kommer bli mer än nöjd med slutresultatet. Den keramiska industrin är i ständig förändring p.g.a. modeförändringar och efterfrågan av olika kakeltyper. Såväl klassiskt som modernt.

Kakel för att sätta över diskbänkar i köket finns i mängd olika variationer, utbudet är enormt. I dag finns kakel i en mängd olika kulörer, strukturer och storlekar. Högblankt till matt, du kan välja mellan slät eller skrovlig yta. Oavsett vilken kakelyta du eftersträvar och letar efter så lär du hitta det i det stora utbud som finns i dag.

Inför valet av kakelfärg kan det vara värt att fundera på vad du vill uppnå. Vill du ha ett kakel som är tidlöst så kan du välja ett vitt kakel det är ett säkert val som inte kommer att bli omodernt. Men kakelytan kan också vara början på att ändra kökets stil helt. Dom flesta väljer dock ett kakel som passar in i den befintliga stilen på köksinredningen.

Tips - Kakla direkt på gammalt kakel

Det går att använda det gamla kaklet som underlag om det inte sitter löst.  Börja med att kontrollera att kaklet sitter fast ordentligt. Det gör du genom att knacka lätt på kaklet.

Låter det ihåligt? Om det låter ihåligt ska du ta bort kaklet. Men får du ett stumt ljud när du knackar så sitter kaklet ordentligt. Då kan du använda det gamla kaklet som underlag för det nya kaklet.

Men det är viktigt att du gör rent det gamla kaklet ordentligt först. Inget fett eller smuts får finnas på det gamla kaklet då fäster inte fogmassan ordentligt.

Enklast sättet att få bort fett och smuts på kakel är tvätta kakelytorna med målartvätt. Värt att påpeka är att kakelytan blir något tjockare när du kaklar på befintligt kakel.

Varning

Om ytan över diskbänken som du tänker kakla är målad sedan tidigare måste du kontrollera att färgen sitter ordentligt innan du börjar kakla. Om inte färgen sitter ordentligt mot väggytan riskerar du att kaklet släpper.
 
Gör så här för att kontrollera att färgen sitter ordentlig:

1. Ta en bit silvertejp. 2. Gnugga fast silvertejpen ordentligt. 3. Slit loss silvertejpen med ett snabbt ryck. Om färgen släpper ska du ta bort färgen. Du kan ta bort färg på flera sätt. Slipning, skrapning, borstning med stålborste eller genom att använda ett färgborttagningsmedel.

Kakel och fogbredd

Sätter kakelkryss mellan kakel

Sätter kakelkryss mellan kakel för att få jämnare kakelfogar.

Var noggrann med fogbredden när du kaklar. Olika bredd på fogen mellan kakelplattorna syns, särskilt synbart blir det om du har valt en mörk fog till ett ljust kakel. Det finns hjälpmedel för att få fogbredden lika bred överallt mellan plattorna. Det vanligaste hjälpmedlet man använder vid fogning är små kryss av plast s.k. kakelkryss. Dessa finns i tre olika storlekar 2, 3 , 5 mm dom hjälper dig att få en enhetlig fogbredd. Ett annat hjälpmedel som kan användas vid fogning är ett s.k. fogsnöre även dessa finns i storlekarna 2, 3 ,5 mm.

Standardkakel 15*15 cm är fogbredden c:a 3 mm
Större kakel kan ha en fogbredd på c:a 4 -5 mm

Svart och vit rutigt kakel ovanför diskbänk

Du kan välja milda pastellkulörer, kanske med avvikande starkt markerade mönster, eller sirliga blomstermönster i genomgående färgskala.

Kakel över bänkskiva i kök

Det kan också vara kakel med så stora mönsterbilder att de byggs upp av ett dussin kakelplattor. Men fastnar du för sådant kakel måste du mäta ytterst noga, så att väggytan verkligen rymmer hela mönstret.

Tips för dig som ska sätta kakel på större ytor

Det finns en hel del specialverktyg som kan vara värt att köpa eller hyra om du har större ytor du ska kakla, som t.ex. våtutrymmen, badrum och tvättstuga.

Några av specialverktygen som underlättar kakling av större ytor är:
Kakelskärare för att skära kakelplattor med. Kakelborr med volframkarbidspets eller om du har fler hål i olika storlekar så kan en ställbar kakelborr vara ett alternativ. Det finns även kakelhålskärare med fasta diameterstorlekar som underlättar håltagningsarbetet.

Kakeltång för klippning, urtagning och brytning av kakel. Kakelsåg för figursågning i kakel. Skurblock med skurblockshållare för att tvätta bort smuts och överflödig fog från kakelytor.

Verktyg och material du behöver när du ska sätta kakel över diskbänken:

Verktyg för kakelsättning

Verktyg:
1. Vinkelhake 2. Hovtång el. kakeltång 3. Måttband el. tumstock 4. Penna 5. Roller 6. Vattenpass 7. Hammare 8. Huggmejsel 9. Tandspackel 10. Spackelspade 11. Plasthink 12. Svamp 13. Borste 14. Fogbräda 15. Kakelskärare 16. Skyddsutrustning: Skyddsglasögon, dammskydd, skyddshandskar, öronproppar el. hörselkåpor 17. Slipkloss och sandpapper.

Material:
Kakel, Fästmassa, Fogmassa, Silikonfog, Vattenavvisande primer, Maskeringstejp, Täckplast eller skyddspapper för intäckning, Murbruk ev. Sandspackel, Kakelkryss ev. fogsnöre, Riktbräda, Slippapper.

Värt att veta om kakel

Kakel är uppbyggt av leror, kaolin, kvarts samt fältspat och går under benämningen keramiska material. Ingredienserna bearbetas och läggs i formar för att sedan brännas i ugn vid c:a 1000ø.

Då övergår lermassan till en fast form och över till en annan kemisk sammansättning. Kakel bränns sedan ytterligare en gång för glasering. Glasyren gör kaklet vattentät. Värt att påpeka är att kaklets insida inte blir vattentät. Därför ska inte kakel användas utomhus.

Förberedelse och planering

1. Mät upp den yta där du ska sätta kakel.
2. Beräkna materialåtgång för allt du behöver till kakelsättningen.
3. Väl kakel till ditt projekt.
4. Kontrollmät noggrant och planera arbetet om du valt mönsterkakel.
5. Köp in kakel och de tillbehör du behöver.

Grått kakel ovanför diskbänk

Ljusgrått kakel ovanför diskbänk.

Arbetsföljd vid kakelsättning

1. Täck in diskbänk och ev. bänkskivor med täckplast eller skyddspapper.
2. Dra ut spisen och elkontakten.
3. Ta bort eventuella lister runt diskbänk och bänkskivor.
4. Knacka ned allt gammalt kakel.
5. Skrapa och borsta löst underlag.
6. Reparera alla stora skador och hål på underlaget.
7. Spackla och jämna till ytan och slipa med slippapper.
8. Dra ut sättmassa med tandspackel och sätt upp kaklet.
9. Efter det att sättmassan har torkat är det dags att foga ytan.
10. Torka av ytan med fuktig svamp och eftertorka med trassel eller luddfri trasa.
11. Sätt tillbaka alla lister.

Tips!

1. Köp några extra kakelplattor så att du har några i reserv om någon kakelplatta skulle bli skadad.

2. Om du ska sätta upp en krok och behöver borra i en kakelplatta. Ska du använda en kakelborr som är avsedd för att borra i kakel. För att inte borren ska riskera att glida när du borrar kan du använda en bit maskeringstejp som du borrar i genom. Använd skyddsglasögon när du borrar i kakel.

Varning

1. Se till att du använder skyddsglasögon när du klyver och delar kakel. Det är vanligt att kakelflisor flyger omkring vid delning av kakel. Använd därför alltid skyddsglasögon.

2. Räkna med att det går åt en och annan kakelplatta om du aldrig har kluvit kakel förut. Det är inte speciellt svårt att klyva kakel men en och annan kakelplatta får kasseras i början.

Beräkning av fästmassa och fogmassa till kakel

Fogmassa eller fogbruk som det även kallas finns i en rad olika kulörer, och det har också blivit allt vanligare att skapa effekter med färgade fogar till kakel. Det finns även olika effektfogar att tillgå som t.ex. glitterfog i silver eller guld.

Standardkulörer på fogar går från vit och ljusgrått till mörkgrå. Men, kombinationerna är nästintill oändliga när det gäller stilar, mönster och kulörer på både kakelplattor och kakelfogar.

Drar upp fästmassa och fogmassa på kakel

Beräkning för åtgång av fästmassa
När man beräknar hur mycket fästmassa som går åt vid kakling så finns det flera faktorer man måste räkna in. Dels, kakelplattans storlek, bredden på fogen och tandspackelns kamstorlek. En standardplatta på 15x15 cm och med tandspackelns kamstorlek på 6 mm så går det åt ca. 1,7-2,2 kg/m² (kilo per kvadratmeter). Om du ökar på kakelplattans storlek till t.ex. 25x25 cm så får du räkna med ca. 2,1-2,8 kg/m².

Beräkning för åtgång av fogmassa
När du ska beräkna åtgången av fogmassa så beror det också på samma faktorer som kakelplattans storlek och bredden på fogen. Med en kakelplatta i standardstorleken 15x15 cm och en fogbredd på ca 3-4 millimeter så kan du räkna med ca. 0,5-0,8 kg/m².

Om du ökar storleken på kakelplattan till 25x25 cm och samma fogbredd på 3-4 mm fog så minskar åtgången av fogmassa till ca 0,4-0,5 kg/m² eftersom antalet fogar per kvadratmeter blir mindre desto större kakelplatta du använder.

Mät upp kakelytan du ska sätta

Mäter bredd och höjd för kakel ovanför diskbänk

1. Måtta höjden på ytan du ska sätta kakel på med en tumstock eller ett måttband enligt skissen ovan.
2. Ta även mått på den totala längden av ytan så att du kan beräkna antalet kakelplattor. Tänk på att du kan behöva kapa ändplattorna.
3. Dubbelkolla antalet skift du behöver på höjden och glöm inte att räkna med fogbredden.
4. Du bör även räkna med en extra rad kakelplattor bakom spisen eftersom den oftast är lägre än diskbänken.

beräkna nedersta plattraden och rikta med vattenpass

5. På de ytor där diskbänken eller ev. arbetsbänk inte styr platthöjden ska du markera var den nedersta plattraden ska sluta på väggen.
6. Skruva fast en rak riktbräda under den markerade linjen. Rikta in brädan med ett vattenpass.

Intäckning av diskbänk

Förbered väggen innan du ska sätta kaklet

knackar ner puts med hammare och huggmejsel

1. Täck diskbänken med täckpapp. Knacka bort lös puts på väggen med en hammare.
2. Använd huggmejsel och hammare för knacka bort utstickande puts tills ytan är så jämn som möjligt.

borsta bort bruksrester med borste

3. Borsta sedan bort alla bruksrester och damm med en styv borste. Avsluta med en dammsugare vid behov.

fukta fyll i, avjämna, spackla och slipa innan kakelsättning

4. Alla skador och ojämnheter på väggen måste repareras innan kakling. Börja alltid med att fukta underlaget och kanterna med en pensel eller svamp.
5. Blanda till murbruk i en hink. Se till att blanda ordentlig så det inte finns några klumpar. Fyll igen hålet med en murslev eller spackelspade.
6. Avjämna och ta bort överflödigt murbruk med en rak bräda så att väggen blir plan.
7. Spackla över mindre hål och ojämnheter med en spackelspade tills hela ytan blir jämn.
8. När spacklet har torkat slipar du bort samtliga ojämnheter med slippapper på en kloss.

Dags att sätta upp kaklet

applicera fästmassa för kakel

1. När du sätter kakel är det viktigt att du startar och utgår från ett hörn. Dra ut sättmassan med en slev eller spackelspade.
2. Efterdra sättmassan med en tandspackel. Dra inte ut en för stor yta åt gången eftersom sättmassan stelnar snabbt.
3. Dra tandspackeln långsamt. Det är viktigt att vara noggrann så att sättmassan fördelas så jämnt som möjligt. Det underlättar sättningen av kakelplattan.

Sätter kakelplattor med fogsnöre

4. Börja med att trycka fast ett fogsnöre mot diskbänken så att du får rätt avstånd mellan diskbänk och första plattan.
5. Sätt sedan kakelplattorna nedifrån och upp. Den första kakelplattan kan du sätta en liten bit ovanför fogsnöret.
6. Dra sedan försiktigt kakelplattan nedåt mot fogsnöret tills den hamnar på rätt plats. Tryck sedan försiktigt fast kakelplattan med handen mot väggen så att den sitter stadigt.

Sätt kakelkryss mellan fogarna och nyp av med tång vid behov

7. Använd fogkryss eller fogsnöre så att kakelfogarna blir jämna och lika stora både lodrätt och vågrätt.
8. När du sätter fogkryssen är det viktigt att du trycker ner det ordentligt i sättmassan så att fogmassan täcker och döljer krysset helt vid fogning.
9. Nyp av ett av benen på fogkrysset med en tång när du ska sätta krysset i en hörna mot diskbänken och i överkanten mot undersidan av köksskåpen.

Kapa måtta och slipa kakelplatta

10. Om du måste dela kakelplattorna för att dessa ska jämnt ut är det lättast att dela plattorna med en kakelskärare. Ritsa med skärhjulet mot kroppen och knäck plattan med ett lätt tryck på handtaget.
11. Det är viktigt att sättmåtten stämmer när man klyver en kakelplatta. Förskjut skiften så att kakelplattor som måste kapas blir minst 5 cm breda.
12. En kakelplatta som kapats kan få vassa kanter. Det är viktigt att slipa dessa kanter jämna med en kakelfil eller diamantslipsvamp.

Passa in sätt kakel och kontrollera

13. Om du behöver kapa en kakelplatta vid hörn är det viktigt att du passar in den kapade delen av plattan mot hörnet så att den inte syns.
14. Under kakelsättningen är det viktigt att kontrollera med jämna mellanrum att kakelfogarna är raka både lodrätt och vågrätt. Korrigera vid behov.

Fyll i kakelfogarna

Fukta kakelfogarna med svamp och fyll ut med fogmassa

1. När alla kakelplattor är monterade och fästmassan torkat är det dags att fylla fogarna med fogmassa. Ta bort fogkryss, ev. snören och riktbrädor och fukta fogarna med en fuktig svamp.
2. Dra ut fogmassan diagonalt eller sicksack med en fogbräda eller gummispackel. Fogen mot diskbänken ska vara öppen så se till att du inte får fogmassa i den nedre fogen.

Fyll kakelfogar helt med fogmassa och torka med svamp

3. Sprid fogmassan mycket noga så att alla fogarna fylls helt. Dra bort överflödig massa med diagonala rörelser.
4. När fogarna fortfarande är lätt fuktiga kan du torka rent kaklet med en mjuk och fuktad svamp.

Finputsa kakelytan med trasa och foga med silikon mot diskbänken

5. När ytan har torkat, ca. 1 timme så kan du finputsa kakelytan med en luddfri trasa eller trassel.
6. Avsluta med att fylla mellanrummet mellan det nedre kakelskiftet och köksbänken. Här ska du använda en vattenfast silikon s.k. sanitetssilikon.

Tips!

Den befintliga väggen bakom och ovanför din diskbänk kan vara av olika typer av material t.ex. gipsskivor, lättbetong, tegel som putsats eller betong. När du tar bort gammalt kakel kan du få skador på bakomvarande väggmaterial. Vet du inte vad du har för material på väggen är det viktigt att du är försiktig när du tar bort den första plattan.

Har du en putsad vägg och kan putsa kan du laga bakomvarande vägg med mur- och putsbruk. Är du inte bekant med putstekniken finns det gipsbruk som fäster bra och är enkelt att spackla med. Det finns även andra lagningsmassor att köpa i byggvaruhandeln. Prata med personal i byggvaruhuset eller där du köper ditt kakel, vilken typ av reparationsmassa som passar bäst för materialtypen du har på din vägg.

Tänk även på att när du är klar med spacklingen och väggen har torkat så måste du applicera ett vattenavvisande skikt (VA) på ytan innan du börjar kakla. Du kan applicera den vattenavvisande primern med en roller eller pensel. Det är viktigt att ytan är ordentligt torr och fri från spackelrester och damm innan du stryker ut primern på ytan.

Viktigt!

 
Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder kommer ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation och fackman innan du startar ditt projekt.

Andra har också läst

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se