Tips inför en köksrenovering

Köket är hemmets hjärta och ett av de rummen vi sliter på allra mest i våra bostäder. Köket är också det rum som förutom badrummet är dyrast att renovera. Därför handlar det om att tänka till före, för att få ett nytt härligt kök som tål att slitas på och som plånboken tål.

Köksrenovering med ett nytt renoverat kök

Funktionellt och socialt kök

Ett kök ska både vara funktionellt och hemtrevligt. Det ställer mycket stora krav på inredningen med dess arbetsflöden, arbetsytor och förvaringsutrymmen.

Ett bra kök är också lättstädat. Till det kommer mångas önskan om att skapa en social plats, som fungerar som ett naturligt centrum i huset.

En noggrann planering för att lyckas förena dessa två önskningar är inte gjord i en hast. Låt planeringen ta tid vid en köksrenovering och se ditt drömkök växa fram. Planeringen av drömköket, oavsett budget, är en dynamisk process där många idéer och tankar prövas innan lösningarna kommer på plats.

Budget och kreativitet skapar de ultimata lösningarna

Grunden i all planering är den plånbok som ska lättas när byggnationen väl sätter igång. Ett nytt kök kan kosta hur mycket som helst, men kan också skapas utifrån snäva marginaler.

Det är plånboken som sätter en del av begränsningarna, men det gör även kreativiteten och fantasin. För de flesta av oss innebär det att vi behöver planera och prioritera väl för att skapa ett kök som uppfyller de önskningar vi har.

Det är många faktorer som ska räknas in, allt från köksluckor och vitvaror till handtag, hängare för handdukar och köksredskap samt elinstallationer och eventuella rördragningar.

Även den med fet plånbok märker snart att en bra planering är grunden för en renovering. Det perfekta köket kommer inte av sig självt!

Planlösningen vid köksrenovering

Det gamla köket som du är van att arbeta i har sina fördelar och nackdelar. Lista gärna upp dessa!

Bygg inte bara upp ett nytt kök likt det gamla. Det är nu som chansen finns att skapa ett kök som verkligen uppfyller såväl behov som krav.

Hur ska just ditt kök vara för att du ska trivas? Kök kan vara formade på en mängd sätt – som ett L eller U eller som en korridor. Det kan byggas på en långsida i ett stort socialt rum med stor matplats, eller vara en separat hörna i hemmet. Det kan vara stort eller litet, eller mittemellan.

I vissa fall behöver inte ens köket vara placerat på samma ställe som det gamla. Kanske ska en vägg slås ut, eller en ny vägg komma till?

Personlig stil utifrån bostad och individ

En bostad har ofta en grundläggande stil. Det är utgångspunkten för vilket kök som passar in. Kanske är det ett experimentellt och nutida modernt kök som kan lyfta hemmet, kanske är det ett klassiskt kök som gör sig mest lämpligt eller ett lantligt kök.

Alternativen är många, och det är värt att ta sig en rejäl funderare över vilken stil som verkligen fungerar. Det häftigaste är inte alltid det som står sig i längden.

Ta gärna inspiration av uppvisningskök varhelst du hittar dem. Rätt som det är trillar du på just den stil som passar just dig och ditt kök.

Låt köket växa fram

Köksrenovering är en stor investering och får ta tid att genomföra. Fundera över hur just du vill ha det, skaffa inspiration och fundera sedan lite till. Bolla idéer och pussla med budget kontra drömmar.

Se det nya köket som ett projekt, där inte bara det nya köket är målet. Färden dit kan vara en spännande resa i nya trender, klassisk skönhet, smarta lösningar och praktiska möjligheter.

Glöm inte detaljerna

Det kan vara lätt att stirra sig blind på de stora delarna av köket – såsom skåp, köksluckor, bänkskivor, diskbänkar och vitvaror.

Något som påverkar mer än vad vi tror är valet av de mindre delarna såsom hängare, smarta lösningar, hyllor, belysning, stänkskydd och andra små detaljer som vi så gärna vill komplettera med. Dessa är många och viktiga att fundera över, och behöver läggas in i budgeten de med. Att det dagliga arbetet i köket fungerar tillfredsställande är också viktigt.

Hantverkare behövs vid köksrenovering!

En köksrenovering kräver i princip alltid att åtminstone en rörmokare och en elektriker anlitas. Undersök i god tid att det finns professionella som kan hjälpa till med den biten när köket väl byggs om.

I många fall är det också klokt att anlita någon som sätter upp köksskåpen, monterar bänkskivorna och någon som kan kakla stänkskydden på väggarna.

Monteringen av inredningen behöver hålla för en hög belastning i många år, vilket ställer höga krav på att installationerna sker på ett korrekt sätt. ROT-avdraget kan nyttjas för den här typen av tjänster.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se