You dont have javascript enabled! Please enable it! 6 tips för ett stort kök med öppen planlösning | dinbyggare.se

Nyttja ytorna när chansen finns – tips för det stora köket

Stort kök med öppen planlösning och stora ytor

Ett stort kök ger många möjligheter. De stora ytorna skapar plats för både det ena eller det andra. Den stora familjen kan enkelt skapa utrymme för alla och fler sysslor än en.

Generösa arbetsytor, ett matbord som ger plats för familjer såsom vänner och som även kan användas för läxläsning och andra arbetsuppgifter skapar ett socialt rum för hela familjen.

Här kommer 6 värdefulla tips om hur du bäst skapar ett drömkök när ytorna är stora.

1. Generösa ytor kräver sina möbler.

För smått tilltagna möbler och inredning som är snålt tilltagen tar sig illa i det stora köket.

Satsa på de större och mer rejäla möblerna, som kan fylla rummet. Fundera på om fristående möbler kan komplettera den fasta köksinredningen, till exempel en vacker skänk, en köpmansdisk eller ett vitrinskåp.

2. Välj en genomgående stil och var noga med detaljerna.

För många detaljer gör ett stort kök rörigt. Men bryt gärna av med något oväntat, för att ge köket en unik karaktär.

Det kan handla om en häftig ljussättning, ett fristående vitrinskåp med vackert glas, ett hörn med grönskande kryddor, eller en hylla med vackra foton.

3. De stora ytorna är till för att användas.

Det är lätt att hamna i ett läge där köket ser ödsligt eller tråkigt ut. Det gäller inte minst vid en klassisk utformning av köket, med alla bänkytor och skåp placerade utmed väggen.

Satsa gärna på en köksö. För den sociala familjen är en köksö ett utmärkt alternativ när så bjuds. Då lyfts en del av förvaringen och bänkytorna ut i rummet, samtidigt som det är lätt att umgås vid matlagningen. Alla kan vara med, även de som inte deltar i själva matprocessen.

Ett alternativ kan vara att satsa på en rejäl matgrupp, i stil med resten av köket.

4. Satsa ordentligt på vitvarorna och låt dem ta en del av utrymmet.

En retroformad kyl kräver sin plats, och blir som ett smycke i sig. Det kan även en rejäl gasspis eller till och med två bli.

5. Låt köket användas till fler uppgifter än enbart matlagning.

Genom att välja en helt renskalad skåpinredning där allt i köket kan rymmas och låta bygga in samtliga vitvaror går det enkelt att skapa ett rum för många uppgifter.

De fria ytorna kan då användas till hobbyverksamhet, läxläsning eller projektuppgifter.

6. Ge köket en större mysfaktor med till exempel öppen spis, eller en vedkamin.

Om skorsten inte finns går det oftast att installera ett nytt skorstensrör med isolering. Är det inte möjligt finns  skorstensfria kaminer som ändå kan ge den mysfaktor ni söker.

Andra har också läst

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se