You dont have javascript enabled! Please enable it! 10 tips för ett städsmart och lättstädat kök | dinbyggare.se

10 tips för ett städsmart och lättstädat kök

Ett städsmart kök är till stor glädje i vardagen. Ett kök som är lätt att få rent och fint, är ett kök som är lätt att älska. För den som har barn och husdjur är vikten av ett lättstädat kök extra viktigt. Här ska det kunna bli rent – snabbt!

Lättstädat kök

1. Välj köksluckor utan mönster. Räfflor och andra mönster på luckorna samlar skräp som kan vara svårare att få bort.

2. Välj rätt behandling på träet. Oljade och såpade träytor är mycket vackra att uppleva. Dessvärre blir de snabbt mycket svåra att få rena, eftersom de suger åt sig vätska.

Fundera på om det verkligen är värt besväret innan du väljer träytor som behandlats så att det fortfarande kan dra åt sig fukt. Det gäller inte minst golvet som är ett av de områden som slits allra mest i köket. Träytor får också lätt skador av varma föremål. Var noga med valet av bänkskiva intill hällen.

3. Överskåp kan göra det svårt och jobbigt att hålla ordning i köket, särskilt om de inte går hela vägen upp till tak. Ett alternativ för den som verkligen vill ha ett lättstädat kök är att öka ytan på bänkarna något och se till att allt får plats under bänkskivorna.

4. Generösa utrymmen gör det lättare att städa. Det gäller särskilt om ytorna blir belamrade med saker. Håll ytorna tomma, och välj föremål som eventuellt står kvar med omsorg!

5. Tänk på att vissa typer av ytor på vitvarorna är mycket känsliga för fingeravtryck. Det gäller inte minst vissa rostfria ytor. Kolla gärna i butiken inför köpet hur ytan ser ut efter att ha blivit vidrört.

6. Tänk igenom placeringen av kaffemaskinen! Kaffe skapar många och svåra fläckar.

7. Löstagbara socklar är guld värt. Då blir köket bra mycket mer lättstädat. Om det dessutom finns en centraldammsugare i huset är det perfekt att installera sockelsug i köket. Då minskar behovet av dammsugning rejält.

8. Låt bänkskivan gå ut en bit utanför själva skåpen. Spill från skivan trillar då ner på golvet och inte på underskåpen.

9. Vilket stänkskydd är placerat bakom spishällen och hon? Mosaik kan bli bedrövligt svårt att hålla reda på. Välj en plan yta istället så minskar problemen med renhållningen.

10. En diskmaskin i arbetshöjd är lätt att lasta – vilket minskar risken för att glas och tallrikar glöms kvar på bänkytorna.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se