Rostfritt – ett köksmaterial i tiden

rostfritt-kok.jpg

Rostfritt är en långlivad favorit i de svenska köken. Sedan länge har den rostfria diskbänken en given plats i de allra flesta människors hem. Och sedan ett antal år tillbaka är också de rostfria frontarna på allt från kylar och frysar till inbyggnadsugnar en stilfull detalj i de mer moderna köken. För vissa har det rostfria ytorna växt sig vidare ifrån diskbänksområdet till att inbegripa hela köket. Såväl bänkskivor som köksskåp är då klädda i rostfritt, ibland i sin helhet, men för det mesta till dels.

Det finns en mängd fördelar med rostfritt som material i ett kök. Här är några:

– Det är snyggt! Rostfritt kan komma med borstad och då mer matt eller blank yta. Båda är snygga, men passar kanske i olika kök. Särskilt bra passar rostfritt i det moderna, futuristiska och i proffsköket.

– Materialet är mycket hållbart. Rostfritt står sig i längden och tål stötar och slag. Om det börjar se trött ut är det en enkel match att putsa upp ytan, så att den ser helt ny ut igen.

– Rostfritt är prisvärt. Med tanke på hållbarheten är rostfritt ofta ett ekonomiskt alternativ.

– Hygieniskt. Ytan är lätt att göra ren. Inget fastnar på en rostfri yta. Det är bara att torka av all smuts och skit.

– Bra för ömtåligt gods. Till skillnad från porslin, sten och andra lättstädade ytor är risken för att spräcka glas och tallrikar emot en rostfri yta betydligt mindre.

– Tål värme. Vare sig värme eller kyla påverkar materialet eller dess utseende.

– Kan användas överallt. Rostfritt passar lika bra som utekök som innekök.

– Miljövänligt. Rostfritt kan enkelt återvinnas och därmed omvandlas till nya produkter.

Men inget material är helt perfekt. Rostfritt har en några nackdelar också, även om de inte är så många. Här är ett par av dem:

– Måste måttbeställas. Det är hart när omöjligt att skära till en egen skiva till exempel av rostfritt. Som tur är behövs det dock sällan göras, eftersom det finns ett enormt utbud av rostfria produkter i alla de storlekar på marknaden.

– På kylar och frysar och andra maskiner med rostfria ytor syns varje tumavtryck. Så även om det är lätt att göra rent ytan, måste det göras ofta.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

Top
Top