Rostfritt – ett köksmaterial i tiden

Rostfritt är en långlivad favorit i de svenska köken. Sedan länge har den rostfria diskbänken en given plats i de allra flesta människors hem. Och sedan ett antal år tillbaka är också de rostfria frontarna på allt från kylar och frysar till inbyggnadsugnar en stilfull detalj i de mer moderna köken.

Rostfritt kök

För vissa har det rostfria ytorna växt sig vidare ifrån diskbänksområdet till att inbegripa hela köket. Såväl bänkskivor som köksskåp är då klädda i rostfritt, ibland i sin helhet, men för det mesta till dels.

Fördelar med rostfritt i kök

Det finns en mängd fördelar med rostfritt som material i ett kök. Här är några:

1. Det är snyggt!

Rostfritt kan komma med borstad och då mer matt eller blank yta. Båda är snygga, men passar kanske i olika kök. Särskilt bra passar rostfritt i det moderna, futuristiska och i proffsköket.

2. Materialet är mycket hållbart

Rostfritt står sig i längden och tål stötar och slag. Om det börjar se trött ut är det en enkel match att putsa upp ytan, så att den ser helt ny ut igen.

3. Rostfritt är prisvärt

Med tanke på hållbarheten är rostfritt ofta ett ekonomiskt alternativ.

4. Hygieniskt

Ytan är lätt att göra ren. Inget fastnar på en rostfri yta. Det är bara att torka av all smuts och skit.

5. Bra för ömtåligt gods

Till skillnad från porslin, sten och andra lättstädade ytor är risken för att spräcka glas och tallrikar emot en rostfri yta betydligt mindre.

6. Rostfritt tål värme

Vare sig värme eller kyla påverkar materialet eller dess utseende.

7. Kan användas överallt

Rostfritt passar lika bra i kök inomhus som utekök.

8. Rostfritt är miljövänligt

Rostfritt kan enkelt återvinnas och därmed omvandlas till nya produkter.

Nackdelar med rostfritt i köket

Inget material är helt perfekt. Rostfritt har en några nackdelar också, även om de inte är så många. Här är ett par av dem:

9. Måste måttbeställas

Det är hart när omöjligt att skära till en egen skiva till exempel av rostfritt. Som tur är behövs det dock sällan göras, eftersom det finns ett enormt utbud av rostfria produkter i alla de storlekar på marknaden.

10. Rengöring

På kylar och frysar och andra maskiner med rostfria ytor syns varje tumavtryck. Så även om det är lätt att göra rent ytan, måste det göras ofta.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se