Vad behöver du för vitvaror?

Nya vitvaror är en kostsam utgift i det nya köket. Det är lätt att vilja ha mycket av allt. Men för plånbokens, och miljöns skull, är det smart att tänka till ett varv innan alla maskiner, i gigantiskt format, ska trängas i det nya köket. Här får du lite tips om hur du kan tänka när du väljer vitvaror – och vilka du egentligen behöver.

Olika vitvaror i kök

1. Kyl

Kylen är kanske den mest använda vitvaran utav dem alla. Den är om något värd att satsa på, både vad gäller energieffektivitet och vad gäller design och utseende. Veckohandlare och familjer behöver rejäla kylar, medan ensamhushållet klarar sig med en betydligt mindre modell. Välj en i passande storlek för familjens nuvarande och kommande behov, och tänk på att varje kubikdecimeter som ska hållas kall också kostar i energi.

2. Frys

Olika hushåll använder frysen olika mycket. Den som bunkrar stora mängder mat, har stor familj eller som förvarar delar av sin egna skörd har ett enormt behov av en rejäl och tilltagen frys.

Den som bor i villa kan fundera på om det inte är bättre att ha en frysbox eller liknande på annan plats – i tvättstugan eller i källaren. Den drar mindre energi än att ha allt i en enda stor frys, då den inte öppnas lika ofta. Då räcker det med en mindre modell, kanske integrerad med kylen, i köket.

Andra däremot har inte alls lika stort behov av en stor frys. Då kan en kombination kyl/frys, där frysen är något smalare vara fullt tillräcklig. En kombimodell med en mindre frysdel kan också vara ett intressant alternativ.

Båda typerna av kyl/frysskåp sparar på utrymmet, vilket kan vara smart särskilt i det lilla köket. En mindre frys tar också mindre energi i anspråk för att hållas kall.

3. Spishäll

Den som inte lagar några större mängder mat behöver heller inte ha den mest avancerade spishällen. Det räcker fint med en spishäll av hög kvalitet som håller i längden. Den som däremot är en matfantast gör rätt i att satsa rejält på spishällen.

Då kan till och med en extra bred häll komma till pass. Huruvida gas, el eller induktion är det bästa alternativet, är en ren och skär smaksak. Men också en ekonomisk fråga.

Den som vill ha gasspis får ibland också fundera på om installationen är värd pengarna. Om ingen gas finns inkopplad i lägenheten kostar installationen en del. Detsamma gäller i huset. Glöm inte att en induktionshäll också tarvar rätt kastruller och pannor.

4. Ugn

De flesta ugnar som säljs idag är varmluftsugnar med flera olika värmelägen. Dessa, hur enkla de än är, är ofta fullt tillräckliga i ett hem där maten har en viktig men kanske inte en övergripande plats i vardagslivet.

Titta extra på energieffektivitet – ugnar drar mycket energi. Lägg också märke till kvaliteten. En bra ugn håller länge och är värd sina slantar. Det är också de ugnar som har autorengöring. För en skitig ugn kan vara svår att få ren.

Ibland kan det också vara värt att fundera över exakt vad ugnen används till. Idag finns en stor mängd olika typer av ugnar för olika ändamål. Den som bakar mycket kan välja en ugn som passar just för detta, medan den som är köttälskare kan hitta en ugn som matchar just det behovet.

Även placeringen av ugnen kan diskuteras. Allt beror på hur ofta den används. Bäst är att ha den i arbetshöjd, men den som inte använder ugnen så ofta gör det enkelt och ekonomiskt för sig genom att köpa en spis med både häll och ugn.

Det går också att bygga in ugnen på en mindre framträdande plats om den ändå inte används så ofta. Då behöver heller inte ugnen vara fullt så full med funktioner som för den som använder sin ugn ofta och länge.

5. Diskmaskin

En bra diskmaskin underlättar renhållningen i köket. De allra flesta har god användning av en rejäl diskmaskin, som rymmer mycket. Olika modeller, som är lika breda, kan rymma olika mycket. Tänk på att tallrikarna verkligen ska få plats i maskinen.

I vissa fall kan det dock vara klokt att satsa på en smalare diskmaskinsmodell, inte minst i det lilla köket. Diskmaskinen har sin plats nära vasken, så att det blir enkelt att skölja av tallrikar och pannor inför tvätten.

Allra helst ska den också vara upplyft så att vi slipper böja oss ner när vi lastar och tar ur, men det är ofta svårt att få till praktiskt.

6. Mikrovågsugn

Mikrovågsugnar kommer i många utföranden – från de allra enklaste för några hundralappar till rena matlagningsmaskiner för många tusenlappar. De flesta behöver mest värma och tina i sina mikrovågsugnar. Då är en alltför påkostad mikrovågsugn ganska så bortkastad. Bra kvalitet brukar dock vara att rekommendera för den som inte vill kosta på sig nya mikrovågsugnar med jämna mellanrum.

Den som verkligen vill ha ett snyggt kök tittar kanske helst på inbyggnadsmikros. Dessa kostar betydligt mer än de fristående, men i de fall köket är påkostat kan det vara värt slantarna. Det handlar om några tusenlappar extra och mikrovågsugnen, som annars ofta är en relativt ful tingest, behöver inte stå framme och ta plats på någon bänk.

7. Kaffemaskin

För många har kaffetåren en central plats i vardagen. Det gäller inte minst på morgonen. När köket ändå görs om kan det vara en bra idé att kika på en kaffemaskin, som till och med kan byggas in i inredningen.

Då tar maskinen ingen plats från bänkytorna, och du får en maskin som verkligen håller i längden. Det kan vara en lyx i vardagen som verkligen lönar sig, om man nu är helt såld på de mörka bönorna.

I de flesta andra fall duger dock en vanlig kaffekokare eller kaffemaskin utmärkt. Ofta har de nog snygg design att kunna stå framme på bänken.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se