Avfallskvarn för kök

En avfallskvarn finfördelar matrester och ser till att de kan gå raka vägen ut i avloppet till det allmänna reningsverket eller till avloppsbrunnen på fastigheten. I USA har avfallskvarnar funnits i årtionden, men här i Sverige är det än så länge en nymodighet som de lärde tvista om de ska finnas eller inte.

Avfallskvarn i diskho

Avfallskvarn i kök med placering under diskho

Vilken avfallskvarn är bäst, vilken ska man välja, vad behöver man tänka på? Att välja rätt avfallskvarn är kanske inte det lättaste. Det finns en hel del frågor att besvara innan valet. Här är en kort guide om placering, fördelar och nackdelar, olika modeller och tips inför köpet.

Avfallskvarn placerad under diskbänken

Avfallskvarnens funktion från diskho till kvarnen och ut i avloppet.

Placering av en avfallskvarn

Avfallskvarnen placeras enkelt under diskbänken och kopplas ihop till avloppet. Vanligtvis är avfallskvarnen kopplad till det kommunala avloppssystemet så att matavfallet som mals ned av kvarnen spolas ut direkt i avloppet.

Kvarnen är cylinderformad och kopplas rakt under hon före “kröken”, det vill säga vattenlåset, på avloppet. Kvarnen drivs med elektricitet och mindre avfallskvarnar ansluts till elnätet med ett jordat uttag, andra kräver fast installation.

Matrester skjuts ner i en avfallskvarn

Den bästa funktionen med avfallskvarnen är den enkla hanteringen av matrester.

Fördelar och nackdelar med avfallskvarn

En avfallskvarn är helt klart det behändigaste alternativet att bli av med matresterna på. Det är bara att skölja av tallriken, hur den än ser ut och vips så är matresterna borta. Det ger ingen lukt, och det blir inget kånkande av matrestpåsar som går hål och stinker.

Det ger både god livsmedelshygien och arbetsmiljö i köket. Många ägare till avfallskvarnarna vittnar om dess behändighet.

Till nackdelarna hör att avfallskvarnar må vara effektiva och behändiga, men en del låter ganska mycket när de används, så det gäller att se upp för billigare alternativ av avfallskvarnar som kanske inte når upp till förväntningarna.

En annan nackdel kan i vissa fall vara att den helt enkelt inte är godkänd att koppla till det kommunala avloppet i alla kommuner. Det är alltså viktigt att kontakta din kommun innan du köper din avfallskvarn och inkoppling sker.

Det gäller oavsett om du bor i villa eller lägenhet, och oavsett vilken form av system som avloppet är kopplat till.

Avfallskvarn monterad på diskho under diskbänken

Placering av avfallskvarnen under disko och diskbänk.

Välja modell

Det finns en hel del olika modeller av avfallskvarnar att välja mellan. Vilken som passar bäst är beroende på hushållets behov. En liten modell går på några tusenlappar och tar inte särskilt stor plats under diskhon.

De räcker ofta bra till ett hushåll om upp till fyra personer. Det kan dock bli problem om större mängder matrester ska malas.

De större maskinerna klarar snabbt och enkelt av stora mängder matrester och även mycket hårda produkter. Å andra sidan blir priset då ett helt annat, och större del av utrymmet under diskhon tas upp av avfallskvarnen.

Hur mycket låter en avfallskvarn?

En vanlig fråga när det gäller avfallskvarnar är om hur mycket kvarnen låter. En tystlåten avfallskvarn bör ligga mellan 25-30 decibel. Antingen Klass A eller B, rekommenderas. Det kanske är svårt att veta hur mycket 25-30 decibel är men om man tittar på en jämförelse så är en viskning ungefär 20 decibel och 30-35 decibel är bakgrundsljud i bostadsrum med mekanisk ventilation.

Kontrollera med butiken innan du köper avfallskvarnen vilken decibel kvarnen har så undviker du obehagliga överraskningar.

Pris på avfallskvarnar

Det finns en hel del billigare avfallskvarnar på marknaden. Men oftast så hamnar en bra avfallskvarn på ca 3,500-4,000 kronor och uppåt. I regel är kvarnar som kostar något mer lite tystare. Även garantier brukar vara något generösare.

Miljön

En avfallskvarn kan vara miljövänlig i hushåll som inte komposterar själv eller har en matavfallstunna som hämtas av kommunen minskar sitt sopberg. Det är också en miljövänlig lösning sett på det lokala planet då en matresttunna som står och luktar i huset och som drar till sig möss inte kan anses vara särskilt trevlig.

Om slammet som skapas av avfallskvarnen kan rötas av i reningsverket där det hamnar är lösningen miljövänlig. Med ett eget privat brunnssystem är detta inget problem. Det systemet töms i regel varje år och slammet rötas och blir biogas.

Hur det är med den saken vad gäller reningsverket som renar det kommunala vattnet är olika från kommun till kommun.

Att tänka på om avfallskvarnar

Om avfallskvarnen kopplas till det kommunala avloppssystemet är det bäst att kontakta kommunen. De kan ha åsikter i frågan. Det är inte alla kommuner som tillåter avfallskvarnar. Det reningsverk ditt vatten kommer till behöver klara av reningen också.

Viktigt!

Kontakta alltid den aktuella kommunen innan inkoppling sker. Det gäller oavsett om du bor i villa eller lägenhet, och oavsett vilken form av system som avloppet är kopplat till. Läs mer om regler för avfallskvarnar i kök.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se