Avfallskvarn för kök

avfallskarnar.jpg

Avfallskvarn i kök med placering under diskho

En avfallskvarn finfördelar matrester och ser till att de kan gå raka vägen ut i avloppet till det allmänna reningsverket eller till avloppsbrunnen på fastigheten. I USA har dessa tingestar funnits i årtionden, men här i Sverige är det än så länge en nymodighet som de lärde tvista om ska finnas eller inte.

Avfallskvarn placerad under diskbänken

Placering av en avfallskvarn

Avfallskvarnen placeras enkelt under diskbänken och kopplas ihop till avloppet. Kvarnen är cylinderformad och kopplas rakt under hon före ”kröken”, det vill säga vattenlåset, på avloppet. Kvarnen drivs med el och mindre avfallskvarnar ansluts till elnätet med ett jordat uttag, andra kräver fast installation.

Matrester skjuts ner i en avfallskvarn

För- respektive nackdelar

En avfallskvarn är helt klart det behändigaste alternativet att bli av med matresterna på. Det är bara att skölja av tallriken, hur den än ser ut och vips så är matresterna borta. Det ger ingen lukt, och det blir inget kånkande av matrestspåsar som går hål och stinker. Många ägare till avfallskvarnarna vittnar om dess behändighet.

Till nackdelarna hör att avfallskvarnar må vara effektiva och behändiga, men en del låter ganska mycket när de används. En annan nackdel kan i vissa fall vara att den helt enkelt inte är godkänd att koppla till det kommunala avloppet i alla kommuner.

Avfallskvarn monterad på diskho under diskbänken

Välja modell

En liten modell går på några tusenlappar och tar inte särskilt stor plats under hon. De räcker ofta bra till ett hushåll om upp till fyra personer. Det kan dock bli problem om större mängder matrester ska malas. De större maskinerna klarar snabbt och enkelt av stora mängder matrester och även mycket hårda produkter. Å andra sidan blir priset då ett helt annat, och större del av utrymmet under diskhon tas upp av avfallskvarnen.

Miljön

En avfallskvarn kan vara miljövänlig i hushåll som inte komposterar själv eller har en matavfallstunna som hämtas av kommunen minskar sitt sopberg. Det är också en miljövänlig lösning sett på det lokala planet då en matresttunna som står och luktar i huset och som drar till sig möss inte kan anses vara särskilt trevlig.

Om slammet som skapas av avfallskvarnen kan rötas av i reningsverket där det hamnar är lösningen miljövänlig. Med ett eget privat brunnssystem är detta inget problem. Det systemet töms i regel varje år och slammet rötas och blir biogas. Hur det är med den saken vad gäller reningsverket som renar det kommunala vattnet är olika från kommun till kommun.

Att tänka på om avfallskvarnar

Om avfallskvarnen kopplas till det kommunala avloppssystemet är det bäst att kontakta kommunen. De kan ha åsikter i frågan. Det är inte alla kommuner som tillåter avfallskvarnar. Det reningsverk ditt vatten kommer till behöver klara av reningen också. Läs mer om regler för avfallskvarnar i kök.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top
Top