Renovera upp köket med enkla medel

En helrenovering av ett kök är dyrt och omständligt. Det går gärna på sexsiffriga belopp, och många drar sig för projektet av den anledningen. Den som tröttnat på sitt kök, och inte har råd att byta ut hela köket, kan ändå hitta fram till ett fräschare kök på ett relativt enkelt sätt.

Nyrenoverat kök med vita skåpluckor och svarta bänkskivor.

Det finns många delar att välja mellan och att byta en eller ett par delar av köket räcker långt för att ge en roligare köksmiljö.

1. Byt stänkskydd

En av de enklare och mer effektiva förändringarna i köket är att byta ut stänkskyddet – det vill säga det ofta kaklade område mellan köksskåpen och bänkskivorna.

En häftig mosaik, en stilig glasskiva eller en vacker sandsten kan göra under för ett annars tråkigt kök.

Om köket känns lite glåmigt kan stänkskyddet gärna ha en starkare färg, som ger struktur åt köket.

Om köket känns skrikigt, kan det tonas ner med hjälp av sobrare plattor i mjuk nyans.

2. Byt ut bänkskivorna

Bänkskivorna blir ofta snabbt tråkiga och fläckiga. Varför inte byta ut dem och se köket förändras i sin helhet?

Det går ofta att hitta riktigt snygga och hållbara bänkskivor i olika material till bra priser på de stora byggmarknaderna.

Om infräsningar behöver göras för till exempel hoar och kranar, behövs ofta en hantverkare som kan hjälpa till.

3. Skaffa en köksö

Ett kalt och tråkigt kök kan få nytt liv med hjälp av en köksö. Bygg en för avslappnade frukostar, trevligt mingel och plats för att baka storbak på.

På kuppen får du ett mer levande kök, som blir hemmets naturliga centrum. Köksön kan vara stor eller liten, avlång, fyrkantig eller oval. Allt är möjligt med lite fantasi.

Lättast är kanske att bygga av skåpstommar, men det går även att platsbygga med lösvirke, tegel eller annat valfritt material.

Ännu ett alternativ är en praktisk avdelare, som delar upp köket i två delar. Bygg i trä, sten eller betongglas efter vad som passar i det nuvarande köket.

4. Måla om väggarna

Köksväggarna är mycket lättare och billigare att göra om än mycket annat i köket. Det är också en del av köket som verkligen kan ge ett lyft.

Låt de tråkiga och glåmiga väggarna få nytt liv med hjälp av ett par fräsiga tapeter med härligt mönster, eller måla om hela väggpartierna med en krämig och mjuk färg som ger lugn i det annars plåttriga köket.

Var bara noga med underarbetet, så kommer resten nästan av sig självt. Dyrt är det inte heller.

5. Gör något åt köksluckorna

Många köksluckor kan målas om för en enkel penning. Antingen görs det för hand, eller så lämnas de in för ommålning. Tillbaka kommer nästan ett helt nytt kök.

Om köksskåpen är av standardmått kan det också vara en enkel, och relativt billig, sak att enbart byta ut köksluckorna. Behåll stommarna som de är. Det är ofta de som är dyra och omständliga att byta.

6. Byt köksgolv

Golvet betyder mer än vad många tror. Byt ut kökets golv mot ett nytt, och kanske mer lättstädat dessutom, så kan hela köket få ett lyft. Det finns mycket att välja på, billigt som dyrt.

7. Ta ner överskåpen

Ett fullpackat och tråkigt kök kan få ett rejält lyft med mindre saker. Varför inte åtminstone leka med tanken att ta ner överskåpen och ersätta dem med hyllor istället. Det ger ett mycket luftigare kök.

Tänk bara på att det kan finnas överraskningar bakom skåpen när de rivs. Ett gediget grundarbete kan behövas för att få ordning på väggen igen.

8. Det är detaljerna som gör det

En snygg designad köksfläkt, nya knoppar på köksluckorna, ny ugn eller helt nya kylar och frysar, kanske i en häftig färg, kan liva upp köket och ge det en mer modern känsla.

Bara det faktum att hängare och knoppar, samt handdukar, byts gör mycket för hur köket ter sig.

Fina tavlor, häftiga gardiner, snygga hyllor på de annars kala väggarna, och vackra burkar gör också sitt till för trevnaden.

Vilka förändringar kan du göra i köket? Se dig om och upptäck möjligheterna i just ditt gamla kök.

Andra har också läst

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se