You dont have javascript enabled! Please enable it! Köksväggar med tapeter, färg, väggpanel eller tegel | dinbyggare.se

Köksväggar – Tips om kökets väggar

Hur många köksskåp som än sätts upp i köket, finns det ändå en hel del väggar kvar. Dessa behöver färg eller tapeter, i klang med resten av köket.

Köksvägg i vit kulör i modernt kök.

Köksvägg i vit kulör är den vanligaste kulören i svenska hem.

Välj med omsorg, men tänk också på att såväl kulör som mönster är ganska lätta att byta, om du senare tröttnar på det du valt.

Köksväggar med tapet eller färg

Förr användes gärna linoljefärg på väggarna i köket. Det gav en yta som var lätt att göra ren. Idag sätts ofta tapeter upp, eller så målas väggarna med helt vanlig väggfärg.

För att få lite skydd mot fukten är det bra att grunda med en vattenavvisande grundfärg. Tapeterna får gärna vara av det mer glatta slaget, så att det är lätt att torka av eventuellt spill.

Tänk på att täcka området mellan bänkskivor och överskåp med stänkskydd i form av glas, kakelplattor, stenplattor eller mosaik. Det är ju där som skyddet behövs som bäst.

Köksväggar med tegel och sten

Köksväggar med tegel- och stenväggar

Något som kommit att bli allt mer populärt är att sätta upp en fiktiv tegel- eller stenvägg. Det ger ett rustikt och gediget intryck, och passar inte minst i lantköket eller i det mer industriella köket.

Ibland finns det faktiskt en tegelvägg att slå fram. Det är naturligtvis det allra bästa. Men oftast behöver tegel- eller stenväggen byggas. Den byggs då av smala stenar, som ska se ut som hela stenar.

Det finns också artificiella stenväggar på marknaden.

Köksvägg med fototapet av sten

Köksvägg med fototapet av sten.

Väggpanel

Panel, ofta i form av pärlspont, på väggarna ger både skydd och skönhet. Det ger struktur åt annars tråkiga väggar, och valet av färg på panelerna kan ske så att ett litet rum ser större ut, eller tvärtom.

Förr var väggpaneler i kök mycket vanligt, och idag passar panelen fint ihop med lantkökets design. Panelen kan ta sig flera olika uttryck och målas i valfri färg.

Ovan panelen sätts tapeter upp, eller så målas helt enkelt resten av väggen.

Tips för färgval och mönster

Matchningen av skåpluckor, bänkytor och kökets väggar kan göras på många sätt. Det lugna köket har enhetliga färger utan kraftiga mönster eller färgkombinationer. Här kan enfärgade väggar eller randiga mönster komma till sin rätt.

Lantköket får gärna ha någon typ av ljus färg, storblommigt, eller varför inte pärlspont på väggarna.

Det mer lekfulla köket skapas enkelt med mönstrade tapeter, medan det moderna köket gärna får ha mönster enligt senaste modell.

Ett stilrent kök kan enkelt få en levande känsla även med en strukturerad tapet.

Våga ta ut svängarna lite. Färg och struktur gör mycket för kökets känsla. Och om valet så småningom går dig ur tiden, är det inte värre än att en ommålning eller omtapetsering görs.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se