You dont have javascript enabled! Please enable it! Diskmaskin - Bra tips när du ska välja och köpa | dinbyggare.se

Diskmaskin – Tips när du ska välja

Diskmaskin i modernt kök

Diskmaskin i modernt kök.

En diskmaskin är en av kökets bästa hjälpredor och en bekvämlighet som många gärna vill installera i sitt kök. Men innan du ska välja diskmaskin och titta närmare på vilken typ av diskmaskin som passar dig och ditt kök är det också viktigt att veta vad det är om gäller när man ska installera en diskmaskin.

Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt utförda. Detsamma gäller fasta elinstallationer.

Därför är det bäst att alltid anlita en professionell VVS:sare och en elektriker för installationer i köket med behörighet och ansvarsförsäkring.

Glöm inte provlasta diskmaskinen!

Alla vitvaror måste enligt EU-regler vara energimärkta. Märkningen har en skala från A (bäst) till G (sämst). På samma märkning visas egenskaper som buller och volym och hur bra maskinen till exempel diskar. Men, att välja diskmaskin kan handla om fler faktorer:

• Ljudnivån är viktigt, särskilt om diskmaskinen står i ett kombinerat vardagsrum och kök. Titta på hur många decibel som uppges på energimärkningsskyltarna.

• En annan faktor som avgör hur mycket man störs av maskinen är vid vilket frekvens diskmaskinen arbetar. Samma ljudnivå kan upplevas olika beroende på vid vilken frekvens ljudet uppstår. Detta anges inte i märkningen så det kan vara bra att be att få lyssna på maskinen under gång.

• Passar inredningen i diskmaskinen för dina behov? Tag gärna med porslinet till butiken och prova så att allt går i, framförallt på höjden. Det flesta maskiner är flexibla i inredningen, men en liten miss i inredningen kan bli irriterande i längden!

Titta på energimärkningen när du ska välja diskmaskin

En mycket viktig del inför valet av diskmaskin är för många den energi som krävs för att disken ska bli ren, och diskmaskiner är precis som andra vitvaror klassade i olika energiklasser.

Klassen A är den mest energieffektiva, och enligt den gamla energimärkningen också plus i kanten A+++ för de maskiner som var extra energisnåla. Men från och med mars 2021 gäller en ny energimärkning, där bästa klassen är A ner till G som är sämst.

Den nya energimärkningen ska göra det enklare för konsumenten att förstå och jämföra olika produkter inom samma produktsegment. En av nyheterna på den nya etiketten är en så kallad QR-kod. Genom att skanna QR-koden med en smartphone så länkas konsumenten vidare till mer information i EU:s databas.

Det är viktigt att känna till att energimärkningen inte ändras för alla produktgrupper samtidigt om du ska välja andra vitvaror till hemmet. För tvättstuga och kök kommer det att finnas torktumlare, köksfläktar och ugnar där energimärkningen har  kvar den gamla skalan A+++ till G. Det betyder att det kommer att finnas två varianter av energimärkningar samtidigt.

Energimyndigheten skriver på sin hemsida att den nya energimärkningen allteftersom kommer att införas för fler produkter. Du kan läsa mer om den nya energimärkningen på Energimyndighetens hemsida.

Tips om diskmaskiner:

Hur blir en diskmaskin energisnål? Det är tre faktorer som påverkar: Hur mycket vatten skall användas, att vattnet skall värmas så att diskmedel löses upp och lösgör smuts och hur lång tid som krävs för att diska rent.

Program för disk vid lägre temperatur spar energi. Om man skrapar av matrester istället för att skölja, och bara diskar full maskin är det energisnålare att diska i maskin än att diska för hand.

För att diska rent med en vattensnål diskmaskin måste man dock låta vattnet cirkulera väldigt många gånger. Det gör att normalprogrammen tillsammans med torkning ger disktider på två till två och en halv timmar.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se