Diskmaskin – Tips när du ska välja

diskmaskin-kok.jpg

Diskmaskin i modernt kök.

En diskmaskin är en av kökets bästa hjälpredor och en bekvämlighet som många gärna vill installera i sitt kök. Men innan du tittar närmare på vilken typ av diskmaskin som passar dig och ditt kök är det viktigt att veta vad det är om gäller när man ska installera en diskmaskin.

Enligt Boverkets Byggregler ska alla vatten- och avloppsinstallationer vara fackmannamässigt utförda. Detsamma gäller fasta elinstallationer.

Anlita därför är det är det bäst att alltid anlita en professionell VVS:sare och en elektriker, med ansvarsförsäkring.

Glöm inte provlasta diskmaskinen!

Alla vitvaror måste enligt EU-regler vara energimärkta. Märkningen har en skala från A (bäst) till G (sämst). På samma märkning visas egenskaper som buller och volym och hur bra maskinen till exempel diskar. Men, att välja diskmaskin kan handla om fler faktorer:

• Ljudnivån är viktigt, särskilt om diskmaskinen står i ett kombinerat vardagsrum och kök. Titta på hur många decibel som uppges på energimärkningsskyltarna.

• En annan faktor som avgör hur mycket man störs av maskinen är vid vilket frekvens diskmaskinen arbetar. Samma ljudnivå kan upplevas olika beroende på vid vilken frekvens ljudet uppstår. Detta anges inte i märkningen så det kan vara bra att be att få lyssna på maskinen under gång.

• Passar inredningen i diskmaskinen för dina behov? Tag gärna med porslinet till butiken och prova så att allt går i, framförallt på höjden. Det flesta maskiner är flexibla i inredningen, men en liten miss i inredningen kan bli irriterande i längden!

Tips om diskmaskiner:

Hur blir en diskmaskin energisnål? Det är tre faktorer som påverkar: Hur mycket vatten skall användas, att vattnet skall värmas så att diskmedel löses upp och lösgör smuts och hur lång tid som krävs för att diska rent.

Program för disk vid lägre temperatur spar energi. Om man skrapar av matrester istället för att skölja, och bara diskar full maskin är det energisnålare att diska i maskin än att diska för hand.

För att diska rent med en vattensnål diskmaskin måste man dock låta vattnet cirkulera väldigt många gånger. Det gör att normalprogrammen tillsammans med torkning ger disktider på två till två och en halv timmar.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top
Top