Välja köksblandare till köket

I den här artikeln får du tips om engreppsblandare, tvågreppsblandare, energi, passform och material för att göra rätt val av köksblandare till ditt kök.

Köksblandare

Det finns många viktiga detaljer i ett kök. En av de i och för sig enklare, men ack så viktiga besluten är att bestämma sig för vilken köksblandare som ska finnas i köket. Det är en detalj som syns mycket, och som används än mer.

Tvågreppsblandare i kök

Tvågreppsblandare i retrostil.

Tvågreppsblandare

Förr fanns det nästan alltid en kran för varmt och en kran för kallt vatten. Idag är det en ovanlighet och anledningen är enkel. Det är omöjligt att få vattnet ljummet, med mindre än att sätta igång den varma vattenkranen och vänta lagom länge.

Sedan kom tvågreppsblandaren. Det betydde två stycken vriddon: ett för varmt och ett för kallt vatten. Dessa finns kvar än idag och många av de som har tvågreppsblandare har valt dem främst för det snygga utseendet skull.

Engreppsblandare i kök

Modern engreppsblandare i kök.

Engreppsblandare

En engreppsblandare är idag näst intill standard och finns i de flesta hem. Det har flera fördelar, inte minst för att det bara behövs en hand för att få till rätt temperatur. Det är också en blandare som passar rörelsehindrade, barn och personer som har svag styrka i händerna. Den har således många fördelar, även om engreppsblandarna ibland (men inte alltid) kan ha en något tråkigare design än tvågreppsblandaren.

Energi och passform

Svenska hushåll blir allt mer energimedvetna. Varmvatten drar mängder med energi, och det gäller att spara in på alla små bäckar. Moderna köksblandare är många gånger energisnåla och ger ett bra tryck utan att slösa med vattnet. En vattenkran i köket ska också vara hög nog så att kastruller och kanske även hinkar kommer under kranen. Annars blir användbarheten mycket begränsad vilket kan leda till irritation.

Lätt att hålla ren

Det finns en mängd olika mer eller mindre häftiga designer på blandare för köket. Det finns de som har ett retroutseende, vilket passar utmärkt i gammeldags kök. Det kan också ge en häftig kontrast till ett rent och modernt kök. Sedan finns det renskalad design som passar i de flesta kök.

Ännu ett alternativ är de blandare som också har en restaurangdusch. De ser häftiga ut och kan inte minst framstå som praktiska. De är dock ofta svåra att hålla rena och duschfunktionen används sällan. Välj en som är lätt att rengöra och som inte samlar på sig mängder med bakterier.

Material på köksblandare

Materialet på en köksblandare är ofta av förkromad mässing. Det kan vara borstat eller blankt, allt efter tycke och smak. Ett vackert alternativ är mässing, även om dessa köksblandare är något dyrare. I övrigt håller de andra materialen måttet, så länge konstruktionen och kvaliteten på materialen håller måttet. Satsa på en kvalitetskran. Den håller i allmänhet längre. Även om kranen börjar droppa brukar det räcka med att byta packningar.

Att tänka på

Förutom att kranens design och funktion ska fungera i köket är det också viktigt att välja en vattenkran som passar i själva diskbänken. Olika bänkar är olika förberedda för en- respektive tvågreppskranar och har olika avstånd mellan hålen.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se