Välj rätt vattenfilter – En guide om filter för vattenrening

Alla vill vi ha rent vatten i kranen. Den som har kommunalt vatten får sällan problem med kvaliteten på vattnet i kranarna. Värre är det med husägare med egen brunn. De ansvarar för sin egen vattenkvalitet, och tester visar att det inte alltid är den bästa. För att rena vattnet finns en mängd olika filterlösningar att välja mellan. Priserna och kvaliteten varierar.

Vattenfilter för vattenrening

Många privata vattensystem dras med problem med vattenkvaliteten. Bakterier och en mängd olika ohälsosamma mängder kan smyga med in i tappkranarna, vilket leder till hälsoproblem för människor och slitage på rör, kranar och maskiner. I längden kan det bli en dyr affär att inte rena sitt vatten med hjälp av ett eller flera vattenfilter.

Välja rätt vattenfilter

Det vimlar av leverantörer av vattenreningsfilter på marknaden. Produkterna och priserna varierar stort. Vissa produkter är små och behändiga, medan stora system ofta kostar stora pengar. Det som är dyrare är inte alltid bättre.

För att veta vilka vattenfilter och vilken typ av rening som behövs krävs ett vattenprov. Det går att beställa hem provflaskor via nätet. Det går också att kontakta kommunen. De är behjälpliga med kontakt med ett analysföretag, även om det inte alltid är det billigaste alternativet.

Innan du väljer vattenfilter är det bra att ta in flera offerter från olika företag. Begär också in referenser från kunder och se till att det finns garanti på funktionen. Vattnet ska kunna testas godkänt efter installationen. Ta alltid vattenprov en tid efter att reningen har satts igång.

Patronfilter

För det mindre hushållet alternativt sommarstugan kan ett patronfilter vara en bra lösning. Patronen kan ofta laddas med olika typer av filter, beroende på vad som behöver filtreras bort. Den är lätt att installera och kan placeras under diskbänken. Det finns olika vattenfilter för filtrering av varm- respektive kallvatten och för olika typer av problem med dricksvattnet.

Nackdelen med ett patronfilter är framför allt att det finns en begränsad mängd ämnen som kan filtreras bort med hjälp av filtren. Ibland behövs flera patroner för att fylla de behov som finns. Dessutom gäller reningen enbart den kran som ligger i anslutning till filtret, inte systemet i sig. För att täcka alla kranar skulle det behövas flera vattenfilter i ett vanligt bostadshus. Dessutom skyddas ändå inte vattenledningarna från brunn och hydrofor till kranarna. De kan också påverkas negativt av ämnen i vattnet.

Enkla kolfilter

Den kanske vanligaste metoden för att rena ett vatten är ett filter med aktivt kol, som ganska lätt monteras på egen hand. Det är billigt och finns att köpa i många vanliga butiker. Det tar bort organiska föreningar men inte bakterier eller tungmetaller.

Kolfiltret behöver användas regelbundet för att inte få bakteriebeläggningar och rengöras vid behov. För att få rent filtret om bakterier kommit till krävs att kokande vatten hälls igenom systemet. Det är ofta omöjligt, då filtersystemen är tillverkade i plast. Det är svårt att veta effekten av kolfiltret när det använts en tid.

Sandfilter

De lite större reningssystemen är byggda på en bädd av sand som vattnet måste passera innan det når kranarna i huset. Filtersanden anpassas efter vilket behov som finns för det vatten som ska renas och kombineras ofta med aktivt kol. Sandfiltret kan, om det är rätt komponerat, lösa de flesta problem med vattenkvaliteten.

Ett sandfilter är en ganska stor investering och passar bäst för permanenthus där vattenförbrukningen är relativt stor. Sandfilter måste rengöras med jämna mellanrum för att fungera väl. Filtren ska installeras av en fackman.

UV-filter

För att få ordning på bakteriehalterna i vattnet kan ett uv-filter sättas in. Det tar effektivt dör på alla bakterier. Det är en billig investering, men tar inte bort grundproblemet, som måste lösas för att få en hälsosam brunn i längden. UV-filtret kan enkelt placeras vid rör som ansluter brunnen till huset och håller länge. UV-lampan måste bytas och lampan behöver rengöras med jämna mellanrum för att högsta effekt ska uppnås.

Tänk på

Montering av vattenfilter och sanering av en brunn är avdragsgillt såsom ROT-avdrag. Avdraget gäller för arbetet, inte filter och tillhörande material.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se