Byt till ny köksblandare (vattenkran)

koksblandare.jpg

Byta köksblandare? I den här artikeln får du tips och seg för steg beskrivning med förklarande fotografier om hur man byter en köksblandare.

Att byta ut en gammal vattenkran mot en ny köksblandare är inte krångligare än att de flesta klarar det. Våra kunskaper om VVS Värme, Ventilations och Sanitetsteknik – beror säkert till stor del på att tekniken är kringgärdad av bestämmelser om vad man får och inte får göra själv.

Restriktionerna är emellertid inte hårdare än att du i ditt eget hus får byta ut en gammal köksblandare mot en ny. Rinnande kallt och varmt vatten är en självklar komfort. Den är så given att de flesta av oss inte ens funderar över hur denna bekvämlighet fungerar. Därför står vi också ofta handfallna inför en köksblandare som droppar eller fungerar dåligt på annat sätt.

Från vattenkran till köksblandare

Numera hör det till undantagen att man i bostäder sätter in särskilda köksblandare för varmt respektive kallt vatten om den inte handlar om att man vill ha en köksblandare i retro design. Man talar inte ens längre om vattenkranar, utan om blandare.

Blandare är alltså en vedertagen, gemensam benämning på alla moderna vattenkranar. De flesta av dessa blandare har engreppsfunktion, vilket gör att du med hjälp av en enda kran eller spak får just det flöde och den temperatur på vattnet som du önskar.

Enbart denna bekvämlighet kan vara skäl nog för att byta ut en äldre, kanske trög vattenkran mot en ny och lätthanterlig köksblandare. Inte minst för människor med nedsatt rörelseförmåga och begränsad handstyrka är detta en stor vinst. Ett annat skäl kan faktiskt vara något så trivialt som att kranen droppar.

Många moderna blandare tätas med keramiska skivor, vilka är betydligt effektivare än traditionella packningar. Det finns så många blandarmodeller att välja bland att du har stora möjligheter att skaffa en utrustning som i form och funktion passar just dig. Pröva därför noga innan du bestämmer dig.

Energisnåla köksblandare

Nya energisnåla köksblandare kan ha flera funktioner. Dels är de snålspolande. Dels engreppsblandare som automatiskt återgår till att spola kallt. Vill man ha ljummet eller varmt måste man aktivt föra handtaget åt sidan vilket sparar varmvatten. Energisnålare blandare finns även för badkars och duschblandare.

Planering inför byte av köksblandare

Välj blandare med omsorg. Den ska vara lätt att öppna och stänga och lätt att hålla ren1. Välj köksblandare med omsorg. Den ska vara lätt att öppna och stänga och lätt att hålla ren. Om du är allergisk mot metall bör du välja en köksblandare med ugnshärdad lackyta.

2. Din gamla köksblandare kanske bör lossas med särskild nyckel. Vissa VVS-butiker lånar ut specialverktyg.

3. Mät rördimensionen eller visa upp den gamla köksblandaren i butiken, så att du får rätt dimension.

4. Du måste känna att du får ett stadigt och handvänligt grepp om köksblandaren eller att blandarspaken passar just ditt rörelsemönster.

Delar på köksblandareEtt huvudkrav på en modern köksblandare bör ha en formgivning som är lätt att hålla ren. Undvik därför köksblandare med aldrig så vackra vinklar men smutssamlande dekor. Har du små barn i huset kan du välja en köksblandare med skållningsskydd.

Då kan du ställa in en låg, ofarlig maxtemperatur på både köksblandare, duschblandare och badkarsblandare. Att byta blandare i en hel bostad är en stor investering. Dessvärre kan det vara svårt att bedöma en blandares hållbarhet bara genom att se på den.

Ett råd är därför att du väljer erkända fabrikat och handlar med företag som står för en god reparationsservice.

Moderna blandare för såväl kök, som tvättställ, duschar och badkar håller idag oftast hög standard. Förkromad mässing material dominerar, men nya material kommer. Den vita blandaren t ex har ett lackskikt, främst avsett för metallallergiker. Lätthanterliga spakar är vanligast, men blandare med separata kranar finns också.

 

 

 

Verktyg och material du behöver när du ska byta köksblandare:

Verktyg:
1. Bågfil 2. Skruvmejsel 3. Kniv 4. Skiftnycklar 5. Rörtång 6. Metallfil

Material:
Ny köksblandare, Klämringskoppling, Gängtejp, Nya packningar, Rostlösningsmedel, Brickor.

Varning!

Om du har äldre sanitetsporslin bör du kontrollera att den nya blandaren passar till urtagen. Samma sak gäller köksblandaren och diskbänken. Du kan tvingas byta tvättställ eller diskbänk.

Så byter du köksblandare steg för steg

Tips

Sparlator för köksblandareEn vanlig diskdusch eller sk. sparlator är ett bra hjälpmedel som du kan skaffa till din blandare. Med ett enkelt handgrepp ändrar du strålen på en diskdusch från flöde till stril. Med en sparlator på blandaren får du ett huvud som är ledat så att du lätt kan rikta vattnet. Samtidigt sparar den pengar eftersom en sparlator gör att det går åt mindre vatten. Den är också lättmonterad på köksblandare av svensk standard. Den underlättar både när du diskar och sköljer frukt och grönsaker.

RöravskärareRöravskäraren är ett behändigt verktyg att använda istället för bågfil. Den har en trissa av hårdmetall som skär igenom röret och lämnar jämna kanter. Om du sågar av röret måste du fila kanterna jämna.

 

Montera den nya köksblandaren

Viktigt!

Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du påbörjar ditt projekt.


Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top