Byta köksblandare? I den här artikeln får du tips och steg för steg beskrivningar med förklarande bilder om hur man byter en köksblandare.
Innehållsförteckning och direktlänkar till projektets olika avsnitt
1. Från vattenkran till köksblandare
2. Energisnåla köksblandare
3. 9 tips inför byte av köksblandare
4. Monteringsdelar på en köksblandare
5. Verktyg och material när du ska byta köksblandare
6. Så byter du köksblandare steg för steg
7. Montera den nya köksblandaren
8. Relaterade artiklar till att byta vattenkran
Att byta ut en gammal vattenkran mot en ny köksblandare är inte krångligare än att de flesta klarar det. Våra kunskaper om VVS Värme, Ventilations och Sanitetsteknik – beror säkert till stor del på att tekniken är kringgärdad av bestämmelser om vad man får och inte får göra själv.
Restriktionerna är emellertid inte hårdare än att du i ditt eget hus får byta ut en gammal köksblandare mot en ny. Rinnande kallt och varmt vatten är en självklar komfort. Den är så given att de flesta av oss inte ens funderar över hur denna bekvämlighet fungerar. Därför står vi också ofta handfallna inför en köksblandare som droppar eller fungerar dåligt på annat sätt.
Från vattenkran till köksblandare
Numera hör det till undantagen att man i bostäder sätter in särskilda köksblandare för varmt respektive kallt vatten om den inte handlar om att man vill ha en köksblandare i retro design. Man talar inte ens längre om vattenkranar, utan om blandare.
Blandare är alltså en vedertagen, gemensam benämning på alla moderna vattenkranar. De flesta av dessa blandare har engreppsfunktion, vilket gör att du med hjälp av en enda kran eller spak får just det flöde och den temperatur på vattnet som du önskar.
Enbart denna bekvämlighet kan vara skäl nog för att byta ut en äldre, kanske trög vattenkran mot en ny och lätthanterlig köksblandare. Inte minst för människor med nedsatt rörelseförmåga och begränsad handstyrka är detta en stor vinst. Ett annat skäl kan faktiskt vara något så trivialt som att kranen droppar.
Många moderna blandare tätas med keramiska skivor, vilka är betydligt effektivare än traditionella packningar. Det finns så många blandarmodeller att välja mellan att du har stora möjligheter att skaffa en utrustning som i form och funktion passar just dig. Prova dig fram noga innan du bestämmer dig för en köksblandare som passar dina behov.
Energisnåla köksblandare
Nya energisnåla köksblandare kan ha flera funktioner. Dels är de snålspolande. Dels engreppsblandare som automatiskt återgår till att spola kallt. Vill man ha ljummet eller varmt måste man aktivt föra handtaget åt sidan vilket sparar varmvatten. Energisnålare blandare finns även för badkars och duschblandare.
9 tips inför byte av köksblandare
1. Att byta blandare i en hel bostad är en stor investering. Dessvärre kan det vara svårt att bedöma en blandares hållbarhet bara genom att se på den. Ett råd är därför att du väljer erkända fabrikat och handlar med företag som står för en god reparationsservice.
2. Moderna blandare för såväl kök, som tvättställ, duschar och badkar håller idag oftast hög standard. Förkromad mässing som material dominerar, men nya material kommer. Den vita blandaren t ex har ett lackskikt, främst avsett för metallallergiker. Lätthanterliga spakar är vanligast, men blandare med separata kranar finns också.
3. Välj köksblandare med omsorg. Ett huvudkrav på en modern köksblandare bör ha en formgivning som är lätt att hålla ren. Undvik därför köksblandare med aldrig så vackra vinklar men smutssamlande dekor. Den ska vara lätt att öppna och stänga och lätt att hålla ren. Om du är allergisk mot metall bör du välja en köksblandare med ugnshärdad lackyta.
4. Din gamla köksblandare kanske bör lossas med särskild nyckel. I vissa VVS-butiker kan du låna eller hyra specialverktyg.
5. Mät rördimensionen eller visa upp den gamla köksblandaren i butiken, så att du får rätt dimension.
6. Du måste känna att du får ett stadigt och handvänligt grepp om köksblandaren eller att blandarspaken passar just ditt rörelsemönster.
7. Kontrollera om köksblandaren har mjukstängning. Det förlänger livslängden på blandaren eftersom man undviker smällar och stötar vid för hårda stängningar av kranhandtaget
8. Har du diskmaskin? Glöm inte att kontrollera så blandaren har ett vred för diskmaskinsavstängning.
9. Har du små barn i huset kan du välja en köksblandare med justerbar maxtemperatur som skållningsskydd. Då kan du ställa in en låg, ofarlig maxtemperatur på både köksblandare, duschblandare och badkarsblandare.
Monteringsdelar på en köksblandare
Köksblandare kommer ofta med olika typer av monteringssatser beroende på fabrikat. En del köksblandare har anslutningsrör medans andra har anslutningsslang. Här kan du se hur ett exempel på hur det kan se ut.
1. Packning.
2. Bricka.
3. Mutter.
4. Kryssmutter.
5. Klämring.
6. Gummipackning.
7. Sexkansnippel.
8. Bricka.
9. Gummipackning.
10. Klämring.
11. Mutter.
Verktyg och material du behöver när du ska byta köksblandare:
Verktyg:
1. Bågfil.
2. Skruvmejsel.
3. Kniv.
4. Skiftnycklar.
5. Rörtång alt. polygriptång.
6. Metallfil
Material:
1. Ny köksblandare.
2. Klämringskoppling.
3. Gängtejp.
4. Nya packningar.
5. Rostlösningsmedel.
6. Brickor.
Varning!
Om du har äldre sanitetsporslin bör du kontrollera att den nya blandaren passar till urtagen. Samma sak gäller köksblandaren och diskbänken. Du kan tvingas byta tvättställ eller diskbänk.
Så byter du köksblandare steg för steg
1. Stäng av huvudkranen för vattnet.
Gör över huvud taget ingenting förrän du har stängt av huvudkranen. Öppna därefter köksblandaren över diskbänken och låt allt vatten i ledningen rinna ut.
2. Lossa muttrar till anslutningsrören.
Lossa sedan muttrarna på kall och varmvattenrören. Använd en rörtång eller polygriptång och håll emot med en skiftnyckel. Se till att verktygen inte slirar.
3. Lossa muttern som håller fast köksblandaren.
Lossa den stora muttern under diskbänken – alltså den som håller fast den gamla köksblandaren. Använd även här rörtången alt. polygriptång. Skruva motsols.
4. Ta bort den gamla köksblandaren.
Nu kan du ta bort den gamla blandaren. Om du pressar ihop anslutningsrören underifrån spänner de inte i diskbänkens urtag när du lyfter upp köksblandaren.
Tips
En vanlig diskdusch eller sk. sparlator är ett bra hjälpmedel som du kan skaffa till din köksblandare. Med ett enkelt handgrepp ändrar du strålen på en diskdusch från flöde till stril.
Med en sparlator på blandaren får du ett huvud som är ledat så att du lätt kan rikta vattnet. Samtidigt sparar den pengar eftersom en sparlator gör att det går åt mindre vatten.
Den är också lättmonterad på köksblandare av svensk standard. Den underlättar både när du diskar och sköljer frukt och grönsaker.
Röravskäraren är ett behändigt verktyg att använda istället för bågfil. Den har en trissa av hårdmetall som skär igenom röret och lämnar jämna kanter. Om du sågar av röret måste du fila kanterna jämna.
Montera den nya köksblandaren
5. För ner den nya köksblandaren i diskbänken.
Gör rent kring urtaget. För ner köksblandarens rör genom diskbänksurtaget. Underifrån trär du gummiringen, brickan och muttern över rören.
6. Se till att blandaren hamnar i rätt läge.
Se till att den lilla tappen överst på blandarhuset går ner i diskbänkens motsvarande urfräsning. Den låser nämligen köksblandaren i rätt läge.
7. Kontrollera och böj till anslutningsrören.
Köksblandarens anslutningsrör brukar vara ganska mjuka och därför lätta att böja. Försök att forma böjarna i mjuka bågar. Pressa eller vik aldrig rören. På vissa köksblandare är det plaströr eller metallflätad slang (Soft PEX) istället för metallrör.
8. Om anslutningsrören behöver kapas. Markera kaplinje med tuschpenna.
Sänk köksblandarens rör parallellt med vattenrören och markera var du ska kapa anslutningsrören. Sätt sågmärket cirka 1 cm under servisledningarnas övre ändar. En del köksblandare levereras med färdigkapade anslutningsrör eller sk. Soft PEX slang med monterad löpmutter.
9. Såga av anslutningsrören med en bågfil för metall.
Vänta med att spänna fast köksblandaren. Du måste ha en viss rörlighet när rören ska sågas av. Använd en bågfil och såga av rören rakt.
10. Slipa av skarpa kanter på rörens kapyta med en metallfil.
Hur väl du än sågar får rörändarna vassa kanter och snittet blir lite ojämnt. Slipa bort allt sådant mot en fil. Har du ingen till hands, skrapa med en kniv.
11. Ta bort eventuella metallspån på anslutningsrörens innerkant.
Rensa också bort metallspån inne i röret. Var försiktig så att du inte trycker eller skadar ändarna i det mjuka rörmaterialet. Då kan det lätt börja läcka.
12. Trä på klämringar och muttrar på anslutningsrören.
Trä på klämringar och muttrar innan du monterar anslutningsröret. Vid byte av kran skall även stödhylsor monteras.
13. Täta kopplingarna med gängtejp.
Nu gäller det att få kopplingarna absolut täta. Inte ens minsta dropp kan tolereras. Linda därför ett par varv gängtejp runt gängorna.
14. Tryck ihop anslutningsrören och skruva fast klämringar med muttrarna.
Stick ner köksblandarens anslutningsrör i servisledningarnas kopplingar, kallvatten för sig och varmvatten för sig. Se till att rören bottnar i kopplingarna.
15. Skruva fast muttrarna så att det blir ordentlig tätt.
Skruva slutligen ihop muttern med kopplingen. Använd en skiftnyckel och dra fast rejält. Se till att nyckeln griper tätt och inte slinter på muttern eftersom den då kan bli skadad och svårare att montera.
16. Öppna huvudkranen för vattnet och spola med den nya köksblandaren.
När den nya köksblandaren är installerad så kan du öppna huvudkranen. Kontrollera noggrant så att kopplingarna är ordentligt täta och inte droppar och läcker vatten. Enstaka smutspartiklar kan ha blivit kvar i rören. Spola därför ordentligt.
Viktigt!
Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman inom VVS innan du påbörjar ditt projekt. Anlita en rörmokare för byte av köksblandaren om du känner dig minsta osäker.
Relaterade artiklar till att byta vattenkran
Välja köksblandare till köket
I den här artikeln får du tips om engreppsblandare, tvågreppsblandare, energi, passform och…
Välj rätt vattenfilter – En guide om filter för vattenrening
Alla vill vi ha rent vatten i kranen. Den som har kommunalt vatten får sällan problem med…
Välj rätt diskbänk till köket
Diskbänken är ännu en av de interiördetaljer som är viktiga i ett kök. De var en gång mer…
Avfallskvarn för kök
En avfallskvarn finfördelar matrester och ser till att de kan gå raka vägen ut i avloppet till…
Rostfri diskbänk – en modern klassiker i köket
Den rostfria diskbänken är en långkörare i köket. Trender har kommit och gått, men den…
Vattenskador i våra kök ökar
Antalet vattenskador i kök ökar stadigt. Det konstaterar Säker Vatten i ett pressmeddelande, och…