You dont have javascript enabled! Please enable it! Elektriker kök - Bra tips om elarbeten i köket | dinbyggare.se

Viktigt med elektrikerns arbete i köket

Elarbeten är en av de delar av en renovering som inte får utföras av en lekman. Här behövs professionell hjälp, och ofta behöver arbetet med eldragningar komma igång i ett tidigt skede i renoveringen.

Elektrikers arbete utfört i kök med spotlights i tak och

Elektrikerns arbete i kök är viktig och omfattar många punkter som belysning och inkoppling av vitvaror.

Elektrikern är också en bra informationskälla för smart köksplanering. Det finns därför stor anledning att kontakta en elektriker redan på planeringsstadiet av köksrenoveringen.

Elektrikerns område

Elektrikerns hantverkskunnande kommer väl till pass vid en mängd olika tillfällen:

– Eldragningar (sker ofta före skåpmontering och golvomläggning)

– Installation av uttag

– Installation av fläkt

– Installation av vitvaror

– Installation av golvvärme (ibland har rörmokaren kompetens och licens att utföra detta jobb)

– Byte av radiatorer

– Säkerhetskontroll och funktionskontroll (kolla proppskåpen, fördelningen mellan propparna, överslagsskyddet etc.)

– Rådgivning

Rådgivning

Förutom att faktiskt utföra det arbete som behövs vad gäller elarbeten kan en kunnig och erfaren elektriker ge många goda råd och tips inför en husrenovering.

En kunnig elektriker kan ge värdefulla råd och tips om hur renoveringen kan göras på ett effektivt och snyggt sätt. Han eller hon kan beskriva vilka lösningar som är säkra, och vilka som är enkla att få till.

Det kan handla om allt mellan att välja köksspis för fast installation eller stickpropp, bra placering av vitvarorna för att undvika onödiga eldragningar, och placering av ljuskällor.

Genom att använda sig av en elektriker som rådgivare kan många fallgropar undvikas. Vatten och el går till exempel dåligt ihop, så att planera uttagen på ett sådant sätt att de inte är nära vattenhon är en bra början.

Snåla inte med elarbeten

Ett hett tips inför renoveringen är att inte snåla med elarbetena som ska utföras i köket. Till att börja med kostar en duktig hantverkare med erforderlig el arbetslicens sina goda slantar.

Och när han eller hon väl är på plats, är det lika bra att se till att göra arbetet grundligt.

Det kan vara frestande att minimera antalet uttag ovan köksbänkarna till exempel. Men sådant straffar sig ofta i längden. Det krävs ofta bra mycket fler uttag än vad man från börjar tror.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se