4 viktiga punkter för ett varmt kök

När ett kök ändå renoveras är det perfekt att samtidigt göra en översyn över uppvärmningen. I många fall är värmekällorna nämligen lika omoderna som inredningen.

Värmepump i ett modernt varmt kök.

Och även om det ibland kostar lite att uppgradera värmesystemet, är det oftast väl i investerade slantar.

Effektivare uppvärmning leder nämligen till lägre uppvärmningskostnader. Dessutom blir köket än vackrare när gamla fula radiatorer inte längre misspryder rummet.

Radiatorer

Radiatorer är den vanligaste värmekällan i våra hus. De är ofta placerade under fönster, vilket har sina för- och nackdelar.

De stora vattenburna radiatorerna är inte särskilt vackra att titta på. När köket byggs om kan det vara värt att kika på om något kan göras för att få dem snyggare, eller om det går att dölja dem på något vis.

Ibland räcker det med att måla om radiatorerna. Använd då en färg som inte gulnar av värmen.

Det finns också mängder med olika elementskydd att sätta för elementet. Dessa är ofta tillverkade i trä, men det finns många alternativ att välja mellan. Den som är lite händig kan själv fixa snygga elementskydd.

El-element

Radiatorer med direktverkande el som värmekälla är inte lämpliga att sätta för. Det innebär en brandfara. Å andra sidan är det relativt billigt att köpa nya element.

Idag finns det paneler som smälter in i miljön, till skillnad från de mer klassiska och ganska fula elradiatorerna.

Panelerna kan sättas på olika sätt och bäst är att rådfråga tillverkaren eller i butiken om vilka lösningar som är lämpliga.

Vissa nyare radiatorer har också olika typer av fläktsystem kopplade till uppvärmningen, så att värmen sprids bättre i rummet.

Golvvärme

Om golvet ska läggas om kan golvvärme bli ett fotriktigt alternativ som uppvärmningskälla. Det är en uppvärmningsform som inte syns, men som verkligen känns.

Ett köksgolv av klinker eller andra stenplattor är som gjort för att sprida golvvärme. Golvvärme fungerar även bra med olika typer av mattor.

För trägolvet behövs ofta en särskild typ av golvvärme, då träet är känsligt för temperaturväxlingar. Läs mer om golvvärme under trägolv här.

I huset med vattenburen värme är det enklast att ansluta vattenburna slingor till det redan befintliga uppvärmningssystemet.

Tänk bara på att det behövs en professionell installatör för montaget. Det är viktigt att anslutningen blir korrekt utförd.

Även i andra fall kan vattenburna slingor användas. De är något dyrare att köpa in och att installera, men ger i gengäld en lägre uppvärmningskostnad i längden.

Enkla elslingor är billiga att köpa in och också ofta enkla att montera.

Vedeldad köksspis

En favorit i repris är den gamla vedeldade köksspisen. Under en moderniseringstid var det populärt att slänga ut spisarna till förmån för de elektriska spisarna.

Idag tänker vi annorlunda. Många sätter in vedspisar i köken igen, av flera olika anledningar. Det går att spara många sköna slantar på elkostnaden med hjälp av en vedspis i köket.

I områden där elavbrott är vanligt förekommande är också köksspisen bra att ha så att det går att laga mat om elen bryts.

En vedeldad köksspis värmer gott men är också en prydnad i sig. Idag är vedspisarna både snygga och effektiva. Många spisar går i retrostil, men det finns också modernt utformade vedspisar för det mer minimalistiska köket.

Viktigt

Nya materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se