Mikrovågsugn – Tips inför valet

Mikrovågsugn i kök

Mikrovågsugn och vanlig ugn i samma stil skapar ett modernt och lyxigt utseende.

Snabbt och miljövänligt med mikrovågsugn

En mikrovågsugn har blivit standard i köket. Idag finns nästan lika många mikrovågsugnar att välja på som vanliga ugnar. Det ger ett brett urval med en mängd olika alternativ, beroende på behov och hur mycket maskinen får kosta.

Miljöskäl för att ha mikrovågsugn

Mikrovågsugnen är energismart om man skall värma, laga eller tina mindre mängder mat. Det mesta vad gäller kokning fungerar minst lika bra i mikrovågsugnen, med undantag av spaggettikok. Vatten är dock fortfarande energisnålast att värma i vattenkokare. I mikrovågsugnar med cripsfunktion finns det än större matlagningsmöjligheter.

Fristående mikrovågsugn

Praktiskt med fristående mikrovågsugn som är enkel att rengöra.

Fristående eller inbyggd mikrovågsugn?

I det nya köket är det vanligaste alternativet en inbyggd mikrovågsugn. Den tar ingen plats från bänkytan, utan sitter gömt i ett skåp. Placera gärna den inbyggda ugnen på en höjd mellan 80 cm och 120 cm, det som anses vara en god arbetshöjd. Ett annat alternativ för att få mer plats är att välja en mikrougn i kombination med varmluftsugn. Det kapar tillagningstiderna ordentligt och ger stor flexibilitet i matlagningen. Nackdelen för dessa kombiugnar brukar dock vara att prislappen kan bli ganska hög.

Storlek på mikron

Hur stor mikrovågsugnen är mäts i liter. I det lilla hushållet, eller i köket med begränsat utrymme, kan en kompakt och liten mikrovågsugn räcka långt. I köket där mycket mat lagas och framför allt i hushåll där barn är en del av vardagen kan en rejäl ugn vara på sin plats. Det finns inget så praktiskt som en rejäl mikrovågsugn för att snabbt få barnmaten lagom varm, eller vällingen i ordning. För den med stora krav på mikrovågsugnen, kan också en hel del funktioner vara på sin plats.

Effektiv uppvärmning

För en effektiv uppvärmning krävs en god maximal kraft i mikrovågsugnen. Kraften i mikrovågorna mäts i watt (W). Ju högre värde på W, desto snabbare kan maten värmas och tinas. Den önskade effekten i varje uppvärmning ställs in manuellt. Men det finns vissa mikrovågsugnar som har programfunktioner där effekten ändras i takt med att programmet går.

En roterande tallrik på botten av mikrovågsugnen hjälper till att värma upp maten jämnt. Nackdelen är dock att rektangulära och lite större karotter sällan får plats på tallriken, utan fastnar när tallriken roteras. Det kan skada mikrovågsugnen. Detta problem kan lösas enkelt genom att välja en mikrovågsugn där den roterande funktionen kan stängas av.

Finesser och funktioner på mikrovågsugnar

Förutom roterande tallrikar finns det en rad olika finesser att välja på den nya mikrovågsugnen. Här är några exempel:

Digital display

De enklare modellerna har ofta vred, medan mer avancerade maskiner har en digital display där de olika funktionerna ställs in.

Klocka

Den mikrovågsugn som har digital display har också ofta en praktisk klocka.

Termometer

Den tidigare nämnda inbyggda termometern för vätskor är en praktisk detalj som underlättar vardagen.

Programmöjligheter

En mer avancerad mikrovågsugn tillåter ofta flera programmeringsalternativ: Ett populärt program är upptiningsprogrammet.

Grillfunktioner

Den här funktionen kan kallas för grill och crisp och gör det möjligt att få en krispig yta på de matvaror som värms upp. Dessa mikrovågsugnar har en element som slås på som ger krispigheten.

Ljudsignaler

Många mikrovågsugnar piper vid olika tillfällen. Med en mikrovågsugn där pipljudet kan stängas av kan en hel del stress reduceras.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se