För låg diskbänk? I den här artikeln hittar du utförlig information och gör det själv instruktioner med förklarande bilder om hur man höjer en låg diskbänk.
När man tar över ett äldre hus är det inte ovanligt att många hushållsgöromål plötsligt blir påfallande betungande. Man får ont i ryggen bara av att diska middagsporslinet eller kavla ut en deg på köksbänken.
Anledningen är att diskbänken och andra köksbänkar är några centimeter för låga i förhållande till modern standard.
Om inte köksarbetet i fortsättningen ska bli en plåga är det bara ett botemedel som återstår att man höjer bänkarna så att de blir bekväma och praktiska att arbeta vid. Ett fåtal centimeter extra kan göra mycket större skillnad än man tror.
Varje människa är ju unik, vilket bland annat betyder att vi är olika långa. Variationerna mellan de med så kallad normal längd är ganska liten, eller ca 25 cm. Hela 95 procent av västvärldens människor kallas normallånga. Bland män anges den genomsnittliga längden till 1,75 meter och bland kvinnor till 1,62 meter.
Om variationerna hade varit större skulle vi knappast ha kunnat leva med så markerat standardiserade köksinredningar som vi gör. Den som under en längre tid tvingas arbeta vid alltför låga disk och tillredningsbänkar får nästan utan undantag ryggbesvär.
Den institution som bland annat bestämmer sådana här mått Standardiseringskommissionen i Sverige, kallad SIS måste även ta hänsyn till att vi i takt med en ökad välfärd även ökar vår medellängd.
Vilken höjd på en diskbänk?
För ca 20-25 år sedan var svensk standard för diskbänkar 85 centimeter. I dag är den 90 centimeter. Vilken höjd som ger den bästa arbetsställningen vid diskbänken beror mestadels på hur lång du är och vilket arbete som ska utföras.
För en kortare person på ca 1,60 är 85 centimeter en bra höjd på diskbänken och för en person på ca 1,90 är 100-105 centimeter en bra arbetshöjd. För den som har rörelsehinder och måste sitta och arbeta är den rekommenderade höjden mellan 70-85 centimeter.
Måtten gäller inklusive sockel och bänkskiva. Fem centimeter upp eller ner kan tyckas likgiltigt, men har faktiskt ganska stor betydelse för vårt välbefinnande. Därför finns det goda skäl att öka arbetshöjden på köksinredningar som har varit med i några år. Särskilt i äldre lägenheter, hus eller sommarstugor är bänkskåpen några centimeter för låga till en normallång person i dagens läge.
Om man väljer en köksinredning med så kallad kontinentalhöjd med fritt utrymme mellan skåp och tak eller en fullhöjdsinredning är ofta en fråga om smak eller modets växlingar. Arbetsbänkarnas höjd är däremot alltid en fråga om funktion.
Det enklaste sättet att höja ett bänkskåp är att bygga på sockeln, men alltför höga socklar är dock ganska missprydande. Det är bland annat därför som vi har valt att lägga på de fem centimetrarna mellan det ursprungliga skåpet och bänkskivan.
Verktyg och material du behöver när du ska höja en diskbänk:
Verktyg:
1. Bågfil 2. Handslägga 3. Flat mejsel 4. Rörtång, ev. 5. Kniv 6. Kofot eller bräckjärn 7. Hovtång eller avbitare 8. Tumstock 9. Penna 10. Fogsvans 11. Hammare 12. Vattenpass 13. Fogspruta 14. Spackel 15. Pensel 16. Stor skiftnyckel.
Material:
Läktvirke i lämplig dimension, Spik, Trälim, Sättlim, Träpinnar, Gummibussning, Övergångskoppling, T förbindning, Vattenlås, Silikonspray eller diskmedel, Silikon, Spackelfärg, Målningsfärg.
1. I vårt exempel måste ett gammalt gjutjärnsrör kapas. Stäng huvudkranen, töm ledningen och såga med bågfil eller tigersåg med metallblad.
2. Lossa vattenlåsets överfallsmutter med rörtång eller hugg med slägga och mejsel ett jack i muttern och slå upp den om det sitter fast.
3. Ta sedan bort hela vattenlåset, men håll det upprätt, så att du slipper få restvattnet över dig.
Varning
Även en mindre höjning av en diskbänk medför praktiskt taget utan undantag rörarbeten. Vatten och avloppsledningarna måste ju anpassas till den nya höjden.
Var emellertid noga med att stänga av vattnet innan du gör några som helst ingrepp i rörsystemet. I annat fall riskerar du vattenskador.
Se också till att du har en hink och torra trasor till hands.
4. Passa på att rensa bort all smuts och allt avfall som kan sitta i röret. Det bästa redskapet är en kniv.
5. Ta sönder gummiringen på mutterns insida. Bänd muttern över behållaren. “Plombera” röret med till exempel en trasa.
6. Nu ska du lyfta bort hela diskbänken. Ta gärna hjälp med t.ex. en kofot. Bänd försiktigt.
7. När du är säker på att diskbänken släpper på alla fästen, lyfter du helt enkelt bort den.
8. På undersidan upptäcker du säkert en och annan spik. Knippsa av dem med en hovtång eller en avbitartång.
9. Mät diskbänkens hela längd. Kapa en läkt i detta mått, i passande bredd och med rätt höjd för bänken.
10. Limma alla reglar som läkten ska vila på. Lägg den på plats och spika. Läkten ska inte ligga emot väggen!
11. Mät också ut längden på gavelläkten en bit på varje sida och kapa av virke i samma dimension.
12. Missa inte de korta läktbitarna du har utrymme för vid skåpväggarna och som ger ett bakre stöd åt diskbänken.
Montera diskbänken
1. Nu kan du provlägga diskbänken på dess nya höjd. Kontrollera med vattenpass att bänken ligger plant.
2. Efter eventuella justeringar lyfter du av bänkplåten igen och lägger ut silikonlim på läkten med en fogspruta.
3. Lägg nu på diskbänken. Spänn fast diskbänken med träbitar eller tvingar, alt. skruva från undersidan om möjlighet finns tills limmet har torkat. Skydda plåt och skåp.
4. Börja med att sätta en gummimuff i det kapade gjutjärnsröret.
5. Skruva fast en övergångskoppling på diskbänksstussarna: mutter, slitsad bricka, gummipackning och kopplingsdel.
6. När detta är gjort kan du också skruva fast T-förbindningen på övergångskopplingen und.
7. Mät också längden på vattenlåset så att det passar med T-förbindelse och gummimuffen. Här kan du behöva kapa plaströren med bågfil.
8. Smörj gummimuffen med smörjmedel för plaströr och montera fast vattenlåset.
9. Släpp på vattnet. Prova kranar och skarvar så att de är täta. Efterspänn eventuellt. Täta mellan diskbänk och vägg med silikon.
10. Av praktiska och estetiska skäl bör du spackla och slipa alla skarvar. Sedan kan du måla läkten eller hela fronten.
Viktigt
Materialbestämmelser, regler, rekommendationer och arbetsmetoder uppdateras ständigt. Kontrollera därför alltid aktuella regler med gällande branschorganisation eller fackman innan du påbörjar ditt projekt.
Relaterade artiklar
Byt till ny rostfri diskbänk
En rostfri diskbänk kan med åren bli sliten och svår att hålla rena och då är det tid att byta…
Välj rätt diskbänk till köket
Diskbänken är ännu en av de interiördetaljer som är viktiga i ett kök. De var en gång mer eller mindre…
Rostfri diskbänk – en modern klassiker i köket
Den rostfria diskbänken är en långkörare i köket. Trender har kommit och gått, men den rostfria diskbänken har bestått. Kompositmaterial,…
Diskho i porslin – hett porslinsgods även i köket
Porslinsmaterialet var förr något som förknippades med badrum. Idag har porslinet fått ge trend för de nya moderna köken, både…
Rostfritt – ett köksmaterial i tiden
Rostfritt är en långlivad favorit i de svenska köken. Sedan länge har den rostfria diskbänken en given plats i de…
Avfallskvarn för kök
En avfallskvarn finfördelar matrester och ser till att de kan gå raka vägen ut i avloppet till det allmänna reningsverket…