You dont have javascript enabled! Please enable it! Proffskök - lättstädat med matlagning som livsstil | dinbyggare.se

Proffsköket – lättstädat och vackert med matlagning som livsstil

Professionellt kök

Vi har alla sett dem på TV – de där köken som får våra välordnade rader av fasta inredningar att se ut som rena rama lekskolan.

Vi talar om proffsköken – som byggs upp efter användning och för att sätta matlagningen i fokus.

Ett sådant kök passar även i det privata hem där matlagning är mer av en livsstil än en nödvändighet. Då sparas inte på något krut vad gäller funktioner i köket.

Det professionella köket behöver dessutom vara ett lättstädat kök, och ett kök där arbetsflödet går som en dans.

Även om köket inte är designat för dess utseende, är det ändå ett beundransvärt vackert kök. Men smakar det, så kostar det.

10 tips för att skapa ett riktigt proffskök:

– Industri- eller proffsköket byggs gärna med fristående möbler i sin helhet. Allt står på ben.

Köksgolvet är halkfritt och tål stora påfrestningar. Sten är populärt, liksom klinker.

– Hyllor och bänkar är tillverkade i ett tåligt material som är lätt att rengöra. Det mest praktiska är rostfritt, men det finns även många detaljer av trä. I alla fall i det privata proffsköket.

– Spisen har en huvudroll i proffsköket. Den får gärna stå fritt och vara den mest påkostade som är möjlig och med en mängd plattor och funktioner.

Gasspisen är extra populär och den riktigt hängivne har flera spisar av flera olika typer. Det ska finnas bra med avlastningsytor bredvid spisen.

– Varmluftsugnen är rejält tilltagen även den, och gärna på midjehöjd. Den som har råd väljer en riktig storköksugn, gärna med ångfunktion.

– Redskap, pannor, grytor och karotter står strategiskt placerade där det är enkelt att hitta dem. Förvaringslösningarna består mest i att hänga eller ställa upp nödvändiga redskap, så att de lätt hittas.

– Kyl och frys är väl tilltagna de med. Kylen kan bestå av ett helt kylrum i anslutning till köket. Frysen kan bestå av en frysbox, men behöver inte placeras i själva köket om den ej får plats.

– Det finns gärna flera vattenhoar i ett proffskök. Dessa har olika funktioner (tvätta redskap, grönsaker etc).

– Flera bänkytor finns till hands, så att hanteringen av kött och grönsaker kan separeras till att börja med.

Rostfritt på köksbänkarna är praktiskt, då det är lätt att rengöra. Att ha alla redskap lätt tillgängliga på hyllor istället för i gömda skåp hör också proffsköket till.

Separata ytor för olika typer av matberedning, och rejäla skärbrädor är viktiga, liksom arbetsflödet. Här ska flera kunna jobba effektivt för storslagna middagar.

– Pricken över i:et är en bra allmänbelysning och ventilation.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se