Köksluckor: Måla om eller köpa nya?

Att renovera eller byta till nya köksluckor kan vara ett ekonomisk alternativ till att byta hela köket. Men, bara om stommarna är av god kvalitet eftersom köksluckor generellt är dyrare för sig, än om man köper ett komplett kök.

Kök med nya köksluckor

Nya köksluckor

I ett gammalt kök med klassisk stil kan det vara värt att renovera även gamla stommar och köksluckor för att lyfta fram orginalstilen. Har köket bytts vid en ovarsam renovering kan det till och med finnas begagnade skåp och köksluckor som kan återställa orginalstilen. Idag finns också en marknad för gamla knoppar och handtag som kan komplettera ett nytt kök för en gammal stil.

Det finns också firmor som specialiserar sig på att bygga nya kök i gammal stil. Det kan dock kosta en slant eftersom det oftast inte rör sig om standard delar.

Den höga efterfrågan har de senaste åren gjort att det finns många leverantörer med ett brett utbud av nya köksluckor för gamla kök. De finns också i alla material man kan välja på för helt nya kök. Konkurrensen är hård, och kvaliteten kan skifta på samma sätt som för nya kök. Undersök noga vad som skiljer erbjudandena åt!

Renovering av köksluckor

Det finns också firmor som specialiserar sig på att renovera gamla köksluckor. En fördel är att man då vet att alla luckor och lådor garanterat passar, även om köket byggdes innan byggstandarder slog igenom.

Tänk på:

• Moderna köksluckor som är hårda och blanka går ofta lätt att renovera.

• Ett alternativ till att måla eller lacka om är att plasta in hela luckan i en slitstark folie som ger en hård, blank yta.

Målar man själv om köksluckorna är underarbetet det viktigaste. Spackla och slipa, vare sig man målar med hyrd färgspruta eller roller.

• Penselmålning gör det lite mindre känsligt med underarbetet.

• Undersök om det går att återanvända de gamla gångjärnen. Ska de gamla användas är det viktigt att de monteras på samma sätt på de nya köksluckorna.

• Det kan vara smart att göra en mall över hur hålen för gångjärnen ska placeras för att slippa mäta ut varje hål, eller mäta upp placeringen noga och låta tillverkaren fräsa hålen.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se