Måla köksluckor med dekorlist

mala-koksluckor-och-kokslador.jpg

Att förnya ett kök kan vara en både omständligt och kostsamt. Men det finns ett sätt som är relativt enkelt men kräver lite arbete. Det är att fräscha upp och måla gamla köksluckor och kökslådor. Med nymålade köksluckor kan du få känslan av ett helt nytt kök.

Det kan inte hjälpas, hur omsorgsfullt vi än möblerar och dekorerar i våra hem tröttnar vi så småningom och vill förnya miljön. Det kan räcka med nya gardiner, nya tavlor, eller nya kuddar i soffan…

Att däremot förnya köket på samma sätt är lite svårare eftersom både vägg- och golvytor för det mesta utnyttjas för fast installerad inredning. Ibland räcker det inte ens med att måla eller tapetsera om väggarna. Det är ju inte särskilt stora ytor av dem som syns.

Att däremot måla om köksluckorna är en radikal ansiktslyftning, inte minst därför att köksluckornas och lådornas ytskikt slits hårt. Köket är ju det mest utnyttjade utrymmet i de flesta hem.

Nya köksluckor och kökslådor

Köket är oftast familjens självklara mötesplats. Utöver de traditionella kökssysslorna umgås man i största allmänhet på bekvämt avstånd till kylskåp, mikrovågsugn och andra köksmaskiner. Här inte bara äter man utan husets gäster brukar numera bjudas in i köksregionen.

Köket fungerar som en bekväm och ombonad matsal där det alltid är trevligt att vara. Därför är det extra viktigt att denna del av bostaden hålls fräsch.

I alltför många kök sitter dessutom gamla släta och praktiska, men fantasilösa köksluckor kvar. Det enklaste är kanske att byta ut dom gamla luckorna till nya köksluckor, men det finns tre sätt att göra dem gladare om du ändå vill behålla dom. Att måla om köksluckorna i en klatschig kulör, att förse dem med dekorlister eller dekortejp av vinyl eller att byta ut kökshandtag och andra beslag. Det är även ett billigare alternativ. Speciellt om du målar om du utför arbetet själv.

Var och en av metoderna innebär en förnyelse, men de kan också kombineras två och två eller alla tre. När du väl har bestämt dig för stil och teknik är det fritt fram att börja ”trolla”. Antingen du tänker måla eller sätta lister på dina köksluckor är det viktigt att du gör ett omsorgsfullt underarbete.

Liksom vid all annan ytbehandling är detta grunden för det goda resultat du förväntar dig. Hur lång tid arbetet tar beror givetvis i hög grad på hur omfattande du låter grundarbetet bli.

Ger du köksluckorna extra liv med dekorlister måste du räkna med att sådana samlar en del damm och fett och därför då och då fordrar ett extra tag med en fuktig trasa. Men väljer du en färg som ger en glansig eller halvmatt yta väger säkert besväret med rengöringstrasan lätt mot glädjen att få ”ett nytt kök”.

Måla köksluckor av massivt trä

Om du har köksluckor nyare trä, så bör du skydda ev. kvistar och ändträ med schellack. Det är för att förhindra att ev. kåda som kan finnas i träet kan ”blöda ut” genom färgen. Efter schellacken ska du grundmåla med snickerigrundfärg som är oljeburen eller vattenburen.

Det här behöver du när du ska måla köksluckor:

Verktyg:
Stålspackel (1) Slipkloss (2) Snickarhammare (3) Målningspenslar (4) Planstrykare (5) Skruvmejslar (6) Rygg eller fanersåg (7) Rundsåg (8) Borrmaskin (9) Borr (9) Geringslåda (10) Tvättsvamp (11)

Material:
Dekorlister, Dekortejp, Masonitskivor, Schellack, Grundfärg, Lackfärg, Målarsoda, Snabbspackel, Listnålar, Trälim, Slippapper, Ev. beslag.

Planering

1. Skaffa hem olika prover på färger, lister och beslag.
2. Bestäm vilka färger och lister du ska använda.
3. Mät upp materialåtgången och köp hem vad du behöver.
4. Skydda golvet med skyddspapper eller plastfolie.
5. Lägg fram verktygen.
6. Slå av värmeradiatorerna och stäng fönster och dörrar, så minskar du dammpartiklarnas cirkulation.

Förarbete

Måla köksluckor med dekorfärg

Tips!

Försök att välja och kombinera kulörer som inte är alltför starka. Klatschiga färger behöver inte alltid vara intensiva. Samverkan ton i ton är nog så effektfull. Det kan vara bekvämt att lyfta av köksluckorna när de ska slipas och spacklas, men yrkesmålaren låter dem gärna hänga kvar under målningen. Ytan drar då inte till sig lika mycket damm.

Dekorlister

Köksluckor med furulister

Ett effektivt sätt att ge liv åt släta köksluckor och samtidigt skänka köket lite allmogekaraktär, är att helt enkelt klä in köksluckorna med mer eller mindre utstofferade furulister. Är målningen illa medfaren finns det givetvis skäl att samtidigt måla om köksluckorna. Är målningen däremot av god kvalitet behöver du endast listverk, kontaktlim, klarlack, geringslåda, såg och pensel för att utföra förvandlingsnumret. I bygg-varuhandeln hittar du åtskilliga listtyper att välja bland. Ett gott råd är att du håller dig till de inte alltför breda typerna.

Tips!

Om du tänker måla dekorlisterna i avvikande färg, måla dem då och låt dem torka innan du fäster dem på köksluckan. Ett av de enklaste sätten att förnya köksluckorna är att byta beslag. Du kan välja bland olika former, färger och material.

Vinyltejp på köksluckor

Det allra enklaste och billigaste sättet att förnya köksluckorna är att använda vinyltejp. Denna dekorationstejp finns i många färger, på flera bredder och med matt och blank yta. Det är mycket viktigt att ytorna är väl rengjorda för att tejpen ska fästa. Eftersom materialet inte är så dyrt är det ingen katastrof om en remsa skulle komma på sned och du måste göra om klistringen. Med vinyltejp kan du verkligen låta din egen fantasi få fritt spelrum. Skulle du till äventyrs tröttna på dekoren är det bara att ta bort den och välja ett nytt mönster.

Köksluckor med spegel av masonit

Fronten på kökslådorna

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top
Top