Vilken kulör passar på köksluckan?

Valet av färg betyder så mycket. Men hur vet man vilken färg som är rätt? Svaret är inte givet, utan handlar om personlig tycke och smak. Men för den som är osäker finns det några hållpunkter att hänga fast vid, det finns också en del att tänka på vad gäller själva köket.

Köksluckor med blå kulör

Toner och nyanser

En bra första utgångspunkt är att fundera över vilken känsla som köket ska förmedla och vad köket behöver för att kännas rymligt men också ombonat.

Det är ingen dum idé att då fundera på om köksluckorna ska vara mörka eller ljusa, samt om de ska förses med en varm eller kall ton i färgen.

Mörka köksluckor med ljus omgivning

Mörkt eller ljust

Mörka luckor fungerar fint i ljus omgivning och i stora kök, medan små och mörka kök ofta mår bra av att få vara ljusa. De mörka luckorna ger tyngd och en känsla av exklusivitet. De ljusa luckorna ger ett nättare intryck.

Vitt fungerar nästan överallt. Risken är dock att köket känns lite kalt med väldigt mycket vitt. Men det är lätt att åtgärda med väl avvägda detaljer och mönster som ger färg och tar blickfång.

Gula köksluckor i kök

Varmt eller kallt

Alla färgnyanser har en underton som förmedlar en kall eller en varm känsla. Varma nyanser, oavsett färg, ger en ombonad och gemytlig känsla. De varma färgerna har brytningskoder som slutar på Y som i Yellow (gult).

De kalla färgerna ger mer rymd då de drar sig bort från ögat. En väl avvägd kombination av de varma och kalla nyanserna ger ett rum med mycket struktur och med fin känsla. I mörka rum får gärna de varma tonerna överväga så att rummet inte känns kallt och tomt.

Tonen och nyansen ger känslan

– Ljusa toner verkar ofta lugnande och ger rymd i ett rum.

– Skarpa nyanser ger energi och tar plats

– En övervägande del av varma nyanser, oavsett färg, passar ofta bättre i lite mörkare rum som då ses som mindre kalla.

– Skira och mjuka färger passar med starka accentfärger.

Färgerna

När tonen väl är angiven gäller det att välja själva kulören. Oavsett ton och nyans finns det en uppsjö olika alternativ. Då är det bra att utgå från vilken typ av kök som ska byggas. Är det ett tidlöst kök eller ett modernt kök som eftersträvas? Eller kanske mest praktiskt?

Vita moderna köksluckor i kök

Vitt – inte ”så bara”

Många tycker om vitt på luckorna då det ger en fräsch och ren känsla. Men vitt är inte bara vitt. Det finns en mängd olika nyanser även i denna färg. Det finns en mängd olika ”vita” nyanser, såsom Stockholmsvitt, antikvitt, kritvitt och allmogevitt.

Dessa är brutna med en knivsudd annan färg för att ge ett högre djup. Den som vill kan låta bryta den vita basfärgen med än lite mer grått, grönt eller rött för en mjukare känsla. Luckan får också olika uttryck med olika glanser.

En nackdel med vitt och andra mycket ljusa nyanser är att all smuts syns väl, särskilt om luckan är mönstrad.

Röda köksluckor i kök

Skarpa färger

Den trendriktige vill gärna ha kulörer som gäller i tiden. Är det vinrött, pippigult eller kanske limegrönt som gäller just nu?

I det kontemporära köket ska färgerna gärna kännas lite mer artificiella och här fungerar högglansiga färger. De skarpare färgerna förmedlar alla en viss känsla, och passar olika bra i olika miljöer. Med skarpa färger på köksluckan, kan lugnare färger på väggar, golv och i tak lugna rummet.

Tänk på att färgtrender ändras snabbt och att man kanske tröttnar på det som sticker ut för mycket. Med luckor som folierats kan de enkelt renoveras efter nya färgtrenden.

Jordens färger

För den som vill ha kulörer som håller genom trendernas gång är jordfärger ett säkert kort, oavsett kulör. Jordfärgerna kan vara skira eller mörka. De utstrålar tidlöshet, lugn och harmoni, och det är svårt att tröttna.

Här kan färgen också ibland väljas i kombination med material – trä, aluminium, sten osv. Dessa kan enkelt matchas med varandra och håller i åratal.

Frågor att ställa sig inför kulörvalet:

– Ska köket kännas klassiskt eller mer trendigt?

– Hur stort och ljust är köksutrymmet? Färger kan förändra uppfattningen om ett rum och göra det större eller mindre, ljusare eller mindre kalt.

– Vad har väggar, tak och golv för färger och egenskaper? Det gäller att matcha hela rummet till en helhet. En kulör påverkas mycket av de andra kulörerna.

– Vilken typ av belysning kommer att finnas. Kulörer uppfattas olika beroende på ljus.

– Vad tycker du är snyggt? Till syvende och sist är det din smak som avgör!

Ta gärna hem en provlucka om du kan, så att du kan jämföra de olika alternativen i det ljus och i den miljö köket är tänkt att befinna sig i.

Relaterade artiklar

Se alla köksartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se