Måla med lackfärg

Målar med lackfärg

Lackfärger används i första hand till målning av snickerier och möbler. Även om målning med lackfärg är vanligast inomhus, går de flesta även att använda utomhus.

Man skiljer på vatten och lösningsbaserade lackfärger. De största skillnaderna mellan dessa bägge typer är lukten och färgens “öppna tid”. Om du är ovan vid pensel och pyts kan det vara ide att använda en alkydlack eftersom det är lättare att rätta till en “målarmiss” på den nymålade ytan.

Projektets innehåll och genvägar

1. Om oljebaserad lackfärg
2. Om vattenbaserad lackfärg
3. Att välja pensel till lackfärg
4. Måla lackfärg med roller
5. Måla med målardyna
6. Om färgglans och glanstal för lackfärg
7. Skyddsutrustning när du ska måla med lackfärg
8. Så målar du med lackfärg
9. Relaterade artiklar för att måla med lackfarg

Vattenbaserad lackfärg fordrar en betydligt snabbare och säkrare arbetsteknik. När du ska välja lackfärg har du alltså två huvudalternativ: alkydlackfärg (alkydoljefärg) eller vattenbaserad lackfärg.

Om oljebaserad lackfärg

Äldre alkydlackfärger var lösningsbaserade med en stark och ibland besvärande lukt. Men alkydoljefärgen har idag anpassats av både arbetsmiljöskäl och med hänsyn till miljön. Alkydoljefärgen finns fortfarande med lacknafta som lösningsmedel men den vanligaste alkydoljefärgen idag är en syntetisk produkt framställd av bland annat naturliga vegetabiliska oljor.

Fördelen med den lösningsmedelsbaserade lackfärgen är att du har mer tid på dig att applicera och fördriva färgen på underlaget. Det innebär att färgen är bearbetningsbar längre, dvs. du kan stryka ut färgen under längre tid i jämförelse med vattenbaserad alkydfärg.

Till toppen & projektets index

Om vattenbaserad lackfärg

Vattenbaserad lackfärg luktar ingenting men är endast öppen i ett par minuter och torkar väldigt snabbt. Går du tillbaka för att rätta till ett penseldrag på den nymålade ytan kan du förstöra hela arbetet.

Den vattenbaserade lackfärgen är dammtorr redan efter 1/2-1 timme medan den lösningsbaserade tar 3-5 timmar att bli lika torr. Båda färgtyperna är som regel inte övermålningsbar förrän efter ca 12 timmar.

Eftersom tiden kan variera en del beroende på tillverkare och färgkvalitet bör du alltid läsa på färgburken för att få helt korrekt torktid på lackfärgen.

Till toppen & projektets index

Att välja pensel till lackfärg

Det är alltid viktigt att förarbetet innan målning görs noggrant. När du arbetar med lackfärg bör du dessutom planera själva målningen. Om du ska måla en större yta, t.ex. en dörr eller ett bord, bör du dela upp ytan i flera tänkta sektioner och sedan måla systematiskt. Detta är viktigt just därför att färgen inte är “öppen” så länge.

Eftersom man med lackfärg eftersträvar en mycket slät yta är valet av penslar och andra redskap också viktigt.

Välj alltid penslar av syntetborst när du målar med vattenbaserad lackfärg. Du behöver som regel en oval anstrykare och moddlare. Syntetborsten går också utmärkt till alkydlacken, även om yrkesmålaren helst använder naturborst till denna färgtyp.

Till toppen & projektets index

Måla lackfärg med roller

På större ytor kan man med fördel rolla ut färgen med en filtroller och sedan efterstryka färgen (fördriva färgen) med en pensel. Se bara till att inte arbeta i för stora partier i taget.

Måla lackfärgen utan penselränder med skumroller

Vill du måla med lackfärg utan penselränder så ska du måla med en s.k. skumroller. Det som är viktigt att tänka på när du rollar med en skumroller, är att du rollar ut lackfärgen långsamt så att du får minimalt med luftbubblor i färgen. Rollar du ut lackfärgen för fort så riskerar du att få en yta som liknar mer ett apelsinskal än en slät yta.

Till toppen & projektets index

Måla med målardyna

Ett annat bra redskap att måla plana ytor med är målardynan. Du kan antingen utföra hela målningen med dynan eller endast släta ut färgen med detta redskap.

De flesta lackfärger avsedda för amatörmålaren är oftast mer tixotropa, d.v.s. trögflytande och geléartade. Det finns också lackfärger som uppför sig mer som vätska, men dessa använder i första hand yrkesmålare. Detta beror på att det fordras ett visst handlag för att fördriva färgen och undvika rinnmärken.

Även om man säger att en tixotrop färg ger droppfri målning kan det bli rinnmärken ändå av dessa färger. Oavsett färgens viskositet är det viktigt att du rör om färgen noga med en omrörningspinne innan du börjar målningsarbetet, annars är risken stor att den målade ytan blir ojämn i kulör och ytskikt. Stryk alltid lackfärg flödigt och arbeta ut den.

Till toppen & projektets index

Om färgglans och glanstal för lackfärg

De flesta färger finns i olika glanstal från matt till högblank. De vanligaste är 11 – 29 halvmatt, 30 – 60 halvblank och 90 – högblank. Det finns även andra glanstal. 0-10 som är mer eller mindre helt matta lackfärger.

Vilken glans du väljer är oftast en smaksak, men blank och högblank färg används mest vid målning av t.ex. kök där ytan rengörs ofta och skåpen ska vara “skinande” rena.

Till toppen & projektets index

Skyddsutrustning när du ska måla med lackfärg

Oavsett om du ska måla med olje- eller vattenbaserad lackfärg är det bra att tänka på den personliga säkerheten. När du arbetar med lackfärg är det viktigt att rummet har god ventilation. Använd andningsskydd eftersom färg kan irritera luftvägarna. Använd även skyddshandskar och skyddsglasögon.

Följ alltid tillverkarens anvisningar som finns på burkens etikett, så att du färgen på ett säkert och korrekt sätt.

Till toppen & projektets index

Så målar du med lackfärg

Måla med lackfärg steg 1. Stryk ut grundfärgen.

1. Grundmåla med grundfärg.

När förarbetet är klart, ytan är ren och torr, så grundmålas den först med en grundfärg. Grundfärgen ska vara en snickerigrundfärg som ger ett bra fäste för lackfärgen.

Måla med lackfärg steg 2. Täckmåla med första lagret lackfärg.

2. Täckmåla första lagret.

Täckmåla först all små detaljer. Arbeta med lämplig lackpensel med syntetborst eller naturborst och undvik att få färg på angränsande ytor.

Måla med lackfärg steg 3. Måla med roller.

3. Måla lackfärgen med mohairroller.

Större ytor målas i sektioner för att färgen inte ska hinna torka. Använd en mohairroller så går det snabbare att stryka ut lackfärgen.

Måla med lackfärg steg 4. använder moddlare..

4. Efterstryk med finhårig moddlare.

Efterstryk ytan med en finhårig moddlare (bredare lackpensel) om du vill ha en yta med penselränder.  Arbeta snabbt och noga. Plana ytor kan du även efterstryka med en målardyna.

Måla med lackfärg steg 6. Rollar med skumroller.

5. Måla med lackfärg och skumroller.

Du kan även använda en skumroller för att få en slätare yta utan penselränder. Rolla långsamt och fördriv färgen bit för bit för en slät och fin finnish.

Måla med lackfärg steg 6. Mellanslipa med sandpapper.

6. Mellanslipa med fint sandpapper.

Före andra strykningen kan ytan behöva mellanslipas lätt med fint slippapper med kornstorlek 220-240 kornstorlek. Slipa i samma riktning som du målar. Tänk på att även små ojämnheter är svåra att måla jämna – slipa istället.

Måla med lackfärg steg 7. Slutstryckning med täckfärg.

7. Rengör och täckmåla sista strykningen.

Borsta bort allt damm och rengör utan ordentligt med en mikrofiberduk så att den är helt ren. Måla sista slutstrykningen med pensel eller skumroller på samma sätt som tidigare.

Artikeln uppdaterad: 2022-01-23

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se