Måla väggar inomhus – Så gör du steg för steg

Målar inomhusvägg

I den här artikeln får du lära dig att måla väggar med steg-för-steg-beskrivningar och förklarande bilder.

Du hittar utförlig information om förberedelser, förarbete innan du målar, utrustning du behöver när du ska måla, val av färgtyp och färgglans mm.

Projektets innehåll och genvägar

1. Måla tak eller väggar först? »
2. Förberedelser innan du målar en innervägg »
3. Mät väggytan för att beräkna färgåtgång »
4. Välj rätt roller när du ska måla inomhusväggar »
5. Testa vilken typ av färg du har på väggen »
6. Välj rätt färgtyp för en vägg inomhus »
7. Välja färgglans – Värt att veta inför valet av väggfärg »
8. Verktyg och material när du ska måla inomhusväggar »
9. Förarbete innan målning av väggar »
10. Så målar du väggarna steg för steg »
11. Rengöring av penslar och målarverktyg »
11. Färg och miljö – Tänk miljövänligt »
12. Relaterade artiklar till att måla inomhusvägg »

Att måla väggar inomhus i bostaden är ett av de mest självklara gör-det-själv jobben. Det är dessutom roligt att utföra eftersom man ser resultatet av sina ansträngningar under tiden man målar. Att måla är ett snabbt och enkelt sätt att förnya sitt hem.

Innan du köper hem färgen och tar dig an arbetet, är det några saker du bör tänka på. Undersök om väggarna är i dåligt skick, ta reda på vilken sorts färg väggen tidigare varit målad med och bestäm vilka krav du har på den nymålade ytan. Utifrån dessa kunskaper kan du bedöma hur lång tid du behöver innan du är färdig med hela målningsarbetet.

Måla tak eller väggar först?

Har inte taket målats om på några år och du endast målar väggarna, kan du bli besviken när väggytorna är klara. Taket ser då smutsigt och mera gulnat ut i jämförelse med de fräscha väggarna.

Om du börjar med innertaket när du ska måla, behöver du inte vara lika försiktig när du målar vinkeln mellan tak och vägg. Eventuella färgstänk och övermålningar ska ju ändå tapetseras eller målas över.

Så en bra idé är att i samband med en rumsrenovering även satsa på taket. Det bästa är om du passar på att måla innertaket i samband med övrig målning som t.ex. måla väggar eller tapetsering av rummet. Ett nymålat tak i samband med övrig renovering lyfter helheten och gör att hela rummet känns fräschare.

Till toppen & projektets index

Förberedelser innan du målar en innervägg

Själva målningen går ofta ganska snabbt, men förarbetet kan ibland ta en hel del tid i anspråk. Trots detta bör du inte slarva på förarbetet. Ett noggrant utfört förarbete gör att målningen går som en dans.

1. Innan du börjar måla måste du skydda golvet med täckpapper och möbler med täckplast från målarstänk. Detta är speciellt viktigt om du målar med en latexfärg, eftersom sådan färg som torkat in kan vara svår att få bort.

2. Tejpa alla lister, dörrfoder och andra detaljer som sitter nära den väggyta du ska måla med maskeringstejp. Hur säker du än är på handen kan du slinta och få målarfärg på trädetaljerna. Det färdiga arbetet ger då ett lite slarvigt intryck.

3. Tvätta av väggarna. Är väggarna inte så smutsiga går det bra att tvätta med ljummet vatten och en svamp. Är väggarna smutsiga bör du använda målartvätt innan du börjar måla, var noggrann när du tvättar. Att man tvättar tills väggen verkar helt ren från smuts och fett är ganska naturligt, men det är lätt att skölja väggen för få gånger. Skölj väggen noggrant med rent vatten och en svamp. Byt sköljvatten flera gånger. När du har sköljt väggen och väggen inte längre känns hal när du drar med handen på ytan är ytan fri från målartvätten.

Till toppen & projektets index

Mät väggytan för att beräkna färgåtgång

Se över rummet du ska måla innan du köper färg, penslar och roller. Måtta höjd och bredd på väggytan med en tumstock eller måttband. Exempelvis: höjd 2,40 (240 cm) millimeter x bredd 4 meter (400 cm) millimeter = 9,6 kvadratmeter. Räkna med att du får måla väggen två gånger och ibland tre gånger för att få ett jämnt slutresultat.

Du kan läsa mer om att beräkna färgåtgång vid målning här.

Till toppen & projektets index

Välj rätt roller när du ska måla inomhusväggar

En bra roller förenklar måleriarbetet på väggytan. Vilken roller du ska välja beror på vilken yta och struktur du vill ha på väggen. En roller med kort lugg som t.ex. en mikrofiberroller ger en slätare och finare yta medans en roller med längre lugg som t.ex. finlonroller eller perlonroller ger väggytan en grövre struktur.

För att motverka att du får penselstrån och ludd från rollern när du målar så kan du tvätta rollerhylsa och pensel med vanligt diskmedel och ljummet vatten. Var noggrann med att torka av verktygen innan du målar väggen.

Bestäm också om du kan behöva förlängningsskaft på rollern eller inte. Skaftet ger dig större kraft när du målar, men kan också vara till hinder, till exempel om du ska måla i ett litet utrymme. Om du vet vad du behöver innan du går till butiken är risken inte så stor att du lockas av det stora sortimentet och förköper dig.

Det är också bra att ha noterat om det finns svåråtkomliga ställen, till exempel bakom rör eller element i rummet. Då kan det vara bra att investera i en elementpensel eller en elementroller som lättare får plats bakom elementet.

Till toppen & projektets index

Testa vilken typ av färg du har på väggen

Bra att känna till är att den vanligaste färgtypen för väggar inomhus är så kallade akrylatfärger även kallad latexfärg. Men det är viktigt att testa vilken färgtyp du har om du ska måla om en tidigare målad vägg.

När du vattentestar ett målningsunderlag får du reda på vilken färg som väggen senast är målad med.

1. Om färgen löses av vatten är det troligtvis en limfärg.
2. Om väggen färgas mörk av vatten är det förmodligen en kalkfärg.
3. Om ytan blir grovt knottrig är väggen sandfärgsgrängad. Borsta bort damm och lösa sandkorn.
Om ytan inte påverkas alls är väggen målad med latex, alkyd eller oljefärg.

Till toppen & projektets index

Välj rätt färgtyp för en vägg inomhus

Det är viktigt att välja rätt färgtyp när du ska måla en vägg inomhus. Men först och främst handlar det om vilken typ av rum du ska måla väggarna i, ska du måla ett sovrum, vardagsrum, barnrum, hall eller kanske köket?

Rummets behov bestämmer ofta vilka egenskaper ytskiktet ska ha. Barnrum, hall och kök kräver en tåligare yta än t.ex. sovrum och vardagsrum. Det är viktigt att du får rätt typ av färg till ditt projekt.

Hör efter i färgbutiken där du ska köpa din väggfärg vilken färgtyp du bör använda för det rum du ska måla så att du får rätt färg för de egenskaper du och rummet har behov av.

Till toppen & projektets index

Färgglans och glanstal – Värt att veta inför valet av väggfärg

Glanstal eller som det även kallas färgglans är en viktig del av hur färgen kommer att uppfattas. Färgglansen avgör också vilka egenskaper färgen har. Så vad betyder och innebär glansgraden som står på målarfärgsburken?

Färger delas in i olika glansskalor där skalan anges från 1 till 100. Färgglanskskalan anges så här:

1–5 helmatt
6–10 matt
11–30 halvmatt
31–60 halvblank
61–90 blank
90–100 högblank

Det som är bra att känna till är att desto högre glans och glanstal en målarfärg har desto tåligare är den mot smuts och rengöring. En blank färg reflekterar ljuset men kan också göra att ojämnheter i väggen framträder mer, medans en matt färgglans lättare döljer ojämnheter och ger en varmare och mjukare utseende på väggen.

Så hur ska man veta vilket glanstal som passar för det man ska måla?

Här är det vanligaste glanstalen:

2-3 Används vanligtvis för tak inomhus.
5-10 Vanlig färgglans för inomhusväggar och fungerar bra för sovrum och vardagsrum. Tål en viss avtorkning.
11-29 Halvmatt, för väggar man vill kunna torka av som köksväggar, hall och barnrum.
30-40 Halvblank våtrumsfärg för badrum.
30-59 Trädörrar och fönster.
30-90 Snickerier, köksluckor och metall.

Till toppen & projektets index

Verktyg och material du behöver när du ska måla en inomhusvägg:

Verktyg:
1. Elementroller och målarroller. 2. Penslar i olika storlekar 3. Spardyna 4. Färgtråg 5. Tvättsvamp 6. Sopborste, dammsugare 7. Slipkloss el. sliphandtag 8. Förlängningsskaft 9. Liten skruvmejsel för vägguttag 10. ev. grov borste 11. Tumstock el. måttband 12. Skyddshandskar 13. Skyddsglasögon.

Material:
Målartvätt, Slippapper, Sandspackel, Maskeringstejp, Målarfärg, Omrörningspinne, Täckpapp och täckplast, Trasor.

Till toppen & projektets index

Steg 1: Förarbete innan målning av väggar

Beroende på vilken färgtyp du har på din vägg så tar vi upp olika sätt att utföra ett förarbete av en inomhusvägg.


Till toppen & projektets index

Steg 2: Så målar du väggarna steg för steg

Innan du börjar måla ska du alltid röra om färgen i färgburken med en omrörningspinne (trästicka). Anledningen är att målarfärgens färgpigment kan sjunka ner i botten om burken stått ett tag. Rör om färgen ordentligt i 2-3 minuter innan du stryker upp den på väggen.

Till toppen & projektets index

Rengöring av penslar och målarverktyg

En god tumregel när du ska rengöra dina målarverktyg och penslar är att tvätta dem i samma vätska som färgens lösningsmedel. Har du målat med en latexfärg bör du därför tvätta dina penslar med penseltvätt och vatten. Har du däremot målat t.ex. snickerier och lister med alkydfärg som inte är vattenbaserad måste du använda lacknafta för att dina penslar och verktyg ska bli rena igen.

Ska du måla i flera dagar så kan du förhindra att penslar och roller torkar genom att stoppa ned dom i en tättslutande plastpåse.

Till toppen & projektets index

Färg och miljö – Tänk miljövänligt

OBS! Tänk på att aldrig hälla målarfärg eller lösningsmedel i avloppet.

Stryk av så mycket som möjligt av färgen från penseln i färgburken och sedan på ett tidningspapper. Har du använt roller så är det bättre att ta bort den använda rollerhylsan och låta den torka och sedan kasta den i soporna.

Överbliven målarfärg som du inte tänkt spara eller lösningsmedel ska inte hällas ut i avloppet. Inte ens om målarfärgen är vattenburen. Målarfärg och lösningsmedel kan nämligen försvåra reningsprocessen i reningsverken. Det bästa är att du lämna in överbliven färg och lösningsmedel till närmaste miljöstation i din kommun.

Artikeln uppdaterad: 2022-01-13

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top