You dont have javascript enabled! Please enable it! Renovering och målning av rum, gör det själv | dinbyggare.se

Arbetsföljd vid målning av rum

Målare som målar rum

Rätt arbetsföljd vid målning av ett rum förenklar och gör att ditt målningsarbete går snabbare. Att inte ha rätt arbetsföljd när du ska måla om ett rum gör att ditt målningsarbete blir omständigt och tar längre tid.

Den här artikeln innehåller:

1. Förslag på arbetsföljd när du ska måla ett rum.
2. Checklista för målning av rum.
3. Tips för att utföra en kostnadskalkyl på materialåtgång.
4. Gör det själv beskrivning för arbetsföljd med förklarande steg för steg illustrationer.
5. Länkar till liknande målningsartiklar med förklarande steg för steg anvisningar.

Handen på hjärtat – det är lätt att ge vika för både kunskap och förnuft när det gäller målning inomhus. Trots att de flesta vet hur stor betydelse en logisk ordning, gott om tid och noggrant arbete har för målningens utseende och hållbarhet är det lätt att förledas till snabba jobb. Får den nötta väggen ytterligare en repa kan tålamodet för den händige vara slut – nu ska det målas!

Målningsföljd av rum och täckning av möbler

Arbetet blir lättare om du drar in möblerna till mitten av rummet och täcker över dom för att undvika färgstänk.

Det är inte sällan som irritationen över en skavd vägg, en mörk fläck i taket eller liknande utlöser aktivitet hos en husägare. Ofta begränsar man målningen till en ledig dag eller två. “Att rolla över ett par väggar tar väl ingen tid”, heter det. Många gånger är tyvärr sanningen en annan. När man väl står med penseln i handen inser man att det krävs lite mer arbete för att resultatet ska bli i den klass man tänkt sig från början. Halvt besviken tvingas man kanske avsluta arbetet – med hopp om att det inte kommer att synas vem som varit penseldragaren.

Ger du dig tid att noga tänka igenom och planera inför en uppfräschning, går arbetet ofta både lättare och snabbare – dessutom är chanserna att så småningom få ett fint “nytt” rum mycket stora. Låter man sig ledas av nycker när man ska underhålla lägenheten eller huset kostar det ofta både extra tid och pengar. Det mest spontana är att köpa hem en burk färg eller två, flytta undan möblerna en aning och svabba på ny färg på väggarna. Efter en tid upptäcker du att taket fått en grådaskig ton mot den nymålade väggen och vill ändra på detta. Då ska du klä in de nymålade väggarna med plast eller papper och flytta undan alla möbler igen.

intäckning av element

Glöm inte att täcka in elementen om du inte ska måla dom också.

Nu är det mesta av rummet fint igen, men elementet ser verkligen tråkigt ut. Fram med pyts, penslar och skyddsplast ännu en gång. Äntligen färdig – om det inte vore för golvet förstås!
Det borde naturligtvis slipas och lackeras nu när resten är så fint. Och se på lister, trösklar och fönsterbågar – nu skämmer smådetaljerna ut ett annars helt klanderfritt rum. Med tur och skicklighet lyckas du renovera ett rum med denna oplanerade “kräftgång”. Ger du dig istället tid att fundera och planera kan du göra i ordning rummet på betydligt kortare tid, och förmodligen också billigare.

Dessutom blir inte resten av hemmet så rörigt om du organiserar. När du blir irriterad över någon skavank i huset, ta en ordentlig titt i hela rummet innan du “skyler över det värsta”. Om hela rummet behöver en uppfräschning är det all idé att ha överseende med det fula tills du har tid att måla om – från golv till tak.

Täck alla ytor med plast eller täckpapper

1. Täck alla golvytor med plastfolie eller täckpapper. Även möbler som är för stora eller för tunga att helt flyttas ut ur rummet måste täckas över ordentligt.

Tvätta ytan med målartvätt och skölj noga med många vattenbyten

2. Tvätta av hela ytan med målartvätt. Skölj noga med många vattenbyten. När vattnet inte längre känns halt och smutsigt är väggen ren.

Organisera alltid renoveringen

Oavsett om du är lägenhetsinnehavare eller husägare fordrar din bostad ett visst underhåll för att du ska trivas. Om du har barn och/eller husdjur blir det normala slitaget givetvis ofta större än om familjen endast består av vuxna. En del människor vill förnya sin boendemiljö oftare än vad nöden kräver, medan andra väntar tills det blir absolut nödvändigt. Vilken karaktär du än har kommer du alltså förr eller senare i den situationen att du måste fräscha upp inomhus. Om du planerar renoveringen på ett väl genomtänkt sätt går arbetet fortare och lättare. Se gärna din bostad som ett helt renoveringsobjekt. Koncentrera dig sedan på ett rum i taget och genomför alla målnings och andra arbeten från början till slut.

Börja att med kritisk blick granska rummet du ska göra i ordning. Gör upp en lista med allt som måste förnyas, repareras eller målas om. Med hjälp av listan kan du sedan lättare bedöma hur mycket uppfräschningen kan komma att kosta. Du ser också om du behöver anlita fackkunnigt folk för exempelvis golvslipning eller andra svårare arbeten.

Det är omöjligt att göra omfattande målningsarbeten i ett rum utan att det blir rörigt i resten av huset. Om du är förutseende kan du dock förhindra att det blir direkt otrivsamt. Mindre saker som du inte måste använda under denna lite röriga period kan du med fördel packa ner i lådor som du kan ställa undan. Möbler, tavlor och andra mer skrymmande eller direkt ömtåliga inventarier kan vara svårare att ställa undan. Det är viktigt att du ger dig tid att lösa möbelproblemet så bra du kan -för även om du har planerat målningen noga, tar det några dagar innan rummet är helt i ordning igen.

Vad kostar materialet för att måla om rummet?

När du sammanställt listan över vad som behöver göras i rummet bör du göra upp en kalkyl. Mät upp rummets längd och bredd och gör gärna även en skiss över rummet. Har du både mått och skiss med dig till färghandlaren, kan han snabbt hjälpa dig att räkna ut färgåtgång och pris.

Glöm inte att även ta med i beräkningen de arbeten som rörde små detaljerna. Rum med många lister och andra snickerier kostar mer att göra i ordning än andra rum – både i tid och reda pengar. Om du behöver experthjälp ska du begära prisuppgift och försäkra dig om vad som ingår i priset. Om exempelvis momsen inte ingår i det uppsatta priset måste du lägga till denna för att dina beräkningar ska stämma.

Varning!

Dammfiltermask vid målning och slipning av rumAnvänd alltid dammfiltermask när du gör större slipningsarbeten. Det tunna slipdammet kommer annars ner i luftvägarna vilket kan vara skadligt. Om du har haft allergiska reaktioner bör du vara speciellt noga med att använda mask. Slipdamm kan utlösa reaktioner hos känsliga personer. Läs alltid på färgburkarnas etiketter. Där får du uppgifter om färgen är brandfarlig eller om den innehåller starka lösningsmedel. Se alltid till att du har god luftcirkulation när du målar.

Arbetsföljd vid målning av rum

Färgtesta den tidigare målade ytan

1. Färgtesta den tidigare målade ytan genom att tvätta en liten bit av taket eller väggen med vatten och svamp.

Spackla igen hål och sprickor efter spikar och skruvar

2. Spackla igen alla hål och sprickor efter spikar och skruvar. Låt spacklet torka ordentligt innan du börjar slipa väggen.

Slipa dom spacklade ytorna ordentligt

3. Slipa sedan de spacklade ytorna ordentligt. Känn sedan med handflatan att väggen känns slät.

Ta loss listerna i rummet

4. Ta loss alla listerna som finns i rummet. Markerar du listerna blir det lättare att sätta fast dem på rätt plats igen.

Maskera alla dörrfoder och fönster med maskeringstejp

5. Maskera alla dörrfoder och fönster med maskeringstejp innan du sätter igång med målningen.

 

Arbetsordning i rummet

När du står i det tömda rummet ska du göra en sista bedömning om vad som ska göras. Bestäm vilka lister du ska ta loss och vilka som ska vara kvar. Gör ett vattenprov om du är osäker om vilken typ av färg som använts på väggar och i tak förut. Med hjälp av testet bestämmer du vilket förarbete du måste göra och vilken färgtyp du ska använda.

Gör alla skrap-, spackel- och slipningsarbeten helt färdiga innan du öppnar färgburkarna. Du bör också tvätta, skölja och dammsuga bort allt damm innan du startar målningsarbetet. Det är viktigt att du följer en viss ordning när du ska måla ett helt rum. Börja alltid med taket. Detta är svårast att måla, eftersom det är svårt att undvika stänk på väggar och golv. Var noga med att skydda golvet som du kanske har gjort vissa förarbeten på. Om du inte ska täckmåla golvet- det är inte så vanligt måste du annars slipa bort ev. färgstänk.

Väggar, element och snickerier kommer sedan i nämnd ordning. Allt för att undvika onödigt merarbete med fläckborttagning. Om du har plats att arbeta i t ex källaren eller garaget kan du passa på att målade ner-monterade listerna när du väntar på att färgen på de stora ytorna ska torka.

När väggar, tak och detaljer är färdigmålade och torra kan du ta bort skyddspapperet från golvet. Dammsug ännu en gång så att den smuts som fallit av golvskyddet försvinner från ytan. Fernissa eller täckmåla golvet och låt det torka ordentligt innan du möblerar och inviger det “nya” rummet.

Färgtesta

Innan du målar på en redan målad yta bör du undersöka vilken typ av färg som använts förut. Underlagets färgtyp kan nämligen ha betydelse för ditt färgval om du vill vara säker på att den nya ytan ska hålla. Detta är speciellt viktigt när du ska måla tak. Om det första lagret färg i taket var limfärg och denna sedan har blivit övermålad av exempelvis en alkydfärg, är takytan redan ganska tung. Lägger du ytterligare ett lager färg utan att göra ett noggrant förarbete, kan takytan släppa och falla ner i sjok. Du kan testa den målade ytan genom att använda vatten och en svamp och tvätta en bit av ytan. Observera att vattenspädbara färger kan lösa upp klistret under tapeten så att tapeten släpper. Prova därför alltid på en mindre yta innan du fortsätter.

Om vattnet löser upp färgen är ytan troligtvis målad med en limfärg. Blir det en mörk fläck på vattenytan är ytan med stor sannolikhet målad med en kalkfärg. Borsta då ytan noga med en hård borste och skölj därefter med rent vatten. Sandfärgsgrängade ytor blir knottriga. Borstabort löst damm och alla sandkorn. Får du ingen förändring av den målade ytan när du gör vattenprovet har man använt olje-, alkyd-, eller en latexfärg. Tvätta ytan med sodalösning och skölj därefter noga. Den här metoden ger dig en bra vägledning när du ska ta reda på vilken typ av färg som tidigare använts. Tänk bara på att du inte alltid kan lita på testet och att det kan finnas flera lager färg under det du testar.

Tips!

Om du ska måla över en papperstapet, men ändå vill behålla “känslan” av tapet i rummet, ska du inte spackla över och slipa ner tapetskarvar och ev. struktur i tapeten. Laga endast revor i tapeten, spackla igen skruv- och spikhål och ta bort fläckar på tapeten. Ett välgjort förarbete får den nymålade väggen att se tapetserad ut.

Förarbetet är viktigaste av allt

Det tål att nämnas ofta att det är förarbetet som avgör om slutresultatet blir riktigt bra eller inte. Detta är ju logiskt eftersom underlaget är grunden till den nya målningsytan och en dålig grund ger dålig stabilitet. Trots logiken är det ofta lockande att hoppa över ett tidskrävande och inte så roligt förarbete och istället ägna sig åt att färgsätta. Inget kan vara mer dumdristigt! Se alltid till att all lös färg är borta från målningsunderlaget. Du kan aldrig måla fast lös färg. Tyngden av den nya färgen kan däremot få den gamla ytan att spricka igenom på den nya. I värsta fall kan färgen falla av helt och hållet…

Även om man sällan råkar ut för så drastiska saker är förarbetet viktigt för slutresultatet. Du kan inte få en vägg eller ett tak riktigt slätt om inte underlaget är klanderfritt. Spackla därför igen alla sprickor och hål noga. Större skador ska du alltid spackla i flera omgångar och dessutom eventuellt använda lasfiberremsor. Slipa sedan de spacklade ytorna tills de är helt släta och du inte kan känna några upphöjningar när du drar med handen över ytan.

Även snickerier kan behöva ses över med spackel och slippapper innan du sätter på ny, fräsch färg. Det är inte sällan det finns sprickor i virke av lite äldre datum. Ett gott råd är alltså att skynda långsamt med förarbetet och du får ett rum som håller sig “nymålat” länge och som du garanterat kommer att trivas med under flera år

Checklista för målning av rum

1. Placera möblerna i mitten på rummet och täck över möblerna med täckplast. Då får du större utrymme att arbeta på. Du skyddar också dina möbler mot färgstänk.

2. Gör en färgtest på tidigare målade ytor. Testet ger en vägledning vid färgvalet.

3. Undersök väggar och tapet noga. Om det fordras ett omfattande förarbete, se till att du även tar med torktid för spacklet i beräkningen.

4. Ta bort de lister du kan. Bestäm om du även ska måla om snickerierna. Om inte, skydda med maskeringstejp.

5. Om du inte ska måla element och rör ska även dessa skyddas mot färgstänk. Täck över med skyddsplast eller papper.

6. Är trägolvet så hårt slitet att det behöver slipas om, kan du hyra en slipmaskin hos en fackman. Se till att alla möbler är ute ur rummet innan du börjar. Passa även på att slipa trösklarna med slippapper och slip-kloss när du ändå är igång.

7. Om golvet inte behöver slipas täcker du även detta med skyddspapper.

8. Bestäm om du ska skrapa eller tvätta av all färg från taket eller om du kan måla direkt ovanpå den gamla ytan.

9. Planera arbetet så att du inte behöver slipa när du påbörjat själva målningsarbetet. Om golvet ska slipas av en fackman, bör du alltså se till att han har gjort sitt arbete innan du ska måla.

10. Måla alltid taket först eftersom det är svårt att undvika stänk på såväl väggar som golv.

11. Nu står väggarna i tur. Skydda dörrfoder och andra “fasta” snickerier med maskeringstejp.

12. Måla element, rör och snickerier. Om du har monterat ner golv- och taklister kan du måla dessa i väntan på att de stora målningsytorna ska torka. Du bör dock alltid stå i ett annat utrymme med detta, annars kan du stänka listfärgen på väggen och vice versa.

13. Se till att de nymålade ytorna är helt torra innan du tar bort skyddet från golvet, i annat fall kan smutspartiklar fastna i den nymålade ytan. Dammsug och torka golvet väl med en torr trasa innan du slutligen som pricken över i:et – målar eller fernissar det.

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se