Ett av de mest självklara gör-det-själv jobben är att måla om väggarna i bostaden. Det är dessutom roligt att utföra eftersom man ser resultatet av sina ansträngningar under tiden man målar. Att måla är ett snabbt och enkelt sätt att förnya sitt hem.
Öppna och läs hela artikeln...
Innan du köper hem färgen och tar dig an arbetet, är det några saker du bör tänka på. Undersök om väggarna är i dåligt skick, ta reda på vilken sorts färg väggen tidigare varit målad med och bestäm vilka krav du har på den nymålade ytan. Utifrån dessa kunskaper kan du bedöma hur lång tid du behöver innan du är färdig med hela målningsarbetet.
Själva målningen går ofta ganska snabbt, men förarbetet kan ibland ta en hel del tid i anspråk. Trots detta bör du inte pruta på förarbetet. Ett noggrant utfört förarbete gör att målningen går som en dans.
Innan du börjar måla måste du skydda golv och möbler från målarstänk. Detta är speciellt viktigt om du målar med en latexfärg, eftersom sådan färg som torkat in är mycket svår att få bort.
Tejpa alla lister, dörrfoder och andra detaljer som sitter nära den väggyta du ska måla, med maskeringstejp. Hur säker du än är på handen kan du slinta och få målarfärg på trädetaljerna. Det färdiga arbetet ger då ett lite slarvigt intryck.
Om du ”bara” ska tvätta väggarna med målartvätt innan du börjar måla, var noggrann. Att man tvättar tills väggen verkar helt ren från smuts och fett är ganska naturligt, men det är lätt att skölja väggen för få gånger. Skölj väggen med rent vatten och en svamp. Byt sköljvatten flera gånger.
När du har sköljt väggen och vattnet inte längre känns halt är ytan fri från målartvätten. Se över rummet du ska måla innan du köper färg och penslar. Det är inte bara ytan du ska veta när du kommer till affären. Det är också bra att ha noterat om det finns svåråtkomliga ställen, till exempel bakom rör eller element i rummet. Då kan det vara bra att investera i en elementpensel eller en roller som får plats bakom elementet.
Bestäm också om du kan behöva förlängningsskaft på rollern eller inte. Skaftet ger dig större kraft när du målar, men kan också vara till hinder, till exempel om du ska måla i ett litet utrymme. Om du vet vad du behöver innan du går till butiken är risken inte så stor att du lockas av det stora sortimentet och förköper dig.
Testa vilken typ av färg du har på väggen
När du vattentestar ett målningsunderlag får du reda på vilken färg som väggen senast är målad med.
Om färgen löses av vatten är det troligtvis en limfärg.
Om väggen färgas mörk av vatten är det förmodligen en kalkfärg.
Om ytan blir grovt knottrig är väggen sandfärgsgrängad. Borsta bort damm och lösa sandkorn.
Om ytan inte påverkas alls är väggen målad med latex, alkyd eller oljefärg.
Tips!
En god tumregel när du ska rengöra dina målarverktyg och penslar är att tvätta dem i samma vätska som färgens lösningsmedel. Har du målat med en latexfärg bör du därför tvätta dina penslar i vatten. Har du däremot målat med alkydfärg måste du använda lacknafta för att dina penslar och verktyg ska bli rena igen.
Verktyg och material du behöver när du ska måla en inomhusvägg:
Verktyg:
1. Olika roller, målarrullar 2. Penslar i olika storlekar 3. Spardyna 4. Färgtråg 5. Tvättsvamp 6. Piassavakvast 7. Slipkloss 8. Skruvmejsel 9. Skyddshandskar 10. Skyddsglasögon.
Material:
Målartvätt, Slippapper, Sandspackel, Maskeringstejp, Målarfärg.
Förarbete
1.Provtvätta en liten yta av väggen för att ta reda på vad det är för slags färg. Löses färgen upp är det ev. limfärg.
2.Limfärgen måste bort. Pensla ytan med vatten så att färgen löses upp. Använd en rejäl pensel.
3.Ta bort färgen med spackel och svamp. Skölj noga. Finns det färgrester kvar grunda med tunn alkydfärg.
4.Blir det en mörk fläck på väggen vid provtvätt, är det ev. kalkfärg. Kalkfärg smetar av sig på en torr trasa.
5.Borsta hela ytan noggrant med en piassavakvast eller annan hård borste. Ytan ska vara fast innan du slutar borsta. Skölj väggen noggrant innan du målar.
6.Om väggen är målad i en blank alkydfärg bör du rugga upp ytan för att den nya färgen ska få bra fäste. Använd ett medelfint slippapper och slipkloss.
7.Väggar som inte kräver förarbete ska tvättas noga med målartvätt. Använd en svamp och tvätta av allt fett och smuts. Skölj i flera omgångar vatten.
8.Skrapa loss all lös färg med en spackel. Du måste skrapa tills färgen sitter ordentligt fast och det blir en fast kant mellan färgskikt och bar vägg.
9.Spackla alla sprickor och skadade partier med en stålspackel och fyll igen skadorna med sandspackel. Större skador bör bredspacklas. Låt torka.
10.Slipa de spacklade ytorna släta och helt i nivå med väggen. Om skadan är stor bör du ev spackla en gång till, låta det torka och sedan slipa igen.
11.Använd maskeringstejp och tejpa noga runt dörrfoder, socklar och andra detaljer som inte ska målas. Se till att inte tejpen sitter på målningsunderlaget.
12.Det är viktigt att stänga av strömmen på huvudströmbrytaren innan du skruvar av locken till strömbrytare och kontakter i rummet du ska renovera. Tänk på att sladdarna är lätta att stöta till.
13.Om du ska måla om en mörk vägg i en ljus kulör, bör du först grundmåla väggen utan täckningskrav. Du får då bättre fäste för den nya färgen.
Måla väggen
1.Sparmåla först alla kanter mot tak, golv, hörn och snickerier. Använd en liten pensel så att du kommer åt ordentligt. Du kan också använda en hörnroller.
2.En spardyna går också bra att använda när du målar runt kanterna eftersom det är lätt att få raka kanter och hjulen är flyttbara.
3.När du ska måla bakom t ex element och rör har du nytta av en elementroller med långt skaft eller en elementpensel.
4.När du lägger på färg med roller är det viktigt att du är metodisk. Måla hela väggen utan avbrott. Stryk på färg uppifrån och ner i ca 1/2 m stort fält.
5.Jämna därefter ut färgen genom att dra rollern vågrätt på det målade fältet. Innan du målar nästa bit av väggen, stryker du också väggen nerifrån och upp.
6.I stället för att måla i fält kan du stryka väggen i följande rörelsemönster.
7.Stryk därefter väggen i ett W-mönster så att färgen täcker väggen. Måla en meter i taget och rolla med ett jämnt tryck för att undvika bubblor.
8.Ibland räcker det inte med en strykning för att få en jämn och fin yta. När färgen är övermålningsbar, kan du måla väggen en andra gång.
9.Du ska inte låta maskeringstejpen sitta kvar för länge sedan du målat färdigt. När ytan är dammtorr, ta försiktigt loss tejpen så att du inte skadar väggen.