Spackla på rätt sätt – Så spacklar du steg för steg

Spackla rätt

De flesta målnings- och tapetseringsarbeten fordrar ett välgjort förarbete för att slutresultatet ska bli bra, och ett av de viktigaste momenten i detta förarbete är spacklingen.

Att spackla på rätt sätt gör att efterslipningsarbetet blir mindre och att slutresultatet blir riktigt bra oavsett om du ska måla eller tapetsera efteråt.

Projektets innehåll och genvägar

1. Välja spackel
2. Välja rätt spackelverktyg
3. Så spacklar du i tre steg
4. När ska man bredspackla?
5. Spackla skarvar
6. Så spacklar du gipsskivor steg för steg
7. Spackla skador på betong
8. Spackla mindre träytor
9. Relaterade artiklar för spackel

Välja spackel

Numera finns det många lättbearbetade och snabbtorkande spackelmassor. Det är dock viktigt att du inte lägger på alltför tjocka lager spackel åt gången. Spacklingen är inte heller avslutad förrän du har slipat av hela ytan med finkornigt slippapper.

Behöver du spackla igen hål i en vägg? Läs vårt steg-för-steg-projekt: Så lagar du hål i en inomhusvägg

Det är viktigt att du väljer en spackelmassa avsedd för det underlag som du ska jämna ut.

Det finns flera typer av spackel med olika grovlek, tålighet och elasticitet. Till de flesta inomhusarbeten kan du använda fint sandspackel, men till snickerier bör du istället välja ett särskilt snickerispackel avsett för detta underlag.

Det finns även spackelmassor för ytor som inte ska övermålas efteråt, plastiskt trä. Denna massa finns i flera färgtoner, avsedda för skilda träslag. Försök att göra en rättvis bedömning om hur mycket massa du kommer att använda. Spackel är en färskvara och rester ur en öppnad förpackning bör förbrukas inom några veckor.

För utförlig information om att välja rätt typ av spackel till ditt projekt kan du läsa artikeln: Olika typer av spackelmassor och användningsområden.

Till toppen & projektets index

Välja rätt spackelverktyg

Spackelredskapens bredd beror helt på vilka ytor som ska spacklas. Det finns olika bredder på spackelspadar allt från 2 cm för spackling av mindre ytor till 60 cm eller mer för bredspackling av väggar och golv.

Med en serie japanspacklar, en mellanstor stålspackel och ett par breda väggspacklar klarar du av de flesta spacklingsarbeten.

Även när du gör mindre spacklingar kan du behöva en bredare spackel vid sidan av en smalare spackelspade. När du drar ut spacklet blir det alltid lite över. Jobba som proffsen med en spackelspade i varje hand och dra av överblivet spackel på den stora spackeln och använd avskrapet på nästa spricka.

Till toppen & projektets index

Så spacklar du i tre steg

Man kan dela in spacklingsarbetet i tre steg:

1. ispackling

Steg 1. ispackling

När du drar ut det första skiktet spackel över skarvar, spikhål eller i djupare skador, utför du en ispackling.

2. påspackling

Steg 2. påspackling

För att ytan sedan ska bli helt jämn kan du behöva göra en eller flera påspacklingar. Tänk då på att låta massan torka mellan varje påspackling.Torktiden varierar mellan de olika produkterna, men det brukar inte behövas mer än fyra timmars torktid.

3. bredspackling

Steg 3. bredspackling

Det tredje momentet – bredspackling – är inte alltid nödvändigt. Har du inte behövt göra omfattande punktspacklingar och ytan i övrigt är jämn och slät, räcker det som regel att slipa lätt på de spacklade partierna.

Till toppen & projektets index

När bredspackla?

Om du till exempel ska tapetsera med en tapet eller om väggen som ska målas har ojämnheter som du kan känna med handen, bör du däremot bredspackla väggen. Detta innebär helt enkelt att du jämnar hela underlaget med ett eller ett par lager spackelmassa som sedan slipas.

Även om du har utfört arbetet mycket väl och använt ett finkornigt spackel, bör du avsluta med att slipa hela ytan och sedan damma av noga.

Att bredspackla en hel vägg är inte alltid så lätt som många tror. Det krävs både yrkeskunnande och erfarenhet för att få en slät yta och ett bra slutresultat. Ett bra tips i dessa fall är att välja en så kallad renoveringstapet.

Vad en renoveringstapet är för något kan du läsa mer om i artikeln: Renoveringstapet för jämnt resultat.

Till toppen & projektets index

Spackla skarvar

De flesta spacklingar utförs i och omkring skarvar. Vissa material “rör sig” med temperaturväxlingarna i huset. Detta gäller bland annat gips- och spånskivor. För att undvika sprickbildning i de igenspacklade skarvarna förstärker du med skarvremsor av glasfiber eller pappersremsor.

Det finns självhäftande remsor eller sådana som du limmar eller fäster direkt i spackel. När du använder lim är det viktigt att du genast skrapar bort allt överflödigt lim med en stålspackel. Spackel fäster nämligen dåligt eller inte alls på en limyta.

Till toppen & projektets index

Så spacklar du gipsskivor steg för steg

Till toppen & projektets index

Spackla skador på betong

Välj ett spackel avsett för betong. Beroende på om du ska ska spackla betongvägg eller betonggolv. Fråga i byggvaruhandeln efter ett betongspackel som passar för just ditt projekt.

Till toppen & projektets index

Spackla mindre träytor



Artikeln uppdaterad: 2021-12-30

Relaterade artiklar

Se alla målarartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se