You dont have javascript enabled! Please enable it! Renoveringstapet för jämnt resultat - tips | dinbyggare.se

Renoveringstapet för jämnt resultat

Renoveringstapet på vägg

Alla har vi någon gång stött på problem inför en ommålning eller tapetsering av ett rum. Ibland är väggarna så skadade, skarvade och ojämna att det känns omöjligt att få till en slät och ren yta att ha som underlag.

Med en renoveringstapet, till exempel Easy Cover, blir problemet ganska lätt att lösa. Det är en armerad tapet som effektivt och säkert täcker även ett mycket ojämnt underlag. En renoveringstapet är en produkt som är glasfiberarmerad. Det ger en bra täckförmåga. Den passar på de flesta underlag.

Renoveringstapet alternativ för att täcka

När väggen är ojämn finns det flera olika metoder för att få den jämn och fin igen. Vilket som passar bäst beror på underlaget.

Det vanligaste alternativet är att bredspackla väggen. Metoden kräver sitt handlag och tar tid. Resultatet är däremot väldigt bra och en van fackman är mycket snabb.

Bredspackling är en väl inarbetad metod som nästan alltid ger ett bra resultat. Det är också en metod som fungerar allra bäst på gamla strukturtapeter, som annars lätt bubblar sig.

Ett annat alternativ är att fästa renoveringsgips på väggarna. Det är ganska dyrt och kräver en hel del arbete det med. Däremot passar gipsrenovering på de flesta underlag.

Sist men inte minst går det att använda en renoveringstapet, som till exempel Easy Cover. Det låter sig göras på en mängd olika underlag, och till och med i taket. Det kostar lite mer än att bredspackla men ger också oftast ett mycket bra resultat. Dessutom blir åtgången av färg mindre med täcktapet än vad bredspackel som underlag kräver.

Våtrumslim

Renoveringstapeten, eller väggtäckaren som det också kallas, sätts upp som en vanlig tapet. Den enda skillnaden är egentligen att ett våtrumslim är bra att använda sig av istället för vanligt tapetlim. Våtrumslimmet täcker även i sig upp små ojämnheter och gör att slutresultatet blir så slätt som möjligt.

En vägg som suger upp stora mängder vätska kan med fördel grundmålas innan tapeten sätts upp. Det minskar behovet av våtrumslim, och det spelar egentligen ingen roll vilken färg grundmålningen ger. Det täcks ändå upp av Easy Cover-tapeten.

Renoveringstapet redor att sättas upp

Renoveringstapeten är tjockare än en vanligt tapet så att den lättare ska kunna jämna ut den underliggande ytan.

Att tapetsera med renoveringstapet

När tapeten sätts upp ska den läggas kant i kant. Den ska alltså inte överlappas. Tapeten ska heller inte sättas runt hörn, utan sluta i själva hörnet. Det gör att ytterhörn kan behöva förstärkas om Easy Cover ska målas. De kanter som inte blir perfekta spacklas sedan i vanlig ordning för att sedan slipas.

Slutresultatet är en helt jämn vägg redo att målas eller tapetseras. För att täcka upp ojämnheter är täckningstapeten lite grövre än en vanlig tapet. Armeringen gör också att den inte är lika foglig som en normal papperstapet. Många upplever därför tapeten som stel och svårarbetad, så det krävs lite handlag för att få arbetet jämnt och snyggt.

Om en fackman anlitas kan rotavdraget nyttjas. Det är ett behändigt alternativ och en erfaren målare med det rätta handlaget arbetar snabbt och effektivt.

Taket

Easy Cover är också en tapet som fungerar att använda i taket. Den gör det bra mycket enklare att renovera gamla spruckna tak, där bredspackling annars är ett digert jobb. När Easy Cover används i taket ger det vackrast resultat om själva våderna går i samma riktning som ljuset faller in från fönstren. Det gör att skarvarna inte syns lika väl.

Relaterade artiklar

Se alla tapetartiklar »

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se