Laga en trasig gipsskiva och gipsvägg

trasig-gipsskiva.jpg

Gipsskivor är ett av de vanligaste byggmaterialen i väggar och tak inomhus. Även om de uppsatta gipsskivorna är tåliga mot slag och stötar, kan du ha otur att få ett hål i en gipsvägg.

Det kan innebära höga kostnader att ta ner den trasiga gipsskivan och ersätta den med en ny. I de flesta fall kan du komma betydligt lindrigare undan genom att laga skadan själv.

Gipsskivor är vanligen uppsatta mot ett regelverk av trä eller stål. Oavsett om mellanrummen i denna stomme är tomma eller fyllda med isolering kan det uppstå fula skador i gipsskivan. Om man har lite otur kan till exempel en vass möbelkant fläka upp en djup reva eller ett missprydande hål i gipsskivan.

Om du har fått ett rejält hål i gipsväggen kan du, istället för att ersätta hela skivan, fälla in en passbit utskuren i samma material. För att denna lagning ska bli både osynlig och hållbar är det viktigt att lagningsbiten skärs ut som en triangel och sedan monteras ”stående på båda benen”.

För att infällningen inte ska synas är det mycket viktigt att du fasar kanterna på både passbit och det utskurna hålet. Tänk också på att lämna ett par millimeters spelrum runt hela passbiten, så att det finns utrymme för ett fästande lager gipsbruk.

Det är vanligt att man, under montering av gipsskivor, skadar materialet med verktygen eller på något annat sätt. Kassera då inte den trasiga skivan utan. laga den i samband med uppsättningen. Även om reparationen tar lite extra tid kan du spara en hel del pengar.

När man ska hänga eller fästa tyngre prydnadsföremål eller andra inredningsdetaljer på gipsväggar är det viktigt att man använder rätt fästdon.

Om du väljer alltför klena spikar, skruvar och pluggar kan föremål och fästdon släppa från underlaget och därmed riva upp ett större hål.

Detsamma gäller om du väljer fästdon som inte är avsedda att fästas i gipsskivor.

Denna typ av skador i gipsväggar och tak är mycket vanliga – och faktiskt ganska enkla att reparera. För att inte lagningsbruket ska ”försvinna” bakom väggen fyller du först med mineralull eller något annat lämpligt material som du har hemma.

Fyll därefter hålet med gipsbruk och jämna till ytan. När lagningen är torr kan du spackla och slipa gipsskivan innan du slutför arbetet genom att klistra på tapet eller bättringsmåla.

Verktyg och material du behöver när du ska laga en gipsskiva:

Passbit från gipsskiva, Fintandad sticksåg, Penna, Vinkelhake, Medelgrov rasp eller fil, Vass kniv, Spackel, Gipsbruk, Spackelfärg, Mineralull, Slippapper.

Större skada i gipsväggen

Skär ut en passbit
1. Skär ut en triangelformad passbit från en gipsskiva eller spillbit som är något större än skadan. Fasa kanterna i 45ø vinkel mot baksidan.

Rita ut passbitens konturer på gipsväggen
2. Håll passbiten över hålet med spetsen uppåt. Markera passbitens konturer på gipsskivan med en blyertspenna.

Markera fasningen för hålet
3. Rita en triangel till, 12 mm innanför den första. Linjen markerar fasningen för hålet.

Skär ut triangeln med en vass kniv
4. Gör snitt ner till triangelns hörn med en sticksåg. Skär sedan ut den inre triangeln med en vass kniv.

Fasa kanterna
5. Fasa kanterna i det trekantiga hålet på gipsskivan med en medelgrov rasp tills hål och passbit stämmer – med ett par mm mån.

Lägg spackel eller gipsbruk på passbitens kanter
6. Lägg spackel eller gipsbruk på passbitens brottytor och sätt biten på plats. Torka bort överflödigt bruk.

Gipsskivan är nu hel igen. Spackla och slipa med sandpapper
7. Gipsskivan är nu ”hel” igen. Efter bredspackling och slipning är ytan förberedd för målning eller tapetsering.

Mindre hål i gipsväggen

Fyll hålet med minerallull
1. Fyll hålet på gipsskivan med mineralull eller dylikt. Skär därefter rent kanterna med en vass kniv och slipa lätt med slippapper.

Fyll hålet med gipsbruk, bredspackla och slipa
2. Fyll hålet med trögflytande gipsbruk eller modellgips. Jämna till med spackeln. Bredspackla och slipa.

Relaterade artiklar

scroll to top
Top