Laga en trasig gipsskiva och gipsvägg

Trasig gipsskiva

Gipsskivor är ett av de vanligaste byggmaterialen i väggar och tak inomhus. Även om de uppsatta gipsskivorna är tåliga mot slag och stötar, kan du ha otur att få ett hål i en gipsvägg.

Det kan innebära höga kostnader att ta ner den trasiga gipsskivan och ersätta den med en ny. I de flesta fall kan du komma betydligt lindrigare undan genom att laga skadan själv.

Gipsskivor är vanligen uppsatta mot ett regelverk av trä eller stål. Oavsett om mellanrummen i denna stomme är tomma eller fyllda med isolering kan det uppstå fula skador i gipsskivan. Om man har lite otur kan till exempel en vass möbelkant fläka upp en djup reva eller ett missprydande hål i gipsskivan.

Om du har fått ett rejält hål i gipsväggen kan du, istället för att ersätta hela skivan, fälla in en passbit utskuren i samma material. För att denna lagning ska bli både osynlig och hållbar är det viktigt att lagningsbiten skärs ut som en triangel och sedan monteras “stående på båda benen”.

För att infällningen inte ska synas är det mycket viktigt att du fasar kanterna på både passbit och det utskurna hålet. Tänk också på att lämna ett par millimeters spelrum runt hela passbiten, så att det finns utrymme för ett fästande lager gipsbruk.

Det är vanligt att man, under montering av gipsskivor, skadar materialet med verktygen eller på något annat sätt. Kassera då inte den trasiga skivan utan. laga den i samband med uppsättningen. Även om reparationen tar lite extra tid kan du spara en hel del pengar.

När man ska hänga eller fästa tyngre prydnadsföremål eller andra inredningsdetaljer på gipsväggar är det viktigt att man använder rätt fästdon.

Om du väljer alltför klena spikar, skruvar och pluggar kan föremål och fästdon släppa från underlaget och därmed riva upp ett större hål.

Detsamma gäller om du väljer fästdon som inte är avsedda att fästas i gipsskivor.

Denna typ av skador i gipsväggar och tak är mycket vanliga – och faktiskt ganska enkla att reparera. För att inte lagningsbruket ska “försvinna” bakom väggen fyller du först med mineralull eller något annat lämpligt material som du har hemma.

Fyll därefter hålet med gipsbruk och jämna till ytan. När lagningen är torr kan du spackla och slipa gipsskivan innan du slutför arbetet genom att klistra på tapet eller bättringsmåla.

Verktyg och material du behöver när du ska laga en gipsskiva:

Passbit från gipsskiva, Fintandad sticksåg, Penna, Vinkelhake, Medelgrov rasp eller fil, Vass kniv, Spackel, Gipsbruk, Spackelfärg, Mineralull, Slippapper.

Större skada i gipsväggen

Mindre hål i gipsväggen

Relaterade artiklar

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se