Skruva och spika rätt i en gipsskiva

spikat och skruvat upp tavlor i gipsskiva på vägg

Numera använder man gipsskivor i de flesta innerväggar och tak. Anledningarna till materialets popularitet är många, bland annat är gipsskivor brandsäkra, smidiga att arbeta med och ljudisolerande.

Använder man däremot fel fästdon i gipsskivor är det svårt att se eller komma ihåg fördelarna. Då önskar man bara att det fanns något “rejält” bakom skivan att fästa spiken i.

Trots att gipsskivor för tak och väggar inomhus som regel inte är tjockare än 13 mm kan du, med rätt fästdon, belasta ytorna med åtskilliga kilon per fästpunkt. I en enkel X-krok kan du till exempel hänga ett upp till 5 kilo tungt föremål.

Den tyngd som vägg och fäste maximalt ska orka hålla, är alltid angivet med god marginal. Det är inte ovanligt att testerna genomförs med mer än dubbelt så hård belastning – utan att varken underlag eller fästanordning ger vika.

Om du håller dig innanför angivna viktgränser och skruvar eller spikar på rätt sätt, kan du lita på att takkronan eller släktporträttet sitter där det ska.

När du ska hänga eller fästa föremål som väger mer än 10 kilo per fästpunkt bör du alltid använda träskruv och plugg. Det finns pluggar i plast och metall.

Tips! Hittar du inte det du sökte? Du hittar ditt projektämne här

Oavsett hur dessa omformar sig, är principen alltid att pluggen ska bilda ett fast grepp om skruven på baksidan av gipsplattan.

När du förborrar för pluggen är det viktigt att du har rätt dimension på borrstålet. Hålet ska endast vara så stort att du med visst motstånd kan trycka in pluggen.

Till de flesta förpackningar får du de råd och anvisningar som du behöver för en god infästning. Om du köper plugg och skruv var för sig får du även uppgift om vilken dimension på skruven du bör välja.

Rätt skruvlängd får du fram genom att lägga ihop längden på pluggen och tjockleken på det föremål du ska skruva fast med skruven.

Läs också: Så enkelt lagar du hål i en gipsvägg

Skruvar med bits och skruvdragare i gipsskiva på vägg

Vikten avgörande på en gipsskiva

Det finns flera typer av fästdon och plugg för gipsskivor och vilken sort du ska välja beror helt och hållet på vad skruven eller kroken ska hålla fast.

Om du ska hänga tavlor av ordinär storlek eller andra prydnadsföremål räcker det oftast med enkel eller dubbel X-krok.

Tyngre föremål bör däremot alltid fästas med skruv och plugg.

Om du kombinerar en så kallad gipskrok med träskruv och plugg får du en stabil hängare för exempelvis en mindre hylla. En sådan infästning bär cirka 15 kilo per fästpunkt.

Vill du ha ännu bättre bärkraft väljer du istället en metallexpander vars fästpunkter kan bära upp till 30 kilo i både väggar och tak. En annan variant för tyngre föremål är skruv med gummiexpander.

Läs också: Så spacklar du väggen som proffsen

När du ska sätta lampkrokar i taket kan du även välja “platta” pluggar i plast eller metall. Dessa kan fordra ett något större hål, så att du kan få in de nerfällda vingarna.

När pluggen är på plats fälls vingarna ut och vilar på gipsplattans baksida. Tyngdpunkten fördelas på detta sätt över en större yta än med vanlig plugg.

När du skruvar fast hyllor eller skåp i väggen, bör du beräkna möbelns bruttovikt, det vill säga det fyllda skåpet eller hyllan. Skivor, böcker och porslin väger mycket mer än vad man kanske tror.

Även om gipsväggar och tak orkar rätt hög viktbelastning, finns det tillfällen då du hellre bör, under förutsättning att regelverket är av trä, fästa i detta. Detta gäller bland annat klädstänger, tunga lampkronor, skåpsinredningar och rejäla bokhyllor.

Försök räkna ut centrum för de reglar du ska fästa i, så blir upphängningen helt säker. Reglarna sätts med få undantag med ett cc-avstånd av 60 centimeter.

Läs också: Så förbereder du väggen för ett supersnyggt resultat

Se upp för kablar och ledningar

 
Innan du börjar borra ska alltid kontrollera så att det inte går några el-ledningar, vattenledningar mm på stället där du ska borra. Med en multidetektor lokaliserar du enkelt rör, metall och el-ledningar. Multidetektor hittar du i bygghandeln.

Tips: Här hittar du 100-tals smarta enkla renoveringstips som lyfter ditt hem.


Andra har också läst

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se