10 tips som gör ditt vardagsrum lyxigare

Lyxigt vardagsrum med stil

Som husets medelpunkt för boende och gäster är det extra trevligt att lyxa på just i vardagsrummet. Förändringen syns tydligt och ger intryck. Att piffa till vardagsrummet är också något som lätt kan göras på egen hand.

Vad som behövs är fantasi, litet tid för besök på auktioner och i butiker, och en god smak förstås.

Här är några tips på vad du kan satsa på för att verkligen skapa ett vardagsrum med luxuös känsla:

1. Satsa på soffhäng

En av de ting som märks allra mest i vardagsrummet är soffgruppen. Lägg energi på att hitta en soffgrupp som verkligen beskriver vem du är och vad du står för – om det nu gäller en Carl Malmsten eller om det handlar om läderfåtöljer deluxe.

2. Satsa på öppen förvaring

Visa upp dina klenoder och böcker i ett väl genomtänkt hyllsystem. Det behöver inte vara dyrt med bokhyllor med glasdörrar, men det gör stor skillnad. Hyllor i massivt trä, eller i stål kan också göra sitt till i rätt miljö.

Ett vitrinskåp eller ett sideboard ger plats för bästa porslinet. Visa upp det du har, så lys också gärna upp det du har i hyllorna.

3. Gå på auktion

Vackra ting i hyllorna ger exklusiv känsla. Så även en antik matta. Det går att göra fynd, och många antikviteter kan matchas effektfullt mot den mest moderna inredning.

4. Inrätta en bar

Även om du inte är någon drinkare, kan en bar ge det där lilla extra i vardagsrummet. Fyll glaskylen med läsk om du vill!

5. Låt skräddarsy gardinerna

Helt plötsligt blir fönstret mittpunkten i tillvaron. Kostnaden för skräddarsytt är högt, men så håller gardinerna en livstid också.

6. Bygg en öppen spis

Få ting gör ett vardagsrum så hemtrevligt som en öppen spis. Om du inte kan installera en braskamin, går det bra med en skorstensfri kamin.

7. Se över golvet

Golv i massivt trä både känns och märks. Det gör även parkett och stengolv. Med golvvärme bli stengolven mysiga även på vintern.

8. Sätt stuckatur i taket och satsa på rejäla lister.

Vackra avslut på väggar och tak ger tyngd åt rummet. Stuckatur kan köpas på löpmeter och kapas lätt till rätt längder.

9. Pryd väggarna med tavlor

Här är det auktioner och gallerier som gäller om du vill hitta något unikt.

10. Sätt färg uppåt väggarna

– med material som märks. Handtryckta papperstapeter, tapeter med gammeldags mönster, eller till och med sidentapeter känns lyxigt. Så gör också träpaneler.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se