Välj stilen på sovrummet

Sovrum med ljus och harmonisk stil

Sovrummets helhet är också det som bestämmer dess detaljer. Det som passar i ett sovrum, är helt fel i ett annat. Med en gemensam stil för alla möbler och färger, blir sovrummet komplett och harmoniskt.

Vilken stil väljer du? Här får du sju tips på olika stilar som kan inspirera:

1. Modernt och stilrent sovrum

Ett sobert och stilrent sovrum ger ro i själen. Utan onödiga detaljer, och med mjuka linjer och milda färger skapas ett rum som är till för vila och ro. En färg dominerar, i flera olika nyanser.

Sängen är ganska låg och med en sober och kompakt gavel, gärna i trä och matchar trägolvet vars yta bara till del täcks av mjuka mattor i gräddvitt, benvitt, kaffe eller liknande färg.

Tapeter och gardiner matchar varandra i matchande mjuka ton. De få ting och detaljer som lyfts fram får stor effekt, då placering och färgval är väl genomtänkt att matcha stillheten i rummet. Det kan handla om en vacker tavla, en stor vas, eller en prydnadssak av det större slaget.

Indirekt belysning ger atmosfär åt rummet, inbyggd förvaring ger minimalt med detaljer som förvillar ögat. Öppen hylla i midjehöjd ger plats för några väl valda prydnadsföremål. Lys upp det som ska synas med ljusramper eller spottar.

2. Bohemiskt och ombonat

Den breda sängen befinner sig i centrum på det så praktiska sovrummet som är till för att brukas. En lång hyllavsats ger plats för foton och annat som används dagligen, och väggarna pryds med foton av familj och vänner.

En stor fåtölj med en pläd över ryggen står placerad snett framför den stora spegeln som ger ljus och rymd till det ombonade rummet. Rejäla hängare på väggen gör att det är lätt att byta om till myskläder efter dagens jobbuniform, och stora fällar höjer mysfaktorn i rummet.

3. Sovrum för tekniknörden

Sovrummet för den som inte kan vara utan ljud och bild blir lätt ett myller av apparater och sladdar, oavsett stil i övrigt. Men idag finns ljudanläggningar som inte syns. Varför inte satsa på en sänggavel med integrerat ljud, som enkelt kan kopplas till en smartphone?

TV:n kan både sänkas ner och vridas från sängläge, och ljuset i rummet kan styras med fjärrkontroll. Riktigt bra tv-program avnjuts bäst i sängen som kan ställas in i sittläge eller i en fåtölj med ryggmassage.

Mobilen laddas i en hållare av hög design, väl synlig så att den också fungerar som väckarklocka. Sexigt? Kanske inte, särskilt som det finns en del teknik som också kan distrahera. Då är det istället rummet för fullvuxna, ,ett romantiskt sovrum eller FengShui som gäller.

4. För fullvuxna

Äntligen ett eget rum där barnen inte behöver ges företräde! Här kan ni båda skapa en egen oas, utifrån era villkor. Dova och milda färgtoner, gärna i jordens nyanser, skapar en vuxen atmosfär som känns varm och ombonad. Låt enkelheten och vacker skandinavisk design ge rummet en renskalad och stilig atmosfär.

För en gångs skull kan du investera i det vackra, som kanske inte annars tål barnens stoj och lek. Och med gott om förvaring kan allt det privata få plats i rummet. Dölj förvaringen bakom skjutdörrar.

Ge rummet en effektfull belysning med ljusramper och stora bordslampor på det generösa nattygsbordet. Installera en ljudanläggning för kvalitetstid, och ställ in en läsfåtölj för privat läsning.

5. Romantiskt sovrum

Med sängen i centrum och ett rum fyllt med tyger i form av draperier, kuddar, överkast och mysiga mattor blir det romantiska rummet en oas där skönheten frodas. Designen går gärna i sekelskiftesstil och många möbler är fristående på ben. Skirt blommigt, rosa, rött och gula toner dominerar, förutom i möblemanget som gärna är vitt och sirligt.

Ljuset från fönstren ska kunna komma igenom de tunna gardinerna och skapar i sig självt en romantisk atmosfär. Under kvällstid lyser lampetter och ljusramper upp rummet, gärna tillsammans med levande ljus och lyktor.

I det romantiska sovrummet får också sminkbord och en mysig fåtölj plats, och vackra kläder hängs gärna framme så att de syns och märks. Det romantiska ses ofta som kvinnligt, och den som känner att det blir för mycket kan istället välja en annan stil, såsom den mer vuxna stilen.

6. Sovrum med FengShui

Syftet med FengShui är att skapa ett rum för ett förhållande, och för kärlekslivet. Det kräver energi, vilket kan fås eller tas beroende på hur vi möblerar rummet. Balans och harmoni är ledorden i möbleringen. Först och främst gäller det att skapa en privat sfär, utan insyn och i ett rum som vetter mot norr.

Sängen ska gärna placeras ut i rummet, där den nuddar vid chi-energierna, men inte överflödas av dem. Chi-energierna går från dörr till fönster. Sedan behöver rummet få naturfärger och ett eller annat pyttelitet rött inslag.

Erotiska motiv och bröllopsfoton är fullt tillåtna, medan bilder på familj och släkt går helt bort. Parets olika sidor av sängen ska matcha varandra och alla möbler ska vara försedda med mjuka hörn.

Ljuset ska vara dämpat och doftljus och orkidéer är lämpliga detaljer. TV, dator och liknande är bannlysta. Speglar är heller inte att rekommendera.

7. Sovrum där mycket ska få plats

I ett sovrum där mer ska få plats är sängen viktig, men får kanske finna sig i att placeras i en alkov eller bakom ett skyddande draperi. Om det går lyfts sängen upp på höjden, och förvaring eller läsplats får plats under sovplatsen.

Avskärmningar delar upp rummet i vila och arbete, gärna av material som ändå släpper igenom ljuset. Om ytan kräver mer samordning, kan vikskärmarna vara en del av själva möbeln. En väl planerad förvaring från golv till tak och som kan döljas i andra möbler gör det möjligt att snabbt plocka undan arbete eller studier inför natten.

Låt hela rummet gå i samma material och stil, så finns ändå en harmonisk helhet över de många funktionerna.

 

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se