Välj din stil – vardagsrummen som vi njuter av

Modern stil på vardagsrum

Vardagsrummets stil förmedlar vem du är till andra. Det är det sociala rummet och här har du verkligen chansen att visa vad du går för, och vilket liv du lever.

Den vita trenden. Sedan ett antal år sedan är det vitt på vitt som gäller. Det som framhävs är materialen, och skärningar och design. Generösa soffor, glas eller betongbord, ek och kromat går väl ihop med den ljusa stilen. Ibland bryts det vita med en annan valfri färg, ibland är det helt i vitt som gäller.

För dig som har lätt för att städa, och som inte har husdjur eller barn är den vita trenden enkel att få ihop rent designmässigt. Den passar ypperligt i rum som används för att ta emot gäster, då intrycket i rummet är rent och fräscht.

Kostnaden för stilen kan vara lika billig som det kan bli dyrt, då utbudet är stort vad gäller den vita trenden både i billighetsbutiker och på lyxvaruhusen.

Modernt och stilrent vardagsrum

Nymodernism. De minimalistiska linjerna har taget ett rejält grepp om de svenska vardagsrummen. Rymd och ljus tillvaratas genom vita nyanser och svala beiga toner i en design där varje detalj är noga genomtänkt.

Det är det här som den skandinaviska designen handlar om, en design som är mer rätt än någonsin. Naturens eget material används i möjligaste mån – trä, betong, tegel, plåt och glas. Tonerna är ljusa och naturliga.

Om du har gott om yta, om du tycker om det svala och det behagliga, är det här en vardagsrumsstil som passar dig. Ofta är också designen förenad med höga kostnader, eftersom designen i sig är i fokus.

Möbler och design i retrostil

Retro. 50- och 60 talet är mer rätt än någonsin. Loppisarna länsas av originalföremål, föremål som fortfarandes säljs till rena vrakpriserna. Ny design tar också gärna efter de bulliga och härliga formerna från dessa årtionden, som i mångt och mycket kommit att symbolisera framtidstrons tidsålder.

Retrostilen är funktionell och bygger på roliga detaljer och mönster. Den livar upp och passar i såväl nyare hus som lägenheter och ger en speciell karaktär åt rummet.

Klassiskt ombonad stil

Det bohemiska och det lantliga. Stora rejäla möbler i trä, läderfåtöljer och dito soffor, öppna hyllsystem fyllda med böcker, golvlampor bredvid fåtöljerna ger ljus vid läsning. Stora mattor på golvet och rejäla plädar vid sittplatserna gör det mjukt för fötter och värmer ruggiga höstkvällar. En fotpall eller två ger än mer behaglig sittning.

Färgerna kan vara både ljus och mörka, beroende på vilken lantlig stil som ska efterliknas. Den mer engelska stilen går gärna i mossgrönt och mörkt brunt, medan den svenska varianten betyder ljusare nyanser såsom beige, björk och vitt.

Välj en eller flera färgnyanser och utnyttja rummets egenskaper för att skapa rätta känslan. Ett ljust rum passar i mer luftiga färger, medan ett lite mörkare rum klär i det mer ombonade mörkbruna och gröna.

Den som tycker om en ombonad stil och gillar bekvämt och familjärt soffmys och rum som är till för familj och vänner att trivas i gör rätt i att satsa rustika och det lantliga. Stilen passar, beroende på inriktning, i alla typer av hem.

scroll to top

Om artikeln måla träfasad steg för steg

Denna artikel är utförd med noggrann research och med vår erfarenhet samt faktagranskad av en yrkesutbildad fackman (Nisse Hult på Hults Måleri verksam i Stockholm). Om du vill komma i kontakt med Nisse Hult kan du besöka www.hultsmaleri.se